Kuş gribi kırmızı et üreticilerine yaradı
Balıkesir'de kuş gribinin ortaya çıkması nedeniyle beyaz et tüketiminin azalmasının ardından hayvancılık faaliyetlerinin merkezi Doğu illerinden talep edilen et miktarında artış yaşanıyor.
Edinilen bilgiye göre, son haftalarda, Doğu'dan diğer illere gönderilen, özellikle kuzu eti miktarında ciddi artış görülüyor.
Kuş gribi vakası ortaya çıkmadan önce Erzurum'da halkın tüketimi için günlük kesilen hayvan sayısı 160'dan 250'ye, diğer illere kırmızı et pazarlayan Oral Et Entegre Tesisleri'nde ise günlük kesilen küçükbaş hayvan sayısı 450'den 900'e yükseldi.
ERİNKARLI: KIRMIZI ET TÜKETİMİ ARTTI
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Bahattin Erinkarlı, yaptığı açıklamada, beyaz et tüketiminin azalmasına karşın, kırmızı et satışlarında önemli oranda artış yaşandığını belirterek, ''Bu artışta Ramazan ayının da etkisi var ancak, önceki yıllara bakıldığında bu yıl Ramazan ayındaki kırmızı et satışlarının çok daha fazla olduğu görülmektedir'' dedi.
Erzurum Et Kombinası Müdürü Hüseyin Saka da, kombina mağazasında kırmızı et satışlarının 3 kat arttığını, talebi karşılamakta zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.
Bingöl Et Ltd. Şti. sahibi Kenan Aybek ise, eylül ayında tesislerinde günlük 300 küçükbaş hayvan kesildiğini, ancak son haftalarda bu rakamın 500'e kadar çıktığını ifade etti.
ARTAN TALEP FİYATI YÜKSELTEBİLİR
Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı da, il merkezinde tüketilen kırmızı et miktarında bir artış olmadığını, fakat diğer illere satılan küçükbaş hayvan sayısında yüzde 20 oranında bir artış gerçekleştiğini kaydetti.
Kırmızı et tüketimindeki artışın asıl nedeninin Ramazan ayı olmadığını, bu artışa kuş gribi söylentilerinin neden olduğunu vurgulayan Şanlı, ''Kırmızı etin fiyatı 7 ila 12 YTL arasında değişiyor. Artan talep, et fiyatını yükseltebilir'' dedi.
PAZARIN BÜYÜMESİ BESİCİYİ ÜMİTLENDİRDİ
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DOĞTÜBES) Başkanı Nazmi Ilıcalı ise, kuş gribi vakası nedeniyle kırmızı et pazarının büyümesinin, ekonomisi hayvancılığa dayalı doğu illerini olumlu etkileyeceğini söyledi.
Maliyetinin yüksek olması ve pazar sıkıntısı nedeniyle, Doğu'da büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini dile getiren Ilıcalı, ''Kırmızı et pazarının büyümesi besiciyi ümitlendirdi'' dedi. Kırmız et tüketiminin kolestrol yaptığı iddiaları nedeniyle son yıllarda azalma olduğuna dikkati çeken Ilıcalı, şunları kaydetti:
''Kuş gribi ve diğer faktörler nedeniyle halk gerçeği görerek, kırmızı ete yöneldi. Bu besicilerimiz için ümit verici bir gelişmedir. Son yıllarda yetiştiriciler, sonbaharda yaylalardan inen hayvanları beslemeden canlı canlı satıyor. Çünkü beslenen hayvanın getirisi, maliyetini bile karşılamıyor. Bu açıdan düşünüldüğünde, kuş gribi nedeniyle kırmızı et pazarının büyümesi, ekonomisi hayvancılığa dayalı Doğu illerini olumlu etkileyecektir.''