Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Erzurum 2 No'lu Şube Başkanı Zülfikar Kotanlı:
Üniversitelerin Kalitesi Yükseltilmeli
Hükümetin her ilde üniversite kurulmasına ilişkin kararını eleştiren Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Erzurum 2 No'lu Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, yeni üniversiteler açmak yerine, mevcut üniversitelerin eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
YENİ ÜNİVERSİTE AÇILMASINA ELEŞTİRİ
Kotanlı, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin yeni üniversite açma girişimlerini eleştirdi. 9 yeni üniversitenin mevcut olan üniversitelerin parçalanmasıyla açılacağını ileri süren Kotanlı, "Yeni üniversitelerde görev yapan profesörler, doçentler, yardımcı doçentler ve diğer öğretim görevlileri mevcut üniversitelerden transfer ediliyor. Taşrada öğretim üyesi, fakülte binası, hatta öğrencisi olmayan onlarca tabela yükseköğretim kurumu var. Üniversite açılması yüzünden hem eğitim ve öğretim kalitesizoluyor hem de para döküp eğittiğimiz insanlarımıza iş imkanı oluşturamıyoruz. Vakıf üniversitelerinin dışında devlet üniversitelerimizin çok ciddi altyapı sorunları var. Mezun olduktan sonra mesleğini icra edemeyecekse biz gençlerimizi neden eğitiyoruz, neden zaman, emek ve para harcıyoruz? Mesleki eğitimi niçin hep es geçiyoruz?" ifadelerini kullandı.
HERKES ÜNİVERSİTE BİTİRMEK ZORUNDA MI?
Kotanlı, herkesin üniversite bitirmek zorunda olmadığını dile getirerek işe göre insan yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kotanlı, daha sonra şöyle devam etti: "İş-Kur'un yaptığı araştırmaya göre, ülkemizde işsiz fakülte ve yüksekokul mezunu sayısı 3 milyona yaklaştı. Burada önemli olan, dağı taşı üniversite yapmak değildir. Uluslararası kalitenin yanında, bir meslek kazandırması da önemlidir. Bu kalite ise bina ve maddi altyapı ile değil, öğretim üyelerinin kalitesiyle ölçülür. Elimizdeki mevcutüniversiteleri işletecek yeterli bilimsel kadrolara dahi sahip değiliz. Milyonlar harcayıp üniversitelerimizden yetiştirdiğimiz hocalarımızı elimizde tutmayı bile başaramıyoruz ve ona insanca yaşayacağı imkanlar sunamıyoruz."
MEB PAYI GİTTİKÇE DÜŞÜYOR
Kotanlı, YÖK ve üniversitelerin bütçesinin MEB bütçesi içindeki payının son yıllarda yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürüldüğü; üniversite, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul sayılarındaki artışa rağmen 2008 bütçesindeki artış oranının, geçen yıl olduğu gibi yüzde 11 civarında olduğunu vurgulayarak, "Üniversitelerin en önemli özelliği, özerk bir kurum olabilmeleridir. OECD, üniversite özerkliğini sekiz ölçütte tanımlamaktadır. Bunların beşi, mali özerkliğe ilişkin olup bu kriterlere göre Türk
üniversitelerinin mali özerkliği yok denecek kadar azdır" diye konuştu.