Tanhaş, Erzurum tatlı kültürünü dünyaya duyurdu.
Erzurum'da 1961 yılında doğan, ilkokulu bitirdikten sonra iş hayatına atılıp, bir lokantada çırak olarak çalışmaya başlayan ve yıllar sonra kendi iş yerininin patronu olan Muammer Tanhaş'ın hayatı ilginç anılarla dolu.1968 yılında lokantalarda çırak olarak başladığı iş hayatında, komilik ve aşçılık gibi çeşitli işlerde çalışan Tanhaş, kadayıf dolmasının nasıl yapıldığını öğrenebilmek için kendi kendine tam 8 yıl boyunca eğitim vermiş…
Yıllarca çeşitli lokantalarda çalışan meşhur kadayıfçı Muammer Usta, 1984 yılında kendi işyerini faaliyete sokmuş. Bu süre zarfında kadayıf dolması üzerine uzmanlaşmak için büyük uğraş veren Muammer Usta, açtığı lokantada sadece kadayıf dolması imal edip satmaya başlamış.
BİR SAATTE 300 KADAYIF SARIYOR
Bir saatte tam 300 adet kadayıf dolması sarabilen Muammer Usta, böylece kendi alanında da, bir rekorun sahibi olmuş. “Hayatımda en büyük idealim kendi iş yerimi açıp, herkese Erzurum kadayıf dolmasını tattırmaktı” diyen Muammer usta, hedeflerine bir bir ulaştığını söyledi. Kadayıf dolmasını yapmaya başladığı ilk günlerde sıkıntılar yaşadığını anlatan Muammer Tanhaş, Erzurum’da yatırım yapmanın zor olduğunu kaydetti. En büyük sorunun insanlara düşündüğü hedefleri anlatınca inandıramak olduğunu anlatan Muammer Usta, “Bana başarılı olamazsın diyenler, bugün o sözleri artık sarfetmiyor. Hem şube atım, hem de ülkemin adını kendi alanımda düyaya duyurdum. Türkiye’den önce Avrupa Birliği’ne (AB) girmeyi başardım.” dedi.
KADAYIF DOLMASI İHRAÇ ÜRÜNÜ OLDU
Yurt dışına ihraç edilmeye başlanan ve yabancıların vazgeçemedikleri damak tadı olan Erzurum’un meşhur kadayıf dolması, başta Almanlar olmak üzere Palandöken’e kaymaya gelen Hollandalı, Rus ve Koreli turistlerin vazgeçemedikleri tatlılar arasına girdi.
Türkiye’de üretilip Avrupa’nın sofrasını süsleyen ilk ve tek tatlı çeşidi olan Erzurum kadayıf dolması için yurt dışından bile sipariş alınıyor. Muammer Usta, Erzurum ve Türkiye’nin dışında gurbetçilerin ve turistlerin isteklerini de karşıladığı günlerde, 2 bin 500- 3 bin civarında kadayıf dolması yaptığını söyledi. Ramazan’da kadayıf satışlarının artığına dikkati çeken Muammer Usta, “Ramazan ayında yapılan kadayıf dolmasının sayısı 10 bini aşıyor” dedi.
MUAMMER USTA ÖDÜLE DOYMUYOR
Aldığı başarı ödüllerinin arasında en anlamlısının Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından verildiğini vurgulayan Muammer Usta, “Bir zamanlar çraktım ve şimdi dünyaca ünlü Erzurum’un meşhur kadayıf dolması ustası Muammer Tanhaş oldum. Tabi bu beni şımartmadı, ama bir zamanlar çırak olan bir kişiye Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından Erzurum ekonomisi ve tanıtımına katkıda bulunduğu için bugün şükran plaket verildi. Ve bu küçümsenecek bir başarı değil” diye konuştu.
“KADAYIF DOLMASINA SAHİP ÇIKIN” UYARISI…
Tel kadayıfın, Erzurum'da “kadayıf dolması” olarak bilinen şekliyle içi cevizli olarak sarılıp, tavada kızartıldıktan sonra şerbetlenerek tüketildiğine vurgu yapan Muammer Usta, şöyle konuştu, “Dadaşların, Gazianteplilerin başına gelen olaydan ders alması gerekiyor. Yunanlılar kurnazlık yaparak aslında Gaziantep’e ait baklavayı sahiplendi. Bu olayı örnek alabilecek olan diğer milletler sırada. Özellikle Ermenilerin bizim kadayıf dolmasında gözü var. Yarın Ermeniler de kadayıf dolmasına sahiplenirse şaşırmayalım. Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Ticaret Odası bir an evvel Erzurum'un kadayıf dolmasının patentini almalı, bunu Türk tatlısı olarak tescil ettirmeli. Kadayıf dolmasını, Erzurum'un mahalli mutfağından çıkarıp marka haline getirerek dünyaya tanıttım. Bu tatlı Türkiye'den önce AB'ye girdi. Adıma da patent aldım. Bu konuda üzerime düşeni yaptım. Şimdi sıra bizi yönetenlerde.” dedi.