ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan silah ve mühimmat operasyonu
Jandarmadan silah ve mühimmat operasyonu
Kavukçu’dan Brüksel'de ‘göç’ performansı
Kavukçu’dan Brüksel'de ‘göç’ performansı
2. OSB’de yoğun gündem
2. OSB’de yoğun gündem
Tarihin nabzı Erzurum’da atacak
Tarihin nabzı Erzurum’da atacak
Kazandığı ödülü Filistin’e bağışladı
Kazandığı ödülü Filistin’e bağışladı
HABERLER>EKONOMİ
9 Kasım 2009 Pazartesi - 01:27

Sanayi’de gerideyiz

GHA/İllerin gelişmişlik göstergesi olarak nitelendirilen sanayi, Erzurum’da birçok sektörden sonra geliyor.

Sanayi’de gerideyiz

İllerin gelişmişlik göstergesi olarak nitelendirilen sanayi, Erzurum’da birçok sektörden sonra geliyor. Devlet hizmetleri sektörü, tarım, hayvancılık, ticaret, ulaştırma ve haberleşmeden sonra sektörler sıralamasında Erzurum’da 7’nci olan sanayi, şehrin ekonomik geçmişinde uzun yıllardan beri var olmasına karşın, ilin konumu, gelişmiş il ve pazarlarla uzaklığı, yetersiz sermaye birikimi ve bölgedeki pazar olanaklarının kısıtlılığı gibi nedenlerden dolayı beklenen gelişmeyi sağlayamadı. Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, başta tarım ve hayvancılık sektörleri olmak üzere, ilin doğal kaynak potansiyelini değerlendirmeye yönelik olarak faaliyet gösteren gıda, maden, taş ve toprağa dayalı sanayi ağırlıklı bir yapıya hakim olduğu Erzurum’da, söz konusu faaliyetler ise, küçük ve orta ölçeğin dışına çıkamadı.
//İŞLETMELER KOBİ DÜZEYİNDE
Erzurum’da sadece yerel pazarlara hitap edebilen sanayi sektörü, istihdam konusunda da istenilen düzeyi bir türlü yakalayamadı. Kapasite ve kapasite kullanım oranlarının düşüklüğü, üretimin düşük olarak gerçekleşmesine neden olurken, üretimin düşüklüğü ise, ilde düşük katma değer oluşturulmasına sebep oldu. Yıllardır devam eden bu durum, işletmelerin sahip oldukları sermayelerin küçülmesine neden olurken, sektöre bağlı iş kollarının gelişme süreci de, doğal olarak sekteye uğradı.
//GIDA SEKTÖRÜ
Erzurum’da en fazla işletmenin yer aldığı ve en fazla istihdamın oluşturulduğu sektörlerin başında gıda sanayisi gelirken, ildeki sanayi yatırımlarının yüzde 30’unun bu alanda faaliyet gösterdikleri öğrenildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Genel Sanayi İşyerleri Sayımı (GSİS) göstergelerine göre, “Erzurum’da gıda sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, ağırlıkla un, yem, et ürünleri, süt ürünleri, şeker ve şekerli ürünler gibi tarımsal ve hayvansal hammaddelerden elde edilen ürünler üretiyor. Yörenin önemli bir tarımsal ürünü olan şeker pancarının işletilmesine yönelik olarak faaliyet gösteren Ilıca Şeker Fabrikası ise, gıda sanayinde Erzurum’da önemli bir rol oynuyor.
Orman ürünleri ve mobilya sanayinde faaliyette bulunan işletmeler, kapı, pencere, parke ve mobilya üretiminde kullandıkları ağaç türlerinin bir bölümünü il kaynaklarından temin ederken, malzemenin büyük bir bölümü il dışından satın alınıyor. GSİS göstergelerine göre, Erzurum’da orman ürünleri ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tamamına yakını tüketim malzemeleri üretirken, ara malı üretimi yapan tek bir işletme dahi bulunmuyor.
//SANAYİDE KAPASİTE SORUNU VE PAZAR PROBLEMİ
Lastik ve plastik sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, Erzurum’da poşet, plastik, hortum, plastik eşya, PVC boru ve boru elemanları üretimi, PVC doğrama işleri ve lastik kaplama işleriyle ilgilenirken, tamamı küçük ölçekli olan söz konusu işletmeler, pazar olarak sadece Erzurum ve komşu illeri kullanıyor. Makine imalat sanayinin kapasite kullanım oranının, oldukça düşük düzeylerde seyrettiği Erzurum’da, yeni yeni gelişmekte olan sektör ise, tekstil ve konfeksiyon sanayi olarak adlandırılıyor. Sektörde, çorap, pantolon ve hazır giyim üreten işletmeler yer alırken, söz konusu işletmeler, düşük kapasiteyle hizmet üretmelerine rağmen, kapasite kullanım oranları bakımından Erzurum’daki birçok sanayi koluna göre daha iyi durumda bulunuyor.
Metal ve metal eşya sanayi de, Erzurum’da düşük düzeyde faaliyet gösteren iş kolları arasında gelirken, basınçlı gazlar sanayisi ise, diğer iş kollarına nazaran Erzurum ve bölge illeri için çok daha fazla hizmet üretiyor.
//VERİLERLE ORTAYA ÇIKAN GERÇEK
GSİS verilerine göre, taş ve toprağa dayalı sanayi, Erzurum’da gıda sanayinden sonra en fazla işletmenin bulunduğu sektör olarak nitelendiriliyor. Taş ve toprağa dayalı sanayide faaliyet gösteren işletmeler, çimento, mozaik, briket, alçı ve tuğla üretimi şeklinde sıralanırken, bu sınıflandırma, inşaat sektörü ve bağlı iş kollarının Erzurum için taşıdığı önemi de, gözler önüne seriyor. Madencilik ve enerji sektörünün henüz gelişmediği Erzurum’da, fosil enerji kaynaklarına dayalı üretim sektörünün de, bulunmadığı kaydediliyor. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, Oltu’daki TKİ Linyit İşletmeleri ile Aşkale Krom Fabrikası örnek gösterilirken, özel sektör tarafından işletilen çeşitli rezervlerin ise, aralıklarla çalıştırıldığı belirtiliyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PASİAD seçimini yaptı
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Pasinler İşadamları Derneği (PASİAD) yaptığı olağanüstü ...
Doğu’da Şirketleşme travması
Bölgelerarası kalkınmışlık farkının en yüksek oranda hissedildiği Doğu’da ...
Yoksulluk sınırı 2 bin 864 TL
DÜNYA/Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk ...
 
Çağrı merkezleri, umut kapısı
GHA/ Erzurum’da Türkcell ve Finansbank’ın ardından açılacak olan Sağlık ...
Et sektöründe bayram endişesi
GHA/Kurban Bayramı’nı heyecanla bekleyenler olduğu gibi, Erzurum’da bayramın ...
Karayolları yenileniyor
GHA/ Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, 2009 yılı yaz sezonunda ...
 
Erzurum Hibe Teşviki istiyor
İHA/Erzurum ve Bölgenin tarım ve hayvancılık sorunlarını değerlendiren ...
SGK'dan Teşvik ve kayıtdışı uyarısı
GHA/SGK Erzurum İl Müdürü Bumin, işverenleri uygulamadaki teşvik sisteminden ...
Oltu için kalkınma işbirliği
İHA/Erzurum Oltu Kaymakamı Gürkan Polat’a Belediye Meclis Üyeleri tarafından ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva