Tarım Kredi il çiftçisinin umudu oldu
Tarım Kredi Kooperatifi 13. Bölge Müdürü Abdullah Damcı, kurban bayramı dolayısıyla hayvan alım merkezinde vatandaşa kurban satışı yaptıklarını belirterek, kurumlarının 2006 yılı çalışmaları ile ilgili olarak ERZURUM gazetesine özel açıklamalarda bulundu.
5 İLDE HİZMET VERİYORUZ
Bölgeye bağlı beş ilde hizmet verdiklerini belirten Damcı, “ Hayvan alım merkezimizde 2005 ve 2006 yıllarında binin üzerinde hayvan alımı yaptık. Bu hayvanlardan kurbanlık için uygun olanları vatandaşımıza satmayı düşünüyoruz. Satış organizasyonlarımız başladı. Kurbanlık kriterlerini taşıyan büyük baş hayvanları satışa çıkaracağız. Bunun yanında Kars ilinde de hayvan alım merkezi açtık. Bölgemize bağlı illerin ikisinde hayvan alım merkezi bulunuyor” dedi.
TARET PROJESİ KARARNAME BEKLİYOR
TAR-ET projesinin kararnamenin imzalanmasından sonra hayata geçirileceğini belirten Damcı, “ TAR –ET projesi kapsamında kararnamenin çıkarılmasını bekliyoruz. Bu çerçevede 400 hayvan alımı gerçekleştirdik. Kararname imzalandıktan sonra proje hayata geçecek. Proje bölge çiftçisi açısından son derece önemli tarım ve hayvancılıkta ciddi bir ivme kaydedilecek” dedi.
TARET PROJESİ BÖLGE ÇİFTÇİSİNİN UMUDU OLACAK
TAR ET kapsamında bilgi veren Damcı, “ Bölge çiftçisi yetiştirdikleri besi hayvanlarını aracısız, olarak satışını gerçekleştirmek, bölgede kültür ırkı ve kütür ırkı melezi, hayvan beslenmesi teşvik ederek, birim hayvanlardan daha fazla gelir elde etmek, projenin uygulanma alanında yerli sığır, ırklarında suni tohumlamayı, teşvik etmek suretiyle hayvan ıslahına katkıda bulunmak, üreticilerin, sözleşmeli besicilik modeli çerçevesinde hayvan barınağı, hayvan beslenmesi, ve hayvan sağlığın konusunda eğitilerek, modern ve sürdürebilir,bir üretim modeli oluşturularak yöre insanın bulundukları yerde istihdamını sağlamak. Sözleşmeli üretim modeli ile planlı üretim yapılmak suretiyle bölgede, kaliteli, ve kayıt altındaki besi sığı üretimini artırmak, Bölgeler arası hayvan sirkülasyonunu önleyerek, bulaşıcı havan hastalıklarının yayılma risklerini azatlamak, yörelerdeki yem fabrikalarının kapasite kullanımı oranları ve hayvancılığa bağlı dericilik gibi yan sanayilerin gelişimini artırmak suretiyle bölge insanına ilave iş imkanı sunmak, yöremiz insanın hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığın azaltmaktadır” diye konuştu.
TAHSİLÂT ORANI YÜZDE 50’YE ÇIKTI
Bölge çiftçisinin borç profilinde değinen Damcı, “ Bölge illerinde çiftçinin kuruma 57 milyon YTL borcu bulunuyor. Bölge Kooperatife borcu olan çiftçi sayısı 11 bin civarında, bölge çiftçisinden tahsilat yapamıyoruz. Bölge çiftçisinden 2005 yılında yüzde 48 tahsilât yaparken, bu oran 2006 yılında yüzde 50 ‘inin üzerine çıktı.bu durumda hayvan mahsupları çok önemli” dedi
5 PROJE KABUL EDİLİDİ
AB hibeleri ile ilgili olarak 5 projenin kabul edildiğini belirten Damcı, “ AB hibelerine başvurduk, bu amaçla bölgemizde tarım ve hayvancılık açısından önemli gelişmeler yaşanacak. İspir ilçesinde Pekmez üretim tesisi, Akşar da bal paketleme tesisi, Iğdır Yağcı da meyve ve sebze depolama, Ardahan da bal işleme paketleme tesisleri kurulması yönünde tarım kredi kooperatif olarak AB hibesi hazırladık. Projeler en kısa sürede hayata geçecek. AB hibelerinden yararlanma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Amaç kentin kalkınmasında tarım ve hayvancılığın rolünü artırmak” dedi.