Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Türkiye'nin Azerbaycan halkını üzecek adım atmayacağını söyledi. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesiyle birlikte sınır kapısının açılmasının gündemde olduğu bu günlerde makamında bir basın toplantısı düzenleyen Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Ermeni zulmünü en ağır ve acımasız şekilde yaşayan Kars, Iğdır, Ardahan ve Erzurum illeri sakinleri ile sivil toplum örgütlerinin kendilerini ziyaret ederek tepkilerini dile getirdiklerini vurguladı.
ERMENİSTAN BARIŞI ENGELLİYOR
Bölgede barışı ve huzuru bozan tek ülkenin Ermenistan olduğunu ifade eden Sultanoğlu, "Azerbaycan toprakları Ermenistan tarafından işgal altında iken sınırların açılması, Azerbaycan'ın Karabağ'da yalnız bırakılması ve zarar görmesi anlamına gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan da Karabağ meselesi Azerbaycan lehine çözüme kavuşturulmadan sınırların açılmayacağını defalarca söylemişlerdir. Türkiye'nin Azerbaycan'ı üzecek hiçbir adım atmayacağına inanıyor ve güveniyoruz" dedi.
ERMENİSTAN İDDİALARINDAN VAZGEÇMELİ
Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tanıması, sözde soykırım iddialarından vazgeçilmesi halinde sınırların açılmasının gündeme gelebileceğini vurgulayan Başkonsolos Hasan Sultanoğlu, "Bugün konsolosluğumuza gelen vatandaşlar da haklı olarak görüşlerini dile getirmiş, duymuş oldukları rahatsızlığı vurgulamışlardır. Bu son derece normaldir. Çünkü bölge halkı Ermeni zulmünü en ağır şekilde yaşamıştır. Bugün konsolosluğumuza gelen vatandaşlarımız da katledilen masum Türk halkının torunlarıdır. Ermenilerin elinden canını kurtararak Azerbaycan'dan kaçıp Türkiye'yi ebedi yurt edinen insanların torunlarıdır. Türkiye her zaman iyi niyetli bir tavır sergilemiş, defalarca Ermenistan'a çeşitli jestler yapmıştır. Bu jestlere karşılık Ermenistan her zamanki gibi saldırgan bir tavır içerisinde tutumunu daha da keskinleştirerek ya Türkiye'den toprak istemiş ya olmayan soykırımın kabul edilmesini istemiş ya da uluslararası arenalarda Türkiye'yi daima küçük düşürücü iftiralar atmıştır. Ermenistan, Azerbaycan topraklarını da işgal edip vahşice Azerbaycan halkına soykırım uygulamıştır. Ve bu soykırım çok yakın bir tarihte dünyanın gözleri önünde gerçekleşmiştir. Bütün bunlar olmamış gibi bugün Ermenistan, hiçbir şart olmadan sınırların açılmasını istemektedir. İşte burası çok önemlidir. Önkoşulsuz sınırların açılması demek, Azerbaycan'ın Karabağ konusunda yalnızlığa itilmesi demektir. Ermenilerin Karabağ'dan ve yalan iddialarından vazgeçmeleri halinde sınırların açılması elbette ki düşünülebilir. Fakat Azerbaycan toprakları işgal altında iken sınırların koşulsuz açılması, Azerbaycan halkını üzüntüye boğar" şeklinde konuştu.