Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Öz, ilk defa okula gönderilecek çocukların, ev ortamından ayrılıp değişik bir ortama girecekleri için kişiliklerine, beklentilerine göre değişik tepkiler gösterdiklerini söyledi. Bazı çocukların tepkisini okul korkusuyla ortaya koyduğunu söyleyen Uzman Dr. Öz, "Bu çocuklar okula gitmek istemezler, zorlandıkları zaman büyük tepkiler gösterirler. Bu durum genellikle anaokuluna veya ilkokul 1.sınıfa başlayan çocuklarda görülmektedir. Ama pek çoğu da kısa sürer veçocuk okuluna alışır ve sever. Bazı çocuklarda ise sorun oluşturacak düzeyde kendini belli eder. Anne ve çocuk arasında çok sıkı ilişkilerin olması, anneyi yitirme korkusu, anne babanın çocuğa bir şey olacakmış gibi aşırı kaygısı, annenin çocuğu sokağa başka çocuklarla oyuna göndermemesi, annenin çocuğu devamlı gözü önünde, kontrolünde tutması okula başlama sırasında soruna yol açabilir. Çocuğun bu gibi durumlarda mutlaka bir profesyonelden yardım alınarak yönlendirilmesi gerekmektedir" dedi.
ÇOCUĞA YAKLAŞIM
Okul fobisi ile karşılaşan ailelerin ve öğretmenlerin nasıl davranmaları gerektiğini anlatan Uz. Dr. Öz "Çocuğu her zaman dinlemeli ve kaygılarını anlamaya çalışmalıyız. Okul fobisi sıklıkla ayrılma kaygısı ile iç içedir. Çocuk yakınlarının sevgi, destek ve bakımı olmadığında hayatta kalamayacağının farkındadır. Bu nedenle sürekli sevildiğine dair güvence alma arayışındadır. Bu güvence okul fobisinde sarsılmıştır ve çocuk terk edileceğine dair kaygı duyar. Çocuğun yaşadığı kaygıyı bu çerçeveden bakabilir isek daha iyi anlarız. Kızmak, öfkelenmek, dayak atmak ve okula gideceksin gibi sözler söylemek yerine, çocukları suçlamadan, ona değer vermek ve onu dinleyerek soruna neden olan faktörleri bulmak çözüm için ilk adım olmalıdır. Öncelikle çocuğun okula gitmesiyle birlikte ailesinden ve yakınlarından uzaklaşmayacağını hissettirmek gerekiyor. Konuşmalarımızı da bu yönde düzenleyebiliriz. Mesela 'Ahmet okula gidecek' demek yerine 'Biz okula gideceğiz' demeliyiz. Yani çocuk ailenin sevgisini bile zihninde taşımayabilmeli. Okulu ailenin sevgi ve bakımının devam ettiği yaşantının bir parçası olarak hissedebilmeli. MEB'de 2 yıldır uygulanan çok iyi bir düzenleme var. Okula ilk defa başlayan öğrenciler bir hafta daha önce okula başlayarak aileleriyle birlikte okula gidiyorlar. Onlarla zaman geçiriyorlar. Böylelikle okula gitmekle ailelerinin sevgisinden ve desteğinden uzak kalmayacağını hissediyorlar. Çoğunlukla çocuklarının okul fobisi geliştiği zaman aileler etkilenip endişeleniyor ve bunu çocuklara
hissettiriyorlar. Kesinlikle aileler kaygılarını ve endişelerini çocuklarına yansıtmamalılar. Çocuklar o endişeyi içinde artırmamalıdır. Aynı zamanda çok zorlayıcı olmamak gerekiyor. Mesela gitmelisin gibi sözler kullanılmamalı. 'Gidelim orada eğleneceğiz orada yeni arkadaşlarımız olacak' gibi sözler kullanılmalı" diye konuştu.