Poliklinikten tıbbi destek alarak sigarayı bırakmaya karar verenler, Mayıs ayında adeta rekor kırarken, başvurunun en az olduğu zaman dilimi ise, Ağustos ayı oldu. Poliklinikte haftalık ve aylık olarak takip edilen sigara tiryakilerinin yüzde 50’sine yakın bir bölümünün, büyük bir başarı elde ederek sigaradan kurtulduğu öğrenilirken, bazı tiryakilerin ise, bu tür polikliniklere sihirli değnek gözüyle baktıkları kaydedildi.
414 TİRYAKİYE TIBBİ DESTEK
Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, Erzurum’da açılan Sigara Bırakma Polikliniği’nin çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Hizmete geçtiğimiz yıl açılan Sigara Bırakma Polikliniği’nin, tiryakilerden büyük ilgi gördüğünü söyleyen Yiğit, sigarayı bırakabilmek için tıbbi destek alan bazı tiryakilerin, polikliniğe adeta sihirli bir değnek gözüyle baktıklarını dile getirdi.
SİGARA BIRAKMAK İSTEYENLER POLİKLİNİĞE BAŞVURUYOR
Hastane bünyesinde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniği’nin, 2009 yılının başından bugüne kadar geçen süre zarfında 414 tiryakiye tıbbi destek sağladığını anlatan Yiğit, “Polikliniğimizden Ocak ayında 44, Şubat ayında 56, Mart ayında 48, Nisan ayında 48, Mayıs ayında 77, Haziran ayında 45, Temmuz ayında 55 ve Ağustos ayında da, 41 vatandaşımız bizden destek talebinde bulundu. Bu tiryakilerle ilgili olarak günlük, haftalık ve aylık izleme plan ve programları oluşturuldu. Sigarayı bırakma sürecinde rastlanan fiziksel ve psikolojik aksaklıklara ilişkin olarak gerekli müdahalelerde bulunuldu.” diye konuştu. Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvuranların yarısına yakın bir bölümünün sigara illetinden tamamen kurtulduğunu vurgulayan Yiğit, “Bazı tiryakiler bu polikliniği sihirli bir değnek olarak değerlendiriyor. Buraya kayıt yaptırır yaptırmaz, sigaradan kurtulacakmış hissine kapılanlar bile var. Halbuki bu iş, tamamen iradeyle ilgili bir durum. Sigarayı bıraktıktan sonra nikotin yoksunluğundan dolayı bir takım metabolik sorunlar olabiliyor, ama neticede bu durum tiryakinin bilinç ve iradesiyle ilgili bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
EN YOĞUN TALEP MAYIS AYINDA GELDİ
Öte yandan Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi Başhekimi Ayhan Yiğit, 2009 yılında sigarayı bırakmak isteyenlere en sık rastlanılan ayın Mayıs olduğuna dikkati çekerek, “Baharın da etkisiyle olsa gerek, Mayıs ayına sigarayı bırakmak isteyen ve bize başvuranların sayısında neredeyse iki katı bir artış var. Mayıs ayında 77 tiryakimiz, bizden tıbbi destek talebinde bulunmuş. Ağustos ayında ise, yılın en düşük dönemi yaşanmış. Bu düşüklüğün, Ağustos ayının son haftasının Ramazan’a denk gelmesi nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini düşünüyoruz. Ramazan ayı, sigara bırakmak için bir fırsat olarak düşünüldüğü için Eylül ayında bizden tıbbi destek isteyenlerin sayısında artış olacağına kesin gözüyle bakıyoruz.” dedi.