TİCARET BORSASI’NDAN PROJE ATAĞI
Erzurum Ticaret Borsası (ETB), gerçekleştirdiği projelerle, Erzurum ve ülke ekonomisine katma değer üretmeyi hedefliyor. ETB tarafından inşa ettirilen 'İlk Öncüler İş Merkezi ve Toplu İşyeri' inşaatı bölge ekonomisinde bir ilki ifade edecek. Borsa’nın yürüttüğü 'Tritikale Bitki Projesi’ de bölge çiftçisinden yoğun ilgi görüyor.
2007’DE PROJELER HAYATA GEÇECEK
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) tarafından 2005 yılı içerisinde başlatılan ve Avrupa Birliği (AB) destekli olarak yürütülen 'İlk Öncüler İş Merkezi ve Toplu İşyeri Kooperatifi ile Tritikale Bitki Projesi', programlarının 2007 yılı içerisinde tamamlanacağı bildirildi.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, borsa olarak Erzurum ve Türkiye ekonomisine destek olmak amacıyla başlatılan projelere devam edildiğini belirterek, “Esnaf, tüccar ve çiftçilerimiz için geliştirdiğimiz ve bölge de bir ilk olma açısından da büyük bir önem taşıyan projeler 2007 yılı içerisinde tamamlanacak. Bu olumlu adımların sonucu olarak da Türkiye ekonomisine paralel olarak Erzurum ekonomisinin de gelişme göstereceğine inanıyorum. Bölgede bir ilk olarak gösterilen ve 126 esnaf ve tüccarın bir araya getirilmesi sonucu kurulan, 'İlk Öncüler İş Merkezi ve Toplu İşyeri' inşaatı devam etmektedir. " dedi.
İLKÖNCÜLER İŞ MERKEZİ
Erzurum Ticaret Borsası’nın önayak olduğu, Tortum yolu üzeri Hilal kent mevkiinde bulunan, 70 dönüm arazi üzerine 126 Esnaf ve Tüccar’ın bir araya getirilerek temeli atılan ve (AB) tarafından desteklenen İlk öncüler İş Merkezi ve Toplu işyeri kooperatifi 5 milyon Euro’ya mal olacak. İlk öncüler İş Merkezi tamamlandığında içerisinde spor kompleksi, cami , kahvehane ve yeşil alandan oluşacak.
TRİTİKALE BİTKİ PROJESİ İLGİ BULDU
Borsa tarafından yürütülen 'Tritikale Bitki Projesi hakkında bilgi veren Başkan Hınıslıoğlu şunları söyledi:" Erzurum Ticaret Borsası tarafından üzerinde çalışmaların devam ettiği ve uygulanmakta olan bir diğer proje ise 'Tritikale Bitki Projesi’dir'. Bu proje ile ilimiz çiftçileri buğdayın verim ve kalitesi ile çavdarın ekstrem koşullarda yetişebilme özelliklerini bünyesinde birleştiren Tritikale bitkisini tanımış olacak ve proje kapsamındaki alanlardan alınan verimi gördüklerinde bu bitkinin ekimini gittikçe artan oranda yapmalarına olanak sağlayacaktır. Ayrıca kullanılmayan tarım arazisinin uygun olan kısmı ve diğer tahıllardan yüksek verim alınamayan alanlar tritikale ekilerek değerlendirilmek suretiyle , çiftçinin geliri artırılırken, arpaya alternatif olarak gerek besicilik yapan işletmelere gerekse bölgemizde bulunan yem fabrikalarına kesif yem sağlanmış olacaktır. Bölge çiftçisi tarafından yeterince bilinip, tanınmayan bir tahıl türü olan tritikale bu özellikleri bünyesinde toplaması ayrıca besin değerinin çok yüksek olması nedeniyle bölge çiftçisi tarafından büyük bir ilgi ile karşılanacak ve ekimi hızla artarak yaygınlaşacaktır. Borsamızca 2005 tarihinde, Bölgesel Kalkınma, yerel kalkınma girişimleri hibe programı çerçevesinde Erzurum ilinde Tritikale Tarımının tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla AB hibe programları kapsamında proje hazırlanmış ve bu projemiz Mayıs 2006 ayı itibariyle hayata geçmiştir. Tritikale Bitki Projesi, Erzurum İli Merkeze bağlı Tınazlı, Pasinler ilçesine bağlı Çöğender, Emreköy ve Pasinler merkez ile, Ilıca ilçesine bağlı Alaca ve Alaybeyi, Horasan ilçesine bağlı Ardı köyü ile Çat İlçesine bağlı Oyuklu, Ağaköy ve Parmaksız köylerinde toplam 200 hektar alanda ekim yapılarak uygulanmaktadır."