Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, TRT Erzurum Radyosunda katıldığı “Ekonomi Dünyası “ programında Erzurum ve Bölgenin tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunları anlattı. Hınıslıoğlu, Bakanlar Kurulu kararı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAP) Eylem planı çerçevesinde çıkarılan hibe teşvik programının , Doğu Anadolu Bölgesi (DAP) içinde ivedilikle çıkarılması için gayret gösterdiklerini söyledi.
//GAP’A VAR ERZURUM’A YOK
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınısıloğlu , Güneydoğu Anadolu Bölgesi için çıkarılan (GAP) eylem planının Güneydoğu Anadolu halkı için bulunmaz bir fırsat olduğunu belirterek, “Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan ve şimdi ye kadar çıkarılan ve verilen teşvik yasalarının en iyisi olan Güneydoğu Anadolu eylem planı çerçevesinde, bölgede yapılacak süt sığırcılığı işletmeleri için yüzde 30 inşaat hibesi, yüzde 40 düve temininde hibe ve yüzde 40’da ekipman yani sağım makinesi hibesi olmak üzere ,50 başın üzerinde yapılacak yatırımları teşvik etme kararı Güneydoğu Anadolu Bölgesi halkı için bulunmaz bir fırsattır” dedi.
//HAYVAN VARLIĞIMIZ VAR, TEŞVİKİMİZ YOK
Doğu Anadolu Bölgesinin büyükbaş hayvan varlığı istatistiklerine göre Türkiye’de en çok büyükbaş hayvan varlığının bulunduğu il olduğunu vurgulayan ETB Başkanı Hınıslıoğlu, “Öyle vilayetler var ki 4-5’inin toplamı Erzurum’daki hayvan varlığının sayısına ulaşamıyor. Veri ve istatistiklere göre Et ve Süt sığırcılığı için en verimli bölge Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum’dur. Peki bu hibe programında niye Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi bulunmuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, genelde koyunculukla öne çıkmış bir bölgedir. Dikkat ederseniz, yaz aylarında Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki koyun sahipleri ,yüz binlerce küçükbaş hayvanlarını bizim dağlarımıza ,meralarımıza ve bizim bölgemize getirirler” diye konuştu.
//BAKAN VE MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Başkan Hınıslıoğlu , GAP eylem Planı çerçevesinde hazırlanan projenin bölge halkı ve çiftçisi için nimet sayıldığını ifade ederek, “Gönül ister ki böyle projeler ortaya çıkarılmadan bölgelerin coğrafi yapısı ve istatistikleri göz önünde bulundurulsun ve hak eden bölgeler de bu kapsamda değerlendirilsin. Ama biz ETB olarak sayın Sağlık Bakanımız Prof.Dr. Recep Akdağ, Başta olmak üzere Erzurum Milletvekillerimize bu konunun hassasiyetini belirtir mahiyette bir yazıyı mektup şeklinde gönderdik. Şimdi kendilerinden cevabını bekliyoruz. Çünkü ümit ediyoruz, ümidimiz odur ki bu GAP eylem planı içerisinde , bir de DAP eylem planı hazırlanıp , bu teşvik planı içerisinde de Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin istifade etme şansının bulunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
//ERZURUM’UN GÜNAHI NE?
Borsa Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, DAP eylem planı çerçevesin de hazırlanacak bir hibe programının Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi halkı için çok şeyler ifade edeceğini vurgulayarak, şunları söyledi; “Bu kapsamda bu projelerden istifade etmek demek bu bölgenin milli gelirden alacağı payı ve refahını yüksek seviyelere çekmek demektir. Cumhuriyet tarihinde hayvancılık ve tarım için böyle bir hibe bugüne kadar verilmedi. İlk defa verildi. Bunu da Güneydoğu Anadolu Bölgesinin iyi kullanmasını temenni ediyoruz. İnşallah böyle bir teşvik bizim bölgemiz için gelir ve bölge çiftçisi bu teşvikten yararlanır. Bu program bizim hep savunduğumuz küçük aile işletmelinden çıkıp, küçük işletmelere geçecek bir hibe programıdır. Kasım ayı sonuna kadar da Hükümetimizden bizim bölgenin teşvik yasasının çıkmasını bekliyoruz.”
Başkan Hınıslıoğlu, DAP için çıkarılacak teşvik yasası ile birlikte öncelikli olarak bu yatırımı yapacak insanlara arsa temininin bir an önce yapılması için Valilik, Mahalli İdareler ve Belediyelerin daha hızlı davranmaları gerektiğini hatırlatarak, “Arsa tahsisinden sonra bu işlere bir an önce başlamalı ki önümüzdeki yıl Mart ayına kadar bu işlemler yapılıp ,Önümüzdeki yıl Eylül, Ekim aylarında ,bu işin meyvelerini almaya başlarız”.şeklinde konuştu.