Taret Projesi Hedefe Ulaştı
Erzurum Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Damcı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 28 ilde hayata geçirilen projenin, bölgelerin en büyük geçim kaynağı olan hayvancılığın geliştirilmesine ve desteklenmesine katkıda bulunacağını söyledi.
DAMCI AÇIKLAMA YAPTI
Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü’nce Erzurum’da uygulanan Sözleşmeli Erkek Besi Sığırı Yetiştiriciliği Projesi’nde hedefler tuttu. Henüz 2008 sezonunun ortasında olunmasına rağmen şimdiden 2 bin 500 erkek besi sığırının bağlandığı, ortalama karkas et miktarının ise 250–300 kilogram olarak planlandığı öğrenildi.
BÖLGEDE BESİCİLİK CANLANIYOR
Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Abdullah Damcı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 28 ilde hayata geçirilen projenin, bölgelerin en büyük geçim kaynağı olan hayvancılığın geliştirilmesine ve desteklenmesine katkıda bulunacağını söyledi. Projenin, bölge insanının gelir seviyesini artırmayı ve bu suretle hayat standardını yükseltmeyi hedeflediğini kaydeden Damcı, uygulamasına 2006 yılında başlanan projenin, 2008 yılında oldukça önemli mesafeler kat ettiğini dile getirdi.
2008 yılı sezonunun ortasında olunmasına rağmen, şimdiden 2 bin 500 hayvan bağlandığına işaret eden Damcı, projeden faydalanan besici sayısının her geçen gün artacağına olan inancının tam olduğunu ifade etti.
DAMCI, SÖZLEŞMELİ BESİCİLİĞİ ANLATTI
Sözleşmeli Erkek Besi Sığırı Yetiştiriciliği Projesi hakkında açıklayıcı bilgiler veren Abdullah Damcı, “Projemizin uygulanış sürecinde, çiftçilerin, yetiştirdikleri besi sığırlarının aracısız olarak satışını gerçekleştirmek, yerli ırklarda suni tohumlamayı teşvik etmek suretiyle hayvan ıslahına katkıda bulunmak, sözleşmeli üretim modeli ile planlı üretim yapılmak şartıyla bölgede kaliteli ve kayıt altındaki besi sığırı üretimini artırmak, bölgeler arası hayvan sirkülâsyonunu önleyerek, bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılma risklerini azaltmak, yöredeki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranları ve hayvancılığa bağlı dericilik gibi yan sanayilerin gelişimini artırmak suretiyle bölge insanına ilave iş imkanları sunmak, ülkemiz insanının hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığı azaltmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amaçlanmıştır” diye konuştu.
ÇİFTÇİLERE BESİCİLİKTE BİLGİ DESTEĞİ
TAR-ET Projesi’nin, çiftçiler arasında daha da yaygınlaştırılabilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldığını dile getiren Damcı, “Köy odalarında, ilçelerde, illerde bağlı bulundukları kooperatiflerde bilgisayarlı slaytlar eşliğinde eğitimler ve seminerler verilmiştir. Görsel, yazılı yerel ve yaygın basında, dergi ve gazetelerde çeşitli açıklamalar ve makaleler yazılmıştır. Bunların akabinde 2006–2007 yıllarında projenin meyveleri alınmaya başlanmış ve sezon sonunda bin hayvan bağlanmış olup, ortalama 250 kilogram karkas et elde edilmiştir. 2007–2008 yıllarında proje geçen yıla oranla daha iyi yere gelmiş ve sezonun ortalarında olmamıza rağmen 2 bin 500 hayvan bağlanmıştır. Ayrıca her geçen gün çiftçi sayısı artmakta ve buna bağlı olarak hayvan sayısı da artış göstermektedir” şeklinde konuştu.