TBMM GENEL KURULUNA SUNULAN TASARI YASALAŞIRSA
ERZURUM KALKINMA AJANSI HİZMETE GİRİYOR
Kalkınma ajanslarının kuruluşu, koordinasyonu ve görevlerini düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarının kabul edilerek yasalaşması durumunda; TRA: Kuzeydoğu Anadolu bölgesi TRA1: Bayburt, Erzincan, Erzurum Kalkınma Ajansı da hizmete sokulacak.
Tasarı; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeiçi gelişmişlik farklarını azaltmak üzere kalkınma ajanslarının kurulmasını öngörüyor.
Ajanslar, bölgeler esas alınarak DPT Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile kurulacak. Ajans merkezinin bulunacağı il, kuruluş kararnamesinde belirtilecek. Bakanlar Kurulu, sayısı 12 olarak öngörülen bölgeleri yeniden düzenleyebilecek, kurulmuş ajansları kaldırabilecek.
Ajanslar, tüzel kişiliğe sahip ve özel hukuk hükümlerine tabi olacak.
ERZURUM KALKINMA AJANSI NE YAPACAK
Ulusal düzeyde koordinasyonu Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanacak Erzurum-Bayburt-Erzincan Kalkınma Ajansı, şu görevleri yerine getirecek:
''Yerel yönetimlerin planlama çalışmalarına teknik destek sağlamak. Bölge plan ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olmak; bu kapsamda desteklenen faaliyet ve projelerin uygulama sürecini izlemek, değerlendirmek ve sonuçlarını DPT Müsteşarlığı'na bildirmek. Bölge plan ve programlarına uygun olarak, bölgenin kırsal kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve bu kapsamdaki projelere destek sağlamak. Bölgede kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen ve bölge plan ve programları açısından önemli görülen diğer projeleri izlemek. Bölgesel gelişme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek. Ajansa tahsis edilen kaynakları, bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanmak veya kullandırmak. Bölgenin doğal, iktisadi ve beşeri kaynak ve imkanlarını tespit etmeye, ekonomik gelişmeyi hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırmalar yapmak, yaptırmak, başka kişi, kurum ve kuruluşlarının yaptığı araştırmaları desteklemek. Bölgenin iş ve yatırım imkanlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak. Bölge illerinde yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini, ilgili mevzuatta belirtilen süre içinde sonuçlandırmak üzere tek elden takip ve koordine etmek. Türkiye'nin katıldığı ikili veya çok taraflı uluslararası programlara ilişkin faaliyetlerin bölgede tanıtımını yapmak ve bu programlar kapsamında proje geliştirilmesine katkı sağlamak, bilgi toplamak.