Kotanlı, kamu personeli arasında yıllar boyunca kurumlar arasındaki döner sermaye, ikramiye, özel hizmet tazminatı, ek ücret, yan ödeme gibi farklılıklar nedeniyle önemli ölçüde maaş farkı bulunduğunu ve aynı işi yapan aynı unvandaki memurlar arasındaki maaş farklarının yıllardır sorun olduğunu ve memurların özlük hakları daha iyi kamu kurumlarına geçmeye çalışmaya devam ettiğini belirtti.
//KAMUDA İŞ BARIŞI VE İŞ VERİMİ BOZULUYOR
2006 yılında kamu çalışanları ve hükümet arasında toplu pazarlık anlaşması metninde imza altına alınan ve daha sonra yasalaşan kamuda ek ödeme almayan memurları kapsayan, denge tazminatı uygulamasının yarım kaldığını söyleyen Türkiye Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, “Hükümet, eşit işe eşit ücret ilkesinin 2012 yılına kadar devam edeceğini söylemiş fakat uygulama ekonomik kriz bahane gösterilerek geçen yıl yapılmamış ve bu yılda yapılmayacağı dile getirilmiştir. Memurlar arasında büyük bir memnuniyetsizlik kaynağı olan ve sık sık kurumlar arasında naklen geçişlere neden olan kurumlar arası ücret farklılığının bir an önce giderilmesi ve bunun için de, daha önce uygulamaya konulan eşit işe eşit ücret projesine devam edilmesi gerekmektedir. Sayın Başbakandan kamudaki iş verimini ve iş barışını önemli ölçüde baltalayan bu sorunu çözmesini istiyoruz” dedi.
//5793 SAYILI YASA İHTİYACA CEVAP VERMEDİ
“Türkiye Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın (DES) kuruluş başlıklarından birisi de aynı işi yapan tüm memurların aynı ücreti alması talebidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 23. maddesinde "Herkesin, hiçbir fark gözetmeksizin, eşit iş karşılığında eşit ücret hakkı vardır" ifadesi yer almaktadır. Anayasamızın 90. maddesinin bağlayıcı hükümleri de Eşit İşe Eşit Ücret prensibini emretmektedir. Aynı masalarda aynı işi yapanların, hiçbir ayrım gözetmeksizin aynı biçimde ücretlendirilmesi gerektiğini ve bu ücretin İnsanca Yaşanabilir Ücret seviyesinden aşağıda olmamak üzere, aynı işi yapanlar arasından, en yüksek ücreti alanlara ödenen ücretinin temel alınması suretiyle belirlenmesini DES olarak talep ediyoruz. Okullarda başöğretmen, uzman öğretmen, kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, 4/B’li - 4/C’li öğretmen, Ücretli ve Vekil öğretmen maaşlarının farklı olmasından rahatsızlık duyuyoruz” diyen DES Şube Başkanı Kotanlı, Hükümetin Eşit İşe Eşit Ücret taleplerimize karşı çıkardığı 5793 sayılı yasayla memurlar arasındaki ücret adaletsizliğini gideremediğini, 5793 sayılı yasanın aynı unvana sahip, aynı işi yapanlar arasındaki ücret eşitsizliğini gidermeyi öngörürken, aynı unvana sahip olmayan ama aynı işi yapanlar arasındaki ücret adaletsizliğini görmezlikten geldiğini söyledi.
//ODACI 2 BİN 950 TL, ÖĞRETMEN BİN 250 TL MAAŞ ALIRSA
Temel taleplerinin aynı işi yapan memurlar arasındaki 4 bin 500 TL’ye varan ücret uçurumu ve adaletsizliğine, çalıştıkları kurumları ve unvanları her ne olursa olsun hükümetin biran önce son vermesi gerektiğini kaydeden DES Erzurum Şube Başkanı Kotanlı, kimi kamu kurumlarında çalışanların emekli olduklarında bile çift maaş almaya devam ettiklerini, emekli maaşlarının 2 bin 860 TL'den 13 bin 230 TL'ye kadar uzandığını, bu kurumlarda çalışan odacının bile maaşının 2 bin 950 TL’den başladığını oysa ki kamuda bin 250 TL ücret alan bir öğretmen, bin 300 TL maaş alan okutman bir üniversite personeli, bin 200 TL ücret alan bir şef bulunduğunu ve kamuda eğitim çalışanlarının en düşük ücret alan kesimi oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.
//ADALET VE EŞİTLİK İSTİYORUZ
DES Erzurum Şube Başkanı Kotanlı, “Kamuda ciddi bir ücret uçurumu var. Kamu işçileriyle memurlar arasında ve memurlarla diğer memurlar arasında ciddi ücret adaletsizliği var. Biz maaşlarımızın ‘eşit işe eşit ücret’ anlayışıyla belirlenmesini istiyoruz. Hükümet bazı kamu çalışanlarına bol kepçeden veriyor, birçoğuna ise açlık sınırında bir ücret reva görüyor. Sayın Başbakana bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bizler maaşlarımızın adaletlice eşitlenmesini istiyoruz. Hükümet, kamu görevlilerinin büyük bölümüne üvey evlat gözüyle bakmayı bırakmalıdır” diye konuştu.