Sahte paralara dikkat
Merkez Bankası Müdürü İbrahim Selami Yürek, sahte paralar konusunda vatandaşın duyarlı olmasını isteyerek, sahte paraların özelikleri konusunda açıklamalarda bulurdu.
Merkez Bankası Müdürü İbrahim Selami Yürek, sahte paralar konusunda vatandaşın duyarlı olmasını isteyerek, sahte paraların özellikleri konusunda açıklamalarda bulundu.Sahte paralar konusunda emniyet ve savcığa başvurulması gerektiğini belirten Yürek, “Banknotlarda bulunan güvenlik özellikleri, halka ve profesyonellere yönelik özellikler olmak üzere iki gruba ayrılıyor.örneğin 100 YTL lik banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerini inceleyelim.Halka Yönelik Güvenlik Özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;Kabartma baskı: Banknotun ön yüzündeki Atatürk portresi, alt kenardaki bant, mavi-yeşil motif, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banknot Matbaası” ibareleri ile banknotun nominal değerini gösteren sayı ve yazılar kabartma olarak basılıdır ve parmakla dokunulduğunda hissedilir.Renk değiştiren mürekkep:Banknotun ön yüzündeki Atatürk’ün portresinin sağ tarafındaki alanda banknota değişik açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile doğru renk değiştiren özel mürekkeple basılmış bir motif bulunmaktadır.Emniyet şeridi:Banknotun arka yüzünde kesik gümüşi çizgilerden oluşan pencereli emniyet şeridi yer almakta olup, üzerinde her iki taraftan okunabilen “TCMB” harfleri tekrarlanarak mini yazılıdır. Banknot ışığa tutulduğunda emniyet şeridi düz bir hat şeklinde görülmektedir.Gizli görüntü,Banknotun ön yüzü yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda sağ alt tarafındaki mavi-yeşil giyoş motifin ortasında, “TC” harfleri görülmektedir.Filigran: Banknotun ön yüzünün sol tarafında, banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilen, ön yüzdeki Atatürk portresinin daha küçüğünden ve “100” sayısından oluşan filigran yer almaktadır.Bütünleşik görüntü:Banknotun ön yüzünün sol üst kenarındaki 100 sayısının sol alt tarafında, banknota her iki yüzden ışığa tutularak bakıldığında, arka yüzdeki bölümle birbirini tamamlayan “TC” harfleri bulunmaktadır” dedi.
YIPRANMIŞ PARALAR DEĞİŞTİRİLİYOR
Yıpranmış paralar konusunda açıklamalarda bulunan Yürek, “Yazıları okunmayacak şekilde kirlenmiş, yıkanmış, boyanmış, yanmış, yırtılmış veya sair sebeplerle eskiyip yıpranmış, değeri belirlenebilen tam banknotlar ile yüzeyindeki eksiklik % 50’den az olan banknotlar, yazılı değeri üzerinden başa baş olarak; tek parçadan ibaret olmak kaydıyla yüzeyindeki eksiklik %50 olan banknotlar yazılı değerinin yarısı üzerinden yenileriyle değiştirilebilir. Yüzeyinin yarısından fazlası eksik olan banknotlar ise değiştirilmemektedir. Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların, doğrudan T.C. Merkez Bankası şubeleri, T.C. Ziraat Bankası veya diğer Banka ve Özel Finans Kurumlarının şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür. Sahte para konusunda da vatandaşlarımız savcılık ve emniyet müdürlüklerine başvurabilirler” diye konuştu.