YASAĞA HAZIRLIK
19 Temmuz’da başlayacak olan sigara yasakları, yasak kapsamında bulunan iş kollarının temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda anlatıldı. Erzurum Vali Yardımcısı Nazife Yüceldi Aktaş’ın başkanlığını yaptığı toplantıda, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mahmut Avcı ile Şube Müdürü Bilal Ulaş ta hazır bulundu. Sigara yasakları kapsamına giren iş kollarından minibüsçüler, berberler, kahvehane ve lokantaların bağlı bulundukları meslek odaları temsilcilerinin davet deldiği “Sigara Zirvesi”nde, 4702 ve 5727 Sayılı kanunlar anlatıldı.
ULAŞ HEM YASAĞI, HEM SİGARININ ZARARLARINI ANLATTI
Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ali Bilal Ulaş, 19 Temmuz’da uygulanmaya başlanacak olan sigara yasaklarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ulaş, 19 Temmuz’dan sonra lokantalar, kahvehaneler, kafeterya, birahane gibi eğlence ve ikram sektöründeki işletmeler başta olmak üzere, kapalı alanlarda tütün kullanımının tamamen yasaklanacağını söyledi. 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren 4207 Sayılı Kanun sayesinde, sigara tüketiminin azaldığına dikkati çeken Ulaş, bununla birlikte sigaranın sebep olduğu hastalıklarda da gözle görülür bir düşüş kaydedildiğini belirtti.
YASAKLARA UYMAYANA CEZA VAR
Toplantıda, kapalı alanlarda tütün ve tütün kullanımını yasaklayan 4702 ve 5727 sayılı kanunlara muhalefet etmenin cezaları da aktarıldı. Erzurum Barosu avukatlarından Abdulkadir Ungan, slayt eşliğinde yaptığı sunumla, 19 Temmuz’da kapsamı genişleyecek olan sigara yasaklarını anlattı. Avukat Ungan, “19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren özel hukuk kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler bir kamu kuruluşuna ait ise, dernek, kulüp lokali, sosyal tesis olarak kullanılıyorsa, sağlık, eğitim, kültür kurum kuruluşları içinde bulunuyorsa ve havalimanı, istasyon, liman, iskele, otogar, toplu taşıma araçlarının mola yerleri gibi alanların içinde yer alıyorsa, bu mekanlarda sigara içmek yasak hale gelecek. Özel hukuk kişilerine ait işletmeler, taksi, minibüs, otobüs, vapur gibi toplu taşıma araçları ve tütün ürünleri satılan işletmelerde denetim yapacak. Denetim sonucunda tütün yasağına aykırı davrananlar hakkında cezai işlem uygulanması için kanunun yetkilendirdiği kurumlara bildirim yapılacak. Sigara içen kişiye 69 TL, sigara içimine izin veren işletmeye 500 ile 5 bin TL arasında ceza uygulanacak. Yasak kapsamında bulunulmasına rağmen “Sigara İçmek Yasaktır” uyarı yazısını asmayanlar ise, kanun gereğince bin TL para cezası ödeyecek.” diye konuştu.
AKTAŞ: YASAKLAR İÇİN HEPİMİZ SEFERBER OLMALIYIZ
Meslek odalarının temsilcilerine yönelik olarak aktarılan hukuki sunumun ardından konuşan Vali Yardımcısı ve aynı İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Nazife Yüceldi Aktaş, sigara yasaklarının uygulanması konusunda, yasak kapsamındaki iş kollarının temsilcilerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Aktaş, “Herkes elbirliği içerisinde bu yasakları uygulayacak ve Erzurum’u dumansız hava sahası haline getireceğiz. Kurul olarak, yasakların ihlal edilmesinin önüne geçilmesi için denetim timleri oluşturduk. Bu timler, günün her saatinde işbaşında olacak ve yasaklara riayet edilip edilmediğini kontrol edecek. Yasanın uygulanmasında hepimiz seferberlik ilan etmeliyiz. Meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Ayrıca sigara içirilmeyen kahvehane ve eğlence merkezlerinin sahiplerine beyaz bayrak hediye edeceğiz.” dedi. Toplantıya katılan meslek odalarının temsilcileri ise, sigara yasaklarının tam olarak uygulanması noktasında üzerlerine düşen her görevi severek yerine getireceklerini söylediler.