HAYVANCILIK VİZYONU DEĞİŞECEK
Erzurum'da hayvancılığı geliştirme çalışmaları kapsamında hazırlanan "Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi" tanıtımı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil'in de katıldığı toplantıda yapıldı.
PROJENİN TARIM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE KATKISI VAR
Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin tanıtımı Vali Celalettin Güvenç ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz tarafından yapıldı. Erzurum'daki tarım sektörüyle ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, projenin Erzurum ve bölge hayvancılığına büyük bir katkı sağlayacağını söyledi.
ERZURUM EKONOMİSİ TARIM SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI
Daha sonra konuşan Vali Celalettin Güvenç, projenin uygulanmasıyla hayvancılık sektörünün yeniden canlandırılabileceğini savundu. Bölgede tarım sektörünün ekonomide önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Vali Güvenç, "Türkiye ortalamasında tarımın ekonomideki yeri yüzde 13.7 seviyesinde iken bu oran Erzurum'da yüzde 22.9 oranındadır. Erzurum 540 bin büyükbaş hayvan varlığıyla Türkiye'deki hayvan varlığının yüzde 5'ine sahiptir. Projeyle hayvan ırkının kaliteli ve verimli bir ırk haline dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Hayvanları beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıklar, ahırların uygun şartları taşımaması, meraların hor kullanılması bölge hayvancılığının gerilemesinde önemli bir etken olmuştur. Dünyada kültür ırkı besi hayvanları 18 ayda ortalama 500 kiloya ulaşırken, bu rakam ülkemizde 36 ayda 170 kiloda kalmaktadır. Yine yabancı ülkelerde bir inekten yıllık 9 ton süt verimi alınırken, bu rakam ülkemizde sadece 900 kilogram ve altında kalmaktadır" dedi.
SUNİ TOHUMLAMAYA AĞIRLIK VERİLECEK
Türkiye'de hayvancılık sektörünü ırk problemini çözmeden bir yere getirilmesinin mümkün olamayacağını kaydeden Vali Güvenç, "2005-2010 yılları arasını kapsayacak bu projeyle bu yıl içerisinde 30 binin üzerinde suni tohumlama yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz 2010 yılında tüm boğaaltı ineklerde suni tohumlama yapılmasıdır" diye konuştu.
PROF.DR. YAVUZ PROJEYİ TANITTI
Tanıtım toplantısında daha sonra Proje Koordinatörü Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz, projeyi anlattı. Projenin amacının 2010 yılında daha verimli bir hayvan ırkı oluşturmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fahri Yavuz, "Gelecek nesillere iyi ve karlı bir hayvancılık bırakmak için böyle bir projeyi uyguluyoruz. Amacımız çiftçimize verimli ve karlı bir hayvancılık sektörü sağlamaktır. Projeyi uygularken, bakanlık desteğiyle tohumlama başına 36 YTL, buzağı başına da 80 YTL teşvik verilmektedir. 380 bin 500 YTL bedelli projenin tamamlanmasıyla çiftçiye 12 milyon YTL gelir artışı, 11 milyon 619 bin YTL ekonomik katkı sağlanabilecektir" şeklinde konuştu.
TARIM BAKANLIĞI ERZURUM’A YOĞUNLAŞTI
Toplantının son bölümünde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, Erzurum'da uygulanan hayvan ıslahı projesinin örnek bir proje olduğunu belirtti. Pakdil, "Bakanlık olarak hayvancılık sektörü en fazla önem verdiğimiz sektördür. Mevcut ırk yapısı hayvancılıkta verimi düşürmektedir. Verimi sağlamak için mevcut ırk yapısını değiştirmekten başka bir çare yoktur. Erzurum ve bu bölge hayvancılık sektörü için çok önemli bir bölge. Türkiye'deki hayvan varlığının yüzde 10'una sahip olan bölgede bakanlık olarak verimi artırmak için yoğun çaba harcıyoruz" dedi.
BAKAN EKER’E TEŞEKKÜR PLAKETİ
Bakanlık olarak hayvanları kayıt altına almak için başlattıkları çalışmanın hala sonuçlandırılamadığını hatırlatan Müsteşar Pakdil, çiftçilere bir an önce hayvanlarını kayıt altına aldırmalarını istedi. Dr. Pakdil, "Hayvanlarını kayıt altına almayan çiftçilerimiz artık hayvanları için destek almayacak, pazara dahi çıkaramayacaklar" şeklinde konuştu.
Projenin tanıtım toplantısının son bölümünde projeye katkı sağlayan kişi ve kurumlara şükran plaketi verildi. Programda ayrıca Vali Celalettin Güvenç, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e verilmek üzere hazırlanan plaketi Bakanlık Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil'e verdi.