Organik Tarım kontrollerinde son haftaya gelindiğini belirterek, bu yüzden de Organik Tarım kontrol Sertifikası yaptırmayan çiftçilerin, işlemlerini bu hafta içersinde yaptırmaları gerektiğini söyledi.
//DATÜBB’DEN DEĞERLENDİRME
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Genel Sekreteri Mesut Kağin, “Organik Tarım kontrolleri başvuruları bu hafta içerisinde sona ereceği için, çiftçilerimizin hepsinin gerekli kontrol ve sertifika işlemlerini bu hafta sonuna kadar tamamlamaları gerekiyor.” dedi.
//ORGANİK TARIM SEKTÖRÜN GELECEĞİ
Avrupa İlerleme Raporu’nda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, organik tarıma yeteri kadar destek vermediğini ve desteklerin artırılması çağrısında bulunulduğuna dikkati çeken Kağin, “Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) olarak, organik tarıma biz hep destek verdik. Bunun üzerine organik tarıma ilgi olmaya başladı. Talepler artınca, biz de Alman kontrol firması (CEREZ)’le kontrol sertifikası sözleşmesi yaptık. Taleplere cevap veremeyince, Fransız firması (ECOCERT)’la da kontrol sertifikasyon sözleşmesi yaptık. Bu iki firma ile sözleşmelerimiz devam ediyor. Fransız kontrol firması ile dekar başına 1 TL ile anlaştık. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu şekilde kontrol sertifikası yapan yok, bu başarı, örgütlü hareket etmekten kaynaklanıyor.” diye konuştu.
//ERZURUM’DAKİ ÇİFTÇİLER, ORGANİK TARIM AÇISINDAN ŞANSLI
Organik tarımın giderek büyüyen bir pazar haline geldiğini ve organik tarım yapan çiftçilerin kazançlarının da, giderek artmaya başladığını vurgulayan Mesut Kağin, özellikle Erzurum’daki çiftçilerin bu anlamda çok avantajlı olduklarını belirtti. Erzurum’daki ekilebilir tarım arazilerinin, başta gübre olmak üzere çeşitli kimyasal bileşenler açısından bakir olduğunu vurgulayan Kağin, organik tarıma geçiş sürecinde bu durumun bir avantaj olduğunu kaydetti.
//ERZURUM’UN TOPRAKLARI TEMİZ
Genel Sekreter Kağin, “Organik tarıma geçiş sürecinde toprakların rotasyon adı verilen bir bekleme ve kimyasallardan arındırılma işlemine tabi tutulması gerekiyor. Erzurum’daki tarım arazileri, kimyasallar konusunda bakir olduğu için, rotasyon süreci bölgemizde çok daha süratli biçimde tamamlanıyor. Bu da üretici için büyük bir avantaj anlamına geliyor.” şeklinde konuştu. Erzurum’da organik tarım yapan çiftçilerin büyük kazançlar elde ettiklerini hatırlatan Kağin, kontrol ve sertifikasyon işlemleri için girilen son haftanın, mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.