Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı ve Uzmanlık Dernekleri Platformu Sözcüsü Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Tam Gün Yasa Tasarısı ile hekimlerin anayasal hakkının yasaklandığını öne sürerek, "Bu tasarı, anayasal hak olan hekimin serbest çalışma hakkını elinden almıyor gibi görünse de fiilen bu hakkı yasaklamaktadır" dedi.
Son günlerde hekimlerin birinci gündem maddesi olan Tam Gün Yasa Tasarısı'nı halkın da hekimlerin de istemediğini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Mete İtil, "Tam Gün Yasa Tasarısı kısa ve uzun vadede bir çok sakınca içermektedir. Yasayı bu haliyle ne halk ne hekimler ne de milletvekilleri istemektedir. Yasayı kim istiyor anlamakta zorluk çekiyoruz" ifadesini kullandı.
TAM GÜN FELSEFESİNE AYKIRILIK İDDİASI
Getirilmek istenen yasanın "Tam Gün" felsefesiyle hiçbir ilgisi bulunmadığının altını çizen İtil, şunları söyledi: "Yasa anayasal hak olan hekimin serbest çalışma hakkını elinden almıyor gibi görünse de fiilen bu hakkı yasaklamaktadır. Yasa örneğin bir avukata, ya hakim ol ya da Adalet Bakanlığı'na bağlı olmayan bir mahkemede müvekkillerini savunabilirsin diyor. Böyle bir mahkeme olmadığına göre, bu anayasal hakkı dolaylı olarak ortadan kaldırmaktır. Madem kamuda bu kadar iyi şartlar sağlandı hekimler kaçmasın diye bu antidemokratik uygulama o zaman neyin nesidir? 2007'den bu yana özel hastanelerin kadrolarına
kamudan hekim geçemiyor. 11 Mart'tan beri bunu iyice yasakladılar. Muayenehanesi olan bir kadın doğum uzmanı SGK ile anlaşması olmayan bir hastanede ancak doğum yaptırabilir deniyor. Peki Erzurum'da serbest çalışan bir uzman ameliyatını nerede yapacak? Bu insan haklarına ve anayasaya aykırıdır."
TTB DE KARŞI
Tam Gün Yasa Tasarısı'na Uzmanlık Dernekleri gibi TTB'nin de karşı olduğunu vurgulayan İtil, "Önümüzdeki günlerde sesimizi daha çok yükselteceğiz" dedi. Prof. İsmail Mete İtil, Tam gün Yasa Tasarısı ile şu önerileri sıraladı:
"Tıpkı diş hekimi muayenehaneleri gibi hekim muayenehaneleri de SGK kapsamı içerisine alınmalıdır. Hekimler tam gün çalıştıktan sonra serbest çalışabilmeli. Serbest çalışan hekimlerin SGK ile anlaşmalı olan hastanelerde çalışabilmesinin önü açılmalıdır. Her meslek sahibinin sahip olduğu haklara hekimler de sahip olmalıdır."