NARMAN’DA ÇİFTÇİ EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR
ÜNİVERSİTE ÇİFTÇİYE EĞİTİM DESTEĞİ VERİYOR
Narman İlçesi’nde Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliği, Narman Ziraat Odası ve Beyler Köyü muhtarlığınca Yerel Kalkınma girişimleri Avrupa Birliği Hibe programı çerçevesinde yürütülen “Toprağa bağlı fırsatların değerlendirilmesi” projesi kapsamında çiftçi eğitimi çalışması yapıldı.
KAYNAKLAR TESPİT EDİLİYOR
Projenin amacı hakkında bilgi veren Beyler Köyü Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Taner Sevim “ Sahip olunan kaynakların tespiti, geliştirilmesi, üretim imkanlarının elden geldiğince yüksek düzeye çıkarılması amacına uygun olarak kullanılması ve sürdürülebilirliklerinin korunması ve bu kapsamda bölge kaynaklarının etkin kullanımı ilkesi çerçevesinde ekonomik, sosyal, bölgesel ve ülkesel bazda rekabet gücü yüksek bir tarım sektörünün oluşmasını sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
EĞİTİM ÇALIŞMALARININ ÜÇÜNCÜSÜ START ALDI
Proje kapsamında sürdürülen çiftçi eğitimi çalışmalarının 3’ncüsü Narman'da bir kahvehanede yapıldı. Tarımsal mekanizasyon konularında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nihat Turgut, “Tarımsal makineleri ile çalışıldığı zaman hem zamandan kazanılmış, hem de daha fazla verim almış olacağız. Bunun için uygun zeminlerde uygun makinelerin kullanılması çiftçi için önemlidir” diye konuştu.
TOPRAK İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Toprağın işlenmesi konusunda çiftçilere bilgi veren Yrd. Doç.Dr. Ahmet Çelik ise “ Diğer ülkelerin tarımda ulaştıkları başarıyı yakalamak ve daha fazla verim almak için toprağı uygun zamanlarda işlememiz gerekir. Toprak işleme zamanını iyi tespit etmeden işlersek hem işleme esnasında maddi kayıp hem de hasat döneminde ürün kaybı olacaktır. Bunun olmaması için toprağı uygun zamanda işlememiz gerekir.” şeklinde konuştu.
Eğitim çalışmasına daha sonra Beyler Köyü kahvehanesinde devam edildi. Buradaki toplantıda da çiftçilere slayt gösterisi eşliğinde bilgiler verildi. Ekim ve dikim konusunda çiftçilere bilgi veren Doç. Dr. İbrahim Ethem Güler de şöyle konuştu: “ Çiftçilerimizin artık mekanik tarıma geçerek ekim ve dikimlerini de makinelerle yapması, daha fazla ürün elde etmek için önemlidir.”
Toplantıda çiftçilerin soruları da cevaplandırıldı.