Rehberlerin yüzde 50’si işsiz
Turist Rehberler Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yenen, Türkiye'deki profesyonel 9 bin turist rehberinin yüzde 50'sinin işsizlik sorunu yaşadığını bildirdi.
Yenen yaptığı açıklamada, turist rehberliğinin geçmiş yıllarda çok gelir getiren bir meslek dalı olduğunu, şimdi ise bu mesleği icra edenlerin geçim sıkıntısı nedeniyle çaresizlik içinde bulunduklarını söyledi.
Bir rehberin yılın en fazla 150 gününde çalışabildiğini, geri kalan dönemde ise işsiz kaldığını belirten Yenen, şunları kaydetti:
''En az ön lisans mezunu olan herkes dilediğinde kurs görerek rehber olabiliyor. Bu nedenle kendi alanında iş bulamayan fakülte mezunları, rehberlik yapmaya kalkıyor. Buna bağlı olarak da ülkemizde turist rehberi sayısı son yıllarda çok fazla arttı. Bu durum da hem işsizlik, hem de kalite sorunun ortaya çıkmasına neden olmuştur.''
Dünyanın turizm eğilimlerinin değişmesinin de rehberleri olumsuz etkilediğini ifade eden Yenen, son yıllarda ön plana çıkan kitle turizmi, yani tatil turizminde rehberlere ihtiyaç olmadığına dikkati çekti.
Türkiye'nin tanıtım çalışmalarında da tatil turizmine yoğunlaşıldığına işaret eden Yenen, şöyle devam etti:
''Ülkemizin tanıtım çalışmalarında tatil turizmine yoğunlaşması, rehberlerin iş bulma sıkıntılarını daha da artırmıştır. Son dönmelerde, her yerde otelleri doldurmak, turist sayısını artırmak için çalışmalar yapılıyor. Oysa turizm sadece turist sayısından ibaret değildir. Turizm ekonomik gelir demek de değildir. Bunun içeriği çok önemli. Tatil için ülkemize gelen turistler otellerden dışarı çıkmıyorlar. Bu nedenle turistler için rehber ihtiyacı olmuyor.''
2011 KIŞ OYUNLARI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Yenen, Erzurum'da düzenlenecek 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın da Doğu Anadolu Bölgesi'nin tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Tanıtım çalışmalarında bölgesel ögelere mutlaka yer verilmesi gerektiğini ifade eden Yenen, şöyle dedi:
''Palandöken'in yanı sıra bölgenin kültürel ve tarihi öğelerinin tanıtımı da iyi yapılırsa, bölgeye çok farklı niteliklerde turistin çekilmesi sağlanacaktır. Bu şekilde bölgeye gelen turistlerin katkısının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Buna bağlı olarak da rehberlerin iş sahası genişleyecektir.''
Yenen, ayrıca rehberlerin işsizlik sorununun asgari düzeye çekilmesi için bu meslekle ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Rehberlik hizmetlerinde uzmanlaşmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Yenen, ''Üniversitelerin rehberlik bölümlerinde eğitim süresinin 4 yıla çıkarılmasını ve rehberlik mesleğini de yalnızca bu bölümden mezun olanların yapabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz'' dedi.