Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın hayvancılıkta getirilen teşvikten Erzurum’un yer almaması üzerine koyduğu tepkiye Erzurum Ticaret Borsası da bir mektupla katıldı.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a gönderdiği mektupta, Doğu Anadolu Bölgesi’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 9 ilde süt sığırcılığı yatırımlarında yüzde 40’a varan hibe uygulamasına gidilmesi uygulaması kapsamının dışında tutulmasının, ciddi sorunların yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi’ne büyük bir haksızlık olduğunu bildirdi.
//CİDDİ HAKSIZLIK
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a gönderdiği mektupla, Doğu Anadolu Bölgesi’nin , Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki süt sığırcılığı tesisleri için uygulanacak yüzde 40 hibe uygulamasına gidilmesi uygulaması kapsamı dışında tutulmasının ciddi bir haksızlık olduğunu bildirdi.
//AKDAĞ’A MEKTUP
ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin imzaladığı mektupla Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a bölgedeki hayvancılıkla ilgili istatistiki olarak bilgi verilirken, ciddi sorunlarla uğraşılan sektörün bu kararla daha da geriye gideceği ifade edildi.
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, mektupta , “Bilindiği üzere Doğu Anadolu bölgemizin ekonomik olarak temel geçim kaynaklarından birisi ve en önemlisi hayvancılıktır. Ancak son yıllarda bölgemizdeki küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın gelişme seyrine baktığımız zaman karşımıza bölgemiz adına memnuniyet verici, gelecek için umut vadeden bir tablo görmemekteyiz. Bölgemiz, hayvancılık konusunda bu kadar çok ekonomik sorunlarla uğraşırken Bakanlar Kurulumuzun bu sıkıntıları görmemezlikten gelip, sadece belirli bölge ve illere destek ve hibelerde bulunacak yasal düzenlemelere gitmesi, bölgemiz ve ilimiz adına üzüntü vericidir. Bakanlar Kurulu’nun 31.10.2009 tarihli resmi Gazete’de yayınlanan Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı kapsamındaki illerde süt sığırcılığı yatırımlarının desteklenmesine ilişkin kararı ile söz konusu illere yüzde 40 oranında hibe uygulamasına gidilmesi ve bunun karşısında hayvancılığın hem et sığırcılığı hem de süt sığırcılığı anlamında ciddi sorunlar yaşadığı bölgemiz ve ilimizi bu yasal düzenlemeler dışında tutmanın üretecimize yapılan büyük haksızlık olduğu kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.
//HAYVANCILIK KAN KAYBEDİYOR
Bölgemizin son zamanlardaki hayvancılık hareketlerine bakıldığı zaman sıkıntıların ciddi boyutlarda olduğunun görüldüğünü kaydeden Hınıslıoğlu: “Et ve süt ürünleri üretim yerlerinin hammaddesini başka illerden ve bölgelerden getirmek zorunda kaldığı bunun da maliyetleri artırdığından üreteci firmaların çok zor koşullarda ekonomik hayatta kalma mücadelesi verdiği görülmektedir. Ayrıca zor ve uzun süreli kış şartlarında hayvanlarını bakmak zorunda kalan üreticilerin maliyetleri karşılayamadığından hayvanlarını kesime vermek zorunda oldukları da bölgemizin göz ardı edilemeyecek gerçekleridir. İstatistiklere bakıldığında bölge hayvancılığının kan kaybettiği görülmektedir.”
//DOĞU ANADOLU BÖLGESİ DE YARARLANMALI
2000-2008 yıllarına ait bölgenin hayvan varlığı , hayvansal ürünlerin üretim miktarlarının tablolarla açıklandığı mektubun sonunda Hınıslıoğlu şunları kaydetti: “Güneydoğu Anadolu Bölgesine sağlanan bu veya benzer yasal düzenlemelerden Doğu Anadolu Bölgesi’nin de faydalanması için gerekli girişimlerin yaklaşan kış şartları da düşünülerek ivedilikle yapılması konusunda üreticilerin beklentilerini ilettiğimizi saygılarımızla bildiririz.”