Erzurum’a bir kent meydanı kurulması yönünde, 2008 yılında Yakutiye Belediyesi yönetimine teklif götürüldüğü, ancak teklifin geri çevrildiği bildirildi.
Şehir Plancısı Şahin Öner, Yakutiye Belediyesi için 2008 yılında yapılan uygulama imar planında kent meydanı önerisinde bulunduklarını, ancak teklifin komisyon tarafından kabul edilmediğini söyledi.
KENT MEYDANI TEKLİFİ GERİ ÇEVRİLDİ
Şahin Öner, Yakutiye Belediyesi uygulama imar planını 2008 yılı içerisinde tamamladıklarını ve yönetimine sunduklarını hatırlatarak, planın, İmar Komisyonu tarafından incelendiğini ve Erzurum Kalesi'nin doğusunda 120 dönüm arazinin 50 dönümlük bölümü için önerdikleri kent meydanı teklifinin, geri çevrildiğini bildirdi. Öner, planda kent meydanı için düşündükleri 120 dönüm alan içerisinde, 50 dönümün saat kulesi, rekreasyon alanı ve meydan, 70 dönümde ise, yeni belediye ve kaymakamlık binaları, iş merkezi, antik tiyatro, gösteri ve konser alanı, nostaljik tramvay hattı, otomobil sineması, yaya ve bisiklet yolları bulunduğunu anlattı.
KENT MEYDANI PROJESİ
Planda, ayrıca Erzurum Kalesi ve çevresi, Hacı Cuma Mahallesi ve Narmanlı Camii arasındaki alanda da, özel mimari proje alanı ile seyir terasları önerdiklerini kaydederek, tıpkı kent meydanı gibi, bu önerinin de kabul görmediğini belirtti.
Şehir Plancısı Şahin Öner, planı yaparken, Erzurum'un gelecekteki vizyonunu düşündüklerini anlatarak, Türkiye'nin değişik illerinde çok güzel meydan örnekleri bulunmasına rağmen, şehirdeki bu eksikliği gidermek için plan müellifi olarak katkıda bulunmak istediklerini söyledi.
ERZURUM’Un büyük eksiği
Kayseri, Sivas ve Diyarbakır gibi kentlerde, şehirlerin adlarıyla anılan meydanlar bulunmasına rağmen, Erzurum'da bunun eksikliğinin hissedildiğini kaydeden Öner, “Şehrimize ait bir kent kimliğinin oluşturulması için bir meydan şart. Bunu ortadan kaldırmak için bu şehrin bir sakini, aynı zamanda şehir plancısı olarak üzerimize düşen görevi yapmak istedik.” diye konuştu.
ERZURUM İÇİN BİR KENT MEYDANI NEDEN GEREKLİ?
Şehir Plancısı Şahin Öner, şehir meydanının elzem olmasının gerekçelerini ise, şöyle sıraladı: “Yeni cazibe merkezi Cumhuriyet Caddesi'nde oluşan aşırı rant baskısını kıracak, sebepsiz zenginleşme olgusunu ortadan kaldırarak toplumun rant ekonomisinden üretim ekonomisine dönüşünü sağlayacaktır. Sebepsiz zenginleşmenin ortadan kalkması, arsa fiyatlarının kent genelinde dengeli dağılımı ile sağlanabilir. Bu da Yakutiye’de yeni bir cazibe merkezi oluşturularak, tek merkezde aşırı değerlenen arsa fiyatlarının dağıtılması ile sağlanacaktır.
Yeni cazibe merkezi Cumhuriyet Caddesi’nde ve arka sokaklarda kangren haline gelen imar uygulamalarını, rant baskısını kıracağından dolayı en az 5 kat rahatlatacak ve hızlandıracaktır.
Yeni cazibe merkezi, Cumhuriyet Caddesi’nde başka cadde olmadığından dolayı biriken taşıt ve yaya trafiğini kendine çekerek, tüm ulaşım problemlerini en az 20 yıllığına çözecektir.”