ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum güne kar ile uyandı
Erzurum güne kar ile uyandı
8 maçın 3’ünü Erzurum 3’ünü Bandırma kazandı
8 maçın 3’ünü Erzurum 3’ünü Bandırma kazandı
Erzurum Doğum İstatistikleri açıklandı
Erzurum Doğum İstatistikleri açıklandı
Gazze'de can kaybı 52 bin 908’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 52 bin 908’e yükseldi
İhracat birim değer endeksi yüzde 1,8 arttı
İhracat birim değer endeksi yüzde 1,8 arttı
HABERLER>EKONOMİ
25 Mart 2009 Çarşamba - 05:27

Türk Yoğurdu “Lıght”laşıyor

GHA/Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Yoğurt tüketiminde Avrupa standartlarına uymak zorunda değiliz” dedi. Şengül, AB’ye uyum kapsamında hazırlanan ‘Fermente Süt Ürünleri Tebliği’nin geleneksel Türk yoğurdunun lezzetini ve kıvamını yok edeceğini belirterek, tebliğin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu

Türk Yoğurdu “Lıght”laşıyor

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Yoğurt tüketiminde Avrupa standartlarına uymak zorunda değiliz” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, yoğurtta süt protein oranını yüzde 4’ten yüzde 3’e düşüren ‘Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ üretici ve sanayiciler gibi, bilim adamlarının da tepkisini topluyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, AB’ye uyum kapsamında hazırlanan ‘Fermente Süt Ürünleri Tebliği’nin geleneksel Türk yoğurdunun lezzetini ve kıvamını yok edeceğini belirterek, tebliğin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.
ŞENGÜL’DEN UYARI
Uygulamanın Türk yoğurdunun kalitesini, lezzetini ve besleyici değerini düşüreceğini, bu nedenle tebliğ değişikliğine karşı olduklarını kaydeden Şengül, yoğurdun ana vatanının Türkiye olduğu vurgulayarak, “Yoğurdumuzun standartları için biz Avrupa’ya değil, Avrupa bize uymalıdır. Eğer dünya yoğurdu ‘yogurt’ olarak tanıyorsa, Türk yoğurdunun fayda ve lezzeti korunmalı ve yaygınlaştırılmalıdır” dedi.
“YOĞURDU YENİ TANIYAN AVRUPA’NIN STANDARTI BİLE YOK!”
Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’nin 16 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Mustafa Şengül, tebliğle, sanayi yoğurdunun içinde insan sağlığına yararlı protein miktarının yüzde 4’ten yüzde 3’e indirildiğini bildirdi. Türkiye’de yoğurdun teknolojik olarak en az yüzde 12 yağsız kuru madde ve yüzde 4 protein içerecek şekilde üretildiğini, bu sayede ülkede geleneksel yoğurdun özelliklerinin korunmasının sağlandığını kaydeden Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Avrupa yoğurdu son yüzyıl içinde tanımaya, Amerika ise henüz son yıllarda yoğurdun beslenmedeki önemini anlamaya başladı. Bu ülkeler, topraklarına göç eden Türkler ve Balkan halkları aracılığı ile yoğurdun farkına vardı. Ancak doğal ve sade Türk yoğurdunun keskin ve asidik tadı, mutfak kültürlerinde böyle bir ürün olmayan Batı Avrupa ve Amerikalılar’a yabancı gelmesi nedeniyle bu ülkelerde yeterince popüler olamadı. AB’nin henüz yoğurt temel kriterlerini içeren bir standardı bulunmuyor. Hal bu iken onlar bize uymuyor da, biz niye onlara uyuyoruz, anlamış değiliz” diye konuştu.
ŞENGÜL: YOĞURDUN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI
Doç. Dr. Mustafa Şengül, yoğurdun insan sağlığı üzerindeki faydalarını da sıraladı. Beslenme profili açısından yoğurdun mükemmel bir protein, kalsiyum ve vitamin kaynağı olduğuna dikkati çeken Şengül, “Yoğurtta bulunan protein yüksek biyolojik değeri ve vitamin ile mineral maddeler de yüksek biyoyararlılığı nedeniyle vazgeçilmez besin öğeleri arasındadır. 
Yoğurdun kalsiyum açısından zengin bir kaynak olduğu bilinmektedir. Özellikle laktoz fermantasyonuna bağlı olarak vücut tarafından kalsiyum emiliminin hızı artış göstermektedir. Bu durum, çocuklarda kemik gelişiminde ve yetişkinlerde kemik erimesinin engellenmesinde yoğurdu değerli kılmaktadır. Yoğurt bakterileri inkübasyon sırasında değişen düzeylerde B grubu vitamini sentezleme yeteneğine de sahiptir. Yoğurdun beslenmenin ötesinde insan sağlığı üzerinde birçok yararı bulunmaktadır. Bu yararlar esas olarak bazı kanser türlerinde yoğurdun olumlu etkileri, mide-bağırsak hastalıklarında yoğurdun iyileştirici etkisi ve kan kolesterol seviyesini düşürücü özellikleri gibi alanlarda ortaya çıkmaktadır. Yoğurt proteinlerinin fermantasyon sırasında hidrolizasyonu ile yoğurdun immunolojik özelliğinin artış gösterdiği bildirilmektedir. Ayrıca günümüzün en ciddi sağlık problemleri arasında yer alan obezite ile ilgili olarak kalsiyumca zengin yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketiminin vücut ağırlığı artışındaki olumlu etkileri ortaya konmuştur” şeklinde konuştu.
“YENİ TEBLİĞLE TÜRK YOĞURDU, YOĞURT OLMAKTAN ÇIKACAK”
Yoğurdun protein oranının düşürülerek, yağsız kuru madde ile ilgili düzenlemenin, yenisiyle değiştirilmesinin, gevşek ve su salan bir yapıda ürün oluşmasına neden olacağını dile getiren Şengül, bu durumda yoğurdun albenisinin azalacağını ve raf ömrünün de kısalacağını ifade etti. Ayrıca ürünün tat ve aromasında kayıpların meydana geleceğini dile getiren Şengül, yeni düzenlemenin, yoğurda işlenecek süte katkı maddesi ilavesi gibi hileli durumların önünü kesmek yerine, katı kıvamlı yoğurt üretmek için başka bazı maddelerin kullanılması gibi tehlikelere kapı açacağını vurguladı. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na, ‘Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ni yeniden gözden geçirme, Erzurum halkına da, Erzurum dışından getirilen yoğurtları tüketmeme çağrısında bulunan Şengül, “Avrupa öyle istiyor diye, Türk yoğurdunun geleneksel tadından vazgeçecek değiliz. Bu düzenlemenin behemehal değiştirilmesini talep ediyoruz” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyaz Eşya Sektöründe Hareketlilik
Erzurum’da bir beyaz eşya mağazasında satış müdürlüğü yapan Hayati Kızıltaş, ...
Proje Tabanlı Beceri Yarışması Başlıyor
GHA/Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ...
Kriz’e Kapıldık…
Küresel kriz kamuya dayalı Erzurum il ekonomisinde etkisini artırdı. Özel ...
 
Gün Saymıyor, Üretim Yapıyorlar
GHA/ Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutukluların ...
Tarım’da Alet Kiralama Dönemi
Erzurum Tarım Müdürlüğüne ait tarımsal alet ve makinelerinin kiralanacağı bildirildi.
“Erzurum Bu Durumda olmamalı”
GHA/Osmanlı’nın en büyük 3. Gümrüğü ve en büyük Ticaret merkezlerinden ...
 
İkinci El’de ÖTV Durgunluğu
Ekonomide 4. tedbir paketi kapsamında getirilen ÖTV indirimi, ikinci el ...
Genel Kurul’dan Karaca’ya Destek
GHA/Sınırlı Sorumlu Genç Oltulular 7 No’lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin ...
Ehram, Avrupa’nın Gözdesi Oldu
Erzurum’un yöresel kıyafetlerinden ‘ehram’, en fazla müşteriyi ABD, Kanada ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva