Erdoğan, vatandaşın bu konuda müsterih olmaları çağrısında bulunarak, halkın öncelikle kişisel tedbirlerini almaları gerektiğini belirterek, geri kalan kısmıyla kendilerinin meşgul olacağını dile getirdi. Tarım İl Müdürü Erdoğan, kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı’nın çok ciddi viral bir enfeksiyon olduğunu kaydederek, hastalığın, erken teşhisi ve tedavisizinin söz konusu olmadığı durumlarda ölümlere sebep olabileceğini ifade etti.
İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI
Hastalığın 6 yıldan beri Nisan ve Ekim ayaları arasında görüldüğünü belirten Bektaş Erdoğan, “Bahar aylarının gelmesi nedeniyle kenelerle mücadele etmek amacıyla bakanlığımızın görevleri kapsamında olan hayvan ve ahır ilaçlamalarına büyak önem verilmektedir. Risk teşkil eden Oltu, Olur, Şenkaya, Narman, Horasan, Tortum, Uzundere, İspir ve Pazaryolu ilçelerimizde bütün hayvan ve ahırlar ilaçlanmakla birlikte, halkımızın bu mücadelede ilçe tarım müdürlüklerine yardımcı olmaları da gerekmektedir.” diye konuştu.
VATANDAŞ UZMAN UYARILARINI DİKKATE ALMAK ZORUNDA
Tarım İl Müdürü Erdoğan, Erzurum’da bugün itibariyle 7 kişinin kene ısırması vakasıyla hastaneye başvurduğuna dikkati çekerek, “Kenelerin hepsi virüsü taşımıyor. Ancak bu durum, kene ısırmasına maruz kalan vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına başvurmamaları gerektiği anlamına gelmez. En küçük bir vakada bile en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli, gerekli tahlil ve tetkikler mutlaka yaptırılmalıdır.” diye konuştu.
Tarım İl Müdürlüğü olarak, gerekli ekip ve ilaçları vatandaşın hizmetine sunduklarını vurgulayan Bektaş Erdoğan, bu konuda önemli bir tecrübenin söz konusu olduğunu belirterek, kene vakalarının en sık görüldüğü dönemler itibariyle işbaşında olacaklarını kaydetti. Erdoğan, şöyle dedi: “Kenelerle bizim verdiğimiz mücadele kadar vatandaşlarımızın alacakları tedbirler de büyük önem taşıyor. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımız, vücutlarının açıkta kalan bölümlerini sık sık kontrol etmelidir. Herhangi bir kene ısırığı vakasıyla karşılaşıldığı zamanda ise, keneye müdahale edilmeden doğrudan en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.”