Bu yıl iklim şartlarının Türkiye’de yaşam şartlarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan İskender Aktepe, özellikle seracılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Akdeniz Bölgesi’ndeki aşırı yağışlar yüzünden sebze ve meyve fiyatlarının zirve yaptığını hatırlattı. Mart ayına girilmesiyle birlikte sebze ve meyve piyasalarının nefes almaya başlayacağı müjdesini veren Başkan Aktepe, bu ay içerisinde düşüşe geçecek olan sebze ve meyve fiyatlarının, ay sonuna kadar yarı yarıya inmiş olacağını dile getirdi. Antalya’dan Türkiye’nin dört bir yanına sebze ve meyve sevkiyatı yapan sera işletmecilerinin, son günlerde verim bolluğundan bahsetmeye başladıklarını anlatan İskender Aktepe, daha şimdiden Türkiye’nin birçok bölgesine sebze ve meyve dolu kamyonların sevkedilmesine başlandığı bilgisini aldıklarını bildirdi. Fiyatlardaki yükselme nedeniyle hem esnafın, hem de vatandaşın kış boyunca sıkıntılı günler geçirdiğini dile getiren İskender Aktepe, “Son zamanların en sıcak kış mevsimini geçirdiğimiz Erzurum’da, maalesef yine son yılların en pahalı meyve ve sebze tüketimini gerçekleştirdik. Çünkü mevsim normallerinin dışında seyreden kış mevsim, yağışlar ve sel felaketleri, öncelikli olarak seracılık yapılan bölgeleri vurdu ama, bundan en büyük zararı neredeyse Doğu illeri gördü. Çünkü burada sebze ve meyve fiyatları ateş pahası oldu.” diye konuştu.
//TESELLİ Mİ MÜJDE Mİ?
Seralarda kışın alınması gereken ürününün gecikmeli olarak daha yeni alınmaya başladığını, havaların ısınmasıyla birlikte piyasalarda ürün bolluğu yaşanacağını dile getiren İskender Aktepe, “Bir yandan sera ürünleri, diğer yandan bahçe ürünleri derken bu aydan itibaren piyasada bolluk başlayacak. Daha şimdiden stoklarda bekletilen ürünler indirimli olarak tezgahlara sunulmaya başlandı. İlerleyen günlerde sevkiyat yapan kamyonlar da ilimize ulaşınca, fiyatlar otomatik olarak aşağı çekilecek. Eğer mevsim şartlarında anormal bir değişiklik yaşanmazsa, Erzurum’da bu yaz mevsiminde sebze ve meyveyi çok daha ucuza tüketeceğiz. Bu süreçten hem vatandaş, hem de alışveriş olmadığı için para kazanamayan esnaf kazançlı çıkacak.” dedi.
Erzurum Seyyar Satıcılar Odası Başkanı İskender Aktepe, bu canlılığın Sebze Hali’ne de renk katacağını belirterek, “Sebze Hali’nde aylardır in-cin top oynuyordu. Artık nakliyecisi de para kazanacak, hamaliyesi de. Umuyoruz bereketli ve bol kazançlı bir yaz mevsimi geçiririz.” ifadelerini kullandı.