PARAGUAYLI CARLOS, TÜRK HAYVANCILIĞININ HİZMETİNDE
Japonya'da düzenlenen gelişme yolundaki 13 ülkeden bilim adamlarının katıldığı kursta tanıştığı Türk öğretim görevlisinin teklifi üzerine Erzurum'a gelen Paraguaylı veteriner hekim Carlos A. Gimenez Diaz, 3 yıldır hayvancılığın gelişmesi için uygulanan projede başarılı çalışmalara katkı sağlıyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Koyunculuk Merkezinde yürütülen ''Romanov koyunlarına dayalı ıslah çalışmaları'' projesinde görev alan Paraguaylı Diaz, Türk hayvancılığı için önem taşıyan projenin başarısı için çaba harcıyor.
Japonya'da düzenlenen kursa birlikte katıldığı Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Emsan'ın daveti üzerine 2004 yılının ocak ayında Erzurum'a bir aylığına gelen Diaz, 6 ay ücretsiz çalışarak herkesi şaşırttı.
Ülkesinde araştırma merkezi müdürü iken ücretsiz izin alarak geldiği Türkiye'ye ''aşık olan'' Diaz, 6 ay ücretsiz çalışmasının ardından mütevazı bir ücretle çalışmalarını sürdürürken bir ay önce Atatürk Üniversitesinde öğretim görevlisi kadrosuna alındı.
DÜNYA REKORLARI KIRDILAR-
Türk bilim adamlarıyla ıslah çalışmaları projesini başarıyla yürüten Diaz, embriyo ve suni tohumla çalışmalarında dünya rekorlarına imza atmayı başardı.
Ekip arkadaşlarıyla birlikte embriyoda yüzde 70, suni tohumlamada da yüzde 80'lik gebelik oranına ulaşan Diaz, kar yağışını da hayatında ilk kez Erzurum'da gördü.
Üniversiteye ait ahırların içinde bulunan çalışma odasında koyunların yavuralaması için birçok geceyi uykusuz geçirmek zorunda kalan Diaz, Türkiye'ye hizmet etmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
''BİLİMSEL ÇALIŞMA ÖNEMLİ''
Paraguay'ın iklimi ile tamamen zıt bir şehirde yaşamanın kendisi için zor olmadığını anlatan Diaz, ''Yaşadığım yerin fiziki şartları, aldığım ücret benim için önemli değil. Önemli olan bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktır'' diye konuştu.
Erzurum'a geldikten bir süre sonra ülkesine geri döndüğünü anlatan Diaz, ''Orada bana önemli bir görev teklif ettiler. Fakat hiç düşünmeden burada yaptığımız çalışmam nedeniyle kabul etmedim'' dedi.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayı çok istediğini ifade eden Diaz, Türkiye ve Erzurum'u çok sevdiğini de ifade etti.
CAĞ KEBAP VE KADAYIF DOLMASI
Türkiye'ye çok kısa sürede uyum sağladığını anlatan Diaz, en sevdiği Türk yemeklerinin koyun etinden yapılan cağ kebap ve Erzurum yöresine özgü olan kadayıf dolması olduğunu söyledi.
Bilimsel çalışmayı yürüttükleri ahırları temizleyen, duvarlara badana yapan Diaz, ülkesinde rodeo yaptığını da belirterek at binmeyi çok sevdiğini ve cirit sporunu da başarıyla yapabildiğini sözlerine ekledi.
PROJE ÇOK ÖNEMLİ
Diaz'ın proje çalışmalarına katılmasını sağlayan Doç. Dr. Emsan da romanov koyunlarının ıslah çalışmalarının önemine dikkat çekerek, ''Erzurum'da 3 köyde çiftçilere 200 ıslah edilmiş koyun dağıttık. Hedefimiz Erzurum'u romonov koyunlarının gen merkezi yapmaktır'' dedi.
Diaz'ın çalışmalara katılmasının projenin başarısında büyük önemi olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Emsan, ''Suni tohumlama ve embriyo çalışmaları için başka ülkelerden getirmek istediğimiz bilim adamları bir aylığına 50-60 bin dolar talep ettiler. Telefonla ülkemize davet ettiğim Diaz, 6 ay ücretsiz çalışarak örnek bir davranış sergiledi'' diye konuştu.