TP Erzurum İl Başkan Yardımcısı Erdem Ört; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde mevcut sorunların tespiti, bu sorunların önem dereceleri, sorunların karşılıklı ilişkileri ancak bilimsel saha araştırmaları ile elde edilebilir.Araştırmalar bölge insanının değerlerini ön plana alarak yapılmalı ve bu araştırmalar sadece hükümet eliyle yapılmamalı,toplumun her kesiminden görüş ve destek alarak uygulanabilir reel bir politika uygulamalıdır.”dedi.
Sonuçların yüzde dilimlerle ifade edildiği herhangi bir saha araştırmasının ötesinde ileri istatistik yöntemleri kullanan bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydeden ört şunları söyledi: “ detaylı bir saha araştırılması yapılmadan yapılacak herhangi bir açılım teşebbüsünün, başarısızlık yanında aksi sonuçlara da yol açıp ,aksi sonuçlanacak bir teşebbüs bölgede halk arasında gerginliğe kadar da gidebilir.”
BÖLGEDEKİ SOSYAL YAPI
“Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri heterojen bir sosyal yapı arz etmektedir. Bu bağlamda tek düze bir çözüm önerisi ya da tek ayaklı bir yaklaşım kısır bir getiri dışında hiçbir fayda sağlamaz” diyen Erdem Ört sözlerine şöyle devam etti, “nitekim yöre insanlarının en önemli özellikleri mensup oldukları ya da taraftar oldukları herhangi bir kurum ya da unsuru radikal bir biçimde savunmaları ve değişime genel olarak kapalı olmalarıdır. Bu bir kazanıma yol açmayacaktır.Değişime kapalı olan yöre halkının kültürlerini daha iyi yaşamaları için sosyal faaliyetler yapılıp yenilikçi bir toplum haline getirilmelidir.”
DEMOKRATİK AÇILIM
Demokratik açılım bağlamında tüm etnik kimliklerin tanınması ve tümüne eşit yaklaşılması gerektiğini ifade eden TP İl Başkan Yardımsı ört, değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi: “. Nitekim bugüne kadar yörede yaşayan insanlar arasında etnisiteye dayalı herhangi bir şiddet olayı kaydedilmemiştir. Bu yönü ile bölge insanlarının önemli bir insani tutum ve davranış geliştirdikleri ve bunu gelenekselleştirdikleri söylenebilir. Ancak konunun siyasi malzeme yapılması ile birlikte küçük de olsa çeşitli ayrımlaşmalar gözlemlenmektedir. Bu durumun yaşanmaması için ortak siyasi bir karar alınıp ülke politikası olarak uygulanmalı, bunun sosyal ve kültürel farklılıkların bölünmeyi değil birlik ve beraberlik içinde refah düzeyi yüksek mutlu bir toplum oluşturulacağı anlatılmalıdır. Bölgede yaşanılan değerlerin korunması da çözüm sürecinde etkili olacaktır. Daha önce konuyla ilgili çıkarılan eve dönüş yasası gibi yapılan yasalarla sonuç alınmamış sadece kağıt üzerinde kalmıştır. Yasayla birlikte radikal kararlarında alınması daha sonuç verici olacaktır.”
MUHALEFETE TEPKİ
Muhalefet’i de eleştiren Ört muhalefetin koltuk sevdasını bırakıp halkının sorununu çözmek için mücadele etmediğini yanlış ve çıkarcı politikalarıyla iktidarın alternatifinin olmadığını ve başka çareniz yok der gibi iktidara çanak tuttuğunu söyledi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ekonomik faaliyetin teşvik edilmesi ve böylelikle bir kalkınma süreci başlatılması gerektiğini vurgulayan ört değerlendirmesinin son bölümünde şu görüşlere yer verdi: “ çözümün bir parçasıdır. Teröre harcanan paraların onda biri ile bölgede ciddi anlamda ekonomik iyileştirmeler ve yatırımlar yapılabilir. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için daha fazla yatırım yapılmalı bölge tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak ticaret merkezi haline getirilmelidir. Özelleştirme ve toprak reformu da gereklidir. Hükümetin bir an önce demokratik açılımın içeriğini kamuoyuyla paylaşıp ve bunun yanı sıra toplumlun her kesiminin faydalanabileceği bölgesel ekonomik paketin yeterli kaynak bulunarak eksiksiz uygulanması gerekmektedir. Ekonomi alanında özellikle genel başkanımız sayın Abdullatif Şener’le görüşüp çözüm önerileri almalıdır. “