Meslekte Birlik Erzurum Temsilcisi Orhan Akgüloğlu, Türkiye’de her yıl 1 Mart gününün, Muhasebeciler Günü olarak kutlandığını söyledi. 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun verdiği yetkiye istinaden hizmet veren meslektaşlarının 1 Mart Muhasebeciler Günü’nü kutlayan Akgüloğlu, “Biz Muhasebeci ve Mali Müşavirler için 1 Mart’ın anlamı çok farklıdır. 1 Mart Muhasebeciler Günü, özel bir gün olmasından öte, ülkemizde mesleğin başlangıç tarihlerinden biridir. 1 Mart 1989 tarihi “3568 Sayılı Meslek yasamızın TBMM genel kuruluna sevk edildiği tarihtir. Mesleğin yasalarla adının koyulduğu gündür.” dedi.
//MESLEK ODALARINDA GELİŞME
Meslek yasasının, bir günde ve bir gecede çıkartılmadığına dikkati çeken Orhan Akgüloğlu, bu yasanın çıkartılması için yıllarca mücadele verildiğini kaydederek, “Yasal dayanağı olmayan bir mesleğin icra edilmesinin mümkün olmayacağı bir gerçekliktir. Bu nedenle biz muhasebeci mali müşavirler için meslek yasasının çıkartılması çok büyük bir adımdır. Meslekte değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu görüyoruz. Bilgisayar teknolojisi ilk 1980’lerin ortalarında ülkemizde kullanılmaya başlandı. Biz meslek mensupları çok kısa bir sürede yeni teknolojiye adapte olduk ve her birimiz Excel, Word, Axes uzmanı olduk. Kendi meslek örgütümüze muhasebe programı yazdıracak kadar bilgisayar programcısı olduk. Teknolojinin bizi geçmesine asla izin vermedik. Meslek odalarımız öncelikle eğitime önem verdi, birçok eğitim programları meslek mensupları için düzenlendi.” diye konuştu.
//EKONOMİ VE MUHASEBECİLERİN ROLÜ
Geçmişte, enflasyon muhasebesini bu örgütün uygulayamayacağını ileri sürdüklerini anlatan Akgüloğlu, buna rağmen dünyada en başarılı enflasyon muhasebesi uygulamasını kendilerinin yaptığını belirterek, şimdi sıranın “Türkiye muhasebe standartlarını” yaşama geçirmekte ve sonra sırada da, “ Basel II “uzlaşısı olduğunu dile getirdi. Meslekte Birlik Erzurum Temsilcisi Orhan Akgüloğlu, “Şirketleri yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre yeniden yapılandıracağız. Bütün bunların yanında Eğitimlere katılacağız mesleki İngilizce öğreneceğiz. Bizler için durmak ve yılgınlık asla söz konusu olmayacak. Toplumun tüm bu çaba ve gayreti göz ardı etmemesi, saygı duyması gerekir. Meslek mensupları olarak, vergisel ve sosyal güvenlik ödevlerinin yerine getirilmesinde başrolü oynamaktayız. Küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerden büyük holdinglere kadar tüm ekonominin kalbini elimizde tutmaktayız. Bütün bunların yanında pek çok sorun ile boğuşmaktayız. Mesleğin önünün açılması, kayıt dışının önlenmesi adına sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
//MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUNLARI
Muhasebeci ve mali müşavirlerin sorunlarını başlıklar halinde sıralayan Akgüloğlu, “Tahsilât sorunu çözümlenmeli, serbest meslekte KDV’nin tahsilat esasına göre beyan edilmesi sağlanmalı, serbest meslekte KDV oranı 18 yerine 8 uygulanmalı, serbest meslek sözleşmelerinde damga vergisi kaldırılmalı, geçici vergide son dönem kaldırılmalı, meslek mensupları için geçici vergi dönemlerini de içine alan mahsup sistemi getirilmelidir. Geçici vergi dönemlerinde beyan edilen stopajlar meslek mensuplarının borçlarından düşürülerek cari hesap sistemi getirilmelidir. Muhasebe standartlarının uygulanmasına bir an önce başlanmalı ve kayıt dışı ile etkin mücadelede serbest meslek mensubu muhasebeci mali müşavirlere daha fazla yetki verilmelidir. “Günümüz muhasebecileri, memleketin iğneden ipliğe her şeyinin bilgisine sahip, vergi mükellefi ile idare arasında köprü ve mali sistemin vicdanı haline gelmiştir. Bu yüzden de muhasebecilik bir onur mesleğidir. Mesleğin stresine yenik düşüp aramızdan ayrılan bütün meslektaşlarımızı bugün vesilesi ile bir kez daha rahmetle anıyor, bu onurlu mesleğin üyesi tüm meslektaşlarımın muhasebeciler gününü kutluyorum.”