ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Genç son yolculuğuna uğurlandı
Genç son yolculuğuna uğurlandı
Dönemin kaymakamı Şahin o günü anlattı
Dönemin kaymakamı Şahin o günü anlattı
Palan Ekstrem Oltu etabı tamamlandı
Palan Ekstrem Oltu etabı tamamlandı
MSB: 5 asker şehit oldu
MSB: 5 asker şehit oldu
DAGC’den, Bölgesel Kalkınma vurgusu
DAGC’den, Bölgesel Kalkınma vurgusu
HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2010 Cumartesi - 02:15

Teşvik Sistemi değişiyor

SSK işveren payı desteği de 2010 sonrası başlayacak yatırımlar için birinci ve ikinci bölgede uygulanmayacak, üçüncü ve Erzurum’un içinde bulunduğu dördüncü bölgelerdeki yatırımlar için ise iki yıl kısaltılarak sırasıyla 3 ve 5 yıl olarak uygulanacak.

Teşvik Sistemi değişiyor

İlk yıl uygulaması küresel kriz ve sonrasına denk gelen yeni teşvik sisteminde arayışlar sürüyor. İhracat odaklı olarak teşvik edilecek sektörlerin yeniden belirlenmesi yönünde başlatılan çalışmalar, teşvik oranlarının da değiştirilmemesi talepleriyle karşılaştı. Teşvik kararnamesi gereği, bu yılın sonunda, yatırım katkı oranları, kurumlar vergisi indirim oranları, sigorta primlerinin Hazinece üstlenecek kısmın uygulanacağı yıl sayısı değişecek. Hükümetin, yılsonuna kadar kamu kaynaklı bütün teşvikleri değerlendireceği ve buna bağlı olarak karar vereceği kaydedildi. Yatırım teşvik sistemi Bakanlar Kurulu kararı olduğu için zamanlama sıkıntısı bulunmadığı vurgulandı.

Kriz yılı olan 2009'un temmuz ayında yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi, Hükümet tarafından krize karşı önlemler arasında sunulmuştu. Ancak ana işlevi yatırım teşviki olankararname, gerçek anlamda bu yıl uygulanabildi. Kriz sonrası yatırımların toparlanma döneminde de gerçek performansı ölçülemedi. Bu yılın sonunda, teşvik kararnamesinde yatırım katkı oranı ve kurumlar vergisi indirimi gibi ana teşvik araçlarının oranı düşecek.

//"YATIRIMLAR HIZLANACAK"

Edinilen bilgilere göre, kararnamenin uygulama birimi Hazine'ye, oranların değişmemesi için talepler gelmeye başladı. Bu yılın ilk 7 aylık döneminde olumlu olarak değerlendirilebilecek seviyede başlayan yatırımları örnek gösteren sanayiciler, olağanüstü bir dalgalanma olmaması halinde, gelecek dönemde yatırımların daha da hızlanmasının mümkün olduğu görüşünü dile getirdiler.

Hazine'ye ulaşan bir diğer talep ise başta büyük yatırımlar olmak üzere teşvikli sektörlerin yeniden yapılandırılmasına yönelik oldu. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın bu yönde daha önce görüşleri kamuoyuna yansımıştı. Buna göre, büyük ölçekli yatırımlar sınıflaması ile bölgesel teşvikli sektörlerden bazıları yeniden yapılandırılacak.

Türkiye'nin rekabet gücünü ve cari işlemler açığını düzeltme amaçlı sınıflanan büyük ölçekli yatırımlar, ihracat odaklı olarak da değerlendirilecek. Bu yönde Dış Ticaret Müsteşarlığı‘nın bir görüş hazırlığı içinde olduğu ve yeniden yapılandırmaya ilişkin bir Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı yapılacağı kaydedildi.

Öte yandan, Hükümet, geçtiğimiz yıl yatırım ve işletmelere yönelik bütün kamu yardımlarının koordinasyonu için bir çalışma başlatmıştı. Yeni yatırım ve işletmelere yönelik kamu desteklerinin çok çeşitli kurumlar tarafından verilmesini önlemek ve etkinliğini artırmak için başlatılan çalışmada da ilerleme sağlanamadığı, teşvik kararnamesi için yürütülecek çalışmada bu projenin de ele alınacağı öğrenildi.

//DEĞİŞECEK UNSURLAR

Yatırımlarda Devlet Yardımları hakkında kararda teşvik oranları belirlenirken, 2010 yılı sonuna kadar başlanılan yatırımlar ile bu yıldan sonra başlanacak yatırımlar ayrımına gidilmişti. Buna göre, 2010 yılı sonunda taşınma desteği son bulacak. SSK işveren payı desteği de 2010 sonrası başlayacak yatırımlar için birinci ve ikinci bölgede uygulanmayacak, üçüncü ve dördüncü bölgelerdeki yatırımlar için ise iki yıl kısaltılarak sırasıyla 3 ve 5 yıl olarak uygulanacak.

Kurumlar veya gelir vergisi indiriminde uygulanan yatırım katkı oranı ve vergi indirimi de 2010 sonrası başlayacak yatırımlar için değişecek. Bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlarda hem yatırım katkı oranı, hem de vergi indirim oranı ciddi oranda düşecek. Örneğin, birinci bölge için kurumlar vergisi indirimi yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek.

//ENDEKSİN GÜNCELLENMESİNDEN VAZGEÇİLDİ

Teşvik sisteminin il gruplamalarında en önemli veriyi oluşturan illere göre sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi yıl sonunda yenilenecek teşvik sistemi için yetiştirilemiyor. Teşviklerde en tartışmalı unsurlarından olan illerin sınıflamasına yönelik kullanılacak verilerin üretimi neredeyse tamamlandı. Ancak, illere göre sosyoekonomik gelişmişlik düzeyinin yeni bir araştırması yapılamadı.

 

TÜİK ve DPT'nin çalışmalarında, bu sıralamaya yaklaşan yeni veriler üretildiği ancak en son 2003'te yapılan sınıflamayı güncellemekten vazgeçildiği öğrenildi. Yeni sıralama için 58 ayrı araştırmanın kullanıldığı bir veri seti oluşturuldu. DÜNYA'ya bilgi veren kaynaklar, "İl sıralamalarında küçük oynamalar var ancak bir ilin sıçrama yaptığı ya da çok gerilere düştüğü bir sonuca ulaşmadık. Gruplamalarda bir-iki istisna dışında değişim olacağını düşünmüyoruz" dediler. Ekonomik kararlarda kullanılmak üzere 2003'te tamamlanan Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması, 7 ayrı kanun ve 12 tebliğde kullanılıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Markalaşmada gerideyiz
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Temmuz 2010 dönemi iller bazlı tescil edilen ...
Tarım’da AB Yaklaşımı
Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı’nın tanıtım ...
Ticarette “Bayram Beklentisi”
Erzurum Noterler Odası Başkanı Nuri Büyük, “Erzurum’da Ramazan ayında ...
 
Çiçek üretiminde Pazar sıkıntısı
Avrupa Birliği hibe programına yönelik yapmış oldukları proje kapsamında ...
KUDAKA’dan proje teklif çağrısı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA), 1 Eylül 2010 tarihinde ...
PASİAD’dan Polat’a ziyaret
Erzurum Pasinler İş Adamları Derneği (PASİAD) Başkanı Metehan Coşkun ve ...
 
Yumurtada damping
Ramazan ayının yaz tatiline gelmesi, dar gelirlinin kesesine yaradı. En ...
Et pahalandı, balıkçılara gün doğdu
Kırmızı et fiyatlarına yapılan düzenlemeden yeterince memnun olmayan vatandaş beyaz ete yöneldi.
Tarımsal kredi borçlularına yeni fırsat
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği, borçlu çiftçiler için ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva