ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi İlçe vakıfları performanslarını denetledi
Çiftçi İlçe vakıfları performanslarını denetledi
ETB’den Şenkaya buluşması
ETB’den Şenkaya buluşması
Kızılay vekaletle kurban kesim kampanyası başladı
Kızılay vekaletle kurban kesim kampanyası başladı
Hafızlık proje okullarına yoğun ilgi
Hafızlık proje okullarına yoğun ilgi
Engelli bireyler için iş birliği
Engelli bireyler için iş birliği
HABERLER>EKONOMİ
26 Mart 2009 Perşembe - 04:49

“Parasız, Para Politikası”

Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, Merkez Bankası'nın 2001 yılından beridir uyguladığı para politikasının "Parasız para politikası" olduğunu söyledi.

“Parasız, Para Politikası”

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen 'Kriz yönetiminde para politikasının rolü' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, "15 tane parayla ilgili kitabım var ama parasızım. 2001 yılından beri Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaya bir ad koymak gerekirse parasız para politikasıdır. Bunu ispat edeceğim. Konuşmalarım beni bağlar. Merkez Bankası'nın ana ve araç politikası vardır" dedi.
WASHİNGTON KONSENSÜSÜ
Bugünkü para politikalarının oluşmasına neden olan unsurun 1999 yılının başında yapılan Washington konsensüsü olduğunu anlatan Parasız, "Para acem kökenli bir kelime. Nasıl tanımlayacaksınız, şu an dünyada parayı tanımlamak en zor konulardan bir tanesi. Tanımın zor olmasından dolayı da bu krizler başımıza geldi. Finansal yenilikler ve finans mühendisliği denilen olaydan sonra o kadar çok enstrüman oluşturuldu ki para kontrol edilemez oldu" diye konuştu.
BEKLENTİLERİN YÖNETİMİ
Bugünkü para politikası denilen politikanın büyük ölçüde beklentilerin yönetimi haline geldiğini anlatan Parasız, şunları kaydetti:  "Merkez Bankası'nın yayınladığı raporlar neye yöneliktir insanların beklentilerini rasyonelleştirmeye yöneliktir. Merkez Bankası olarak insanları tongaya düşürmeyeceksiniz, faizleri birden çıkarırsanız, birden düşürürseniz şaşırtmaktır. Bunu sürekli yaparsanız itibarınız gider. İtibarınızı kaybetmemek için doğru duruşta bulunmak zorundadır ya da yol göstermek durumundadır. Merkez Bankası olarak beklenti yönetimi ön plana çıkmış durumda. Ne zamandan beri 1989 yılından beri. Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar.
MB, TEORİYİ GÖRMEK ZORUNDA
Merkez Bankası bu teoriyi görmek zorunda. Para politikasının özelliği şudur; herhangi bir kararın ekonomiyi etkilemesi anında olmaz. Bugün bir karar aldınız, faizleri yükselttiniz ya da düşürdünüz. Bunun kısa sürede etkisi olabilir ama şu husus önemlidir; Amerika ekonomisi için bakarsanız 6 ay da 22 ay sonra çıkar, Amerika'da sonuç vermesi. Bu kadar sürer ve bu değişkendir. Bu para politikasının özelliğidir. Anında ekonomide sonuç vermez. Yani bir zaman aralığı ile ortaya çıkar. Merkez Bankası açısından alınan bir politikaların Türkiye'de 3-9 ay arasında değişir. Enflasyon üzerindeki etkisi 9-18 ay arasında değişir. Ekonomiyi etkilemesi gecikmelidir ve bu gecikme değişkendir. Zaman veremezsiniz. Bu nedenle Amerikan ekonomisinde geçen yıl alınan kararların etkisi yeni yeni çıkıyor."
MERKEZ BANKASI İÇSEL VE DIŞSAL ENDOJEN BİR POLİTİKA UYGULUYOR
Merkez Bankası'nın faizi belirlediği zaman doğrudan doğruya para arzını artırıcı bir müdahalede bulunmadığını anlatan Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, "Merkez Bankası içsel ve dışsal endojen bir politika uyguluyor. Merkez Bankası faizi belirliyor ve bırakıyor inisiyatif bankada ve özel sektörde. Merkez Bankası pasif pozisyonda böyle olduğu için de bunun adı parasız para politikasıdır. Aslında para var ama politika bu. Merkez Bankası beklentileri yönetiyor. Girişimcilerin özel sektörün
beklenti geleceğini olumlu yönde etkilerse ekonomi olumlu olur. Merkez Bankası itibarlı olmak zorunda. Bu faizleri ilerletiyor ama esasta da duruşunu rasyonel yönde değiştirmeye gayret sarf ediyor. İletişim Genel Müdürlüğü kuruldu. Bazen köşe yazarları davet ediliyor anlatılıyor" şeklinde konuştu.
ORTADA  BİR KOYUN VAR, 50 TANE POST ÇIKARMIŞ

Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, dünyada yaşanan ekonomik kriz ile ilgili olarak da şunları söyledi:  "Türk atasözleriyle şöyle açıklarsınız; bir koyundan iki post çıkarmak. Finans mühendisliği sayesinde ortada bir koyun var, 50 tane post çıkarmış. Ondan sonra çıkan postların adına ne diyorlar zehirli kağıt, menkul kıymet diyorlar. İşte o zehirlilerin birisinin satın alması lazım ki, bu krizden kurtulsunlar. Tamamen bizim Türk atasözüne uygun. Esas problem bu" diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aaa 7 Temmuz 2009 Salı 21:32

15 tane parayla ilgili kitapların bi kısmıyla muhattap oldum. Hayatımın en zor anlarıydı o kitapların içinden çıkmak. Allah öğrencilere akıl versin zeka versin. Çünkü okitapları anlamak için normalin üstü bi performans lazım. Çakralar açık olmalııııııı

Yorumu oyla      7      5  
murat ertaş 26 Mart 2009 Perşembe 10:45

Velhasılı kelam, ülke gerçeklerinden uzak ezber para politikalarıyla bir sonuç alınamaz. Olay, psikoloji yönetimi; reel ekonomi yönetimi değil. Türkiye ekonomisine has para politikaları üretilmelidir ve üniversiteler bu konuda tartışma ortamına katkı sağlamalıdır. Yalanla dolanla halkı bir kandırırsınız iki kandırırsınız, sonra da halkın güvenini kaybedersiniz...

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Yoğurdu “Lıght”laşıyor
GHA/Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa ...
Beyaz Eşya Sektöründe Hareketlilik
Erzurum’da bir beyaz eşya mağazasında satış müdürlüğü yapan Hayati Kızıltaş, ...
Proje Tabanlı Beceri Yarışması Başlıyor
GHA/Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ...
 
Kriz’e Kapıldık…
Küresel kriz kamuya dayalı Erzurum il ekonomisinde etkisini artırdı. Özel ...
Gün Saymıyor, Üretim Yapıyorlar
GHA/ Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutukluların ...
Tarım’da Alet Kiralama Dönemi
Erzurum Tarım Müdürlüğüne ait tarımsal alet ve makinelerinin kiralanacağı bildirildi.
 
“Erzurum Bu Durumda olmamalı”
GHA/Osmanlı’nın en büyük 3. Gümrüğü ve en büyük Ticaret merkezlerinden ...
İkinci El’de ÖTV Durgunluğu
Ekonomide 4. tedbir paketi kapsamında getirilen ÖTV indirimi, ikinci el ...
Genel Kurul’dan Karaca’ya Destek
GHA/Sınırlı Sorumlu Genç Oltulular 7 No’lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva