MÜSİAD ERZURUM ŞUBE BAŞKANI YILDIZ:
''2011’LE ERZURUM İKİNCİ DUBAİ OLACAK''
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, ''2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarından sonra Erzurum ikinci bir Dubai olacak'' dedi.
Yıldız, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının Erzurum'da düzenlenecek olmasının ildeki iş adamlarını heyecanlandırdığını söyledi.
Söz konusu oyunlar için ilde çok ciddi yatırımlar yapılacağını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: ''2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının düzenleneceği Erzurum, dünyada marka olacak. Bunun için de çok önemli olanakları var. İlimiz yapılacak yatırımların ardından dünya kış turizminin de merkezi olacak.''
ERZURUM’UN ÖNEMİ ARTACAK
Erzurum'un çok önemli bir jeopolitik konuma sahip olduğunu, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile bu önemin daha da artacağını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: ''Erzurum, Orta Asya ve İran'dan gelen doğal gaz ve petrol boru hattının geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor. Ayrıca önemli bir hayvancılık merkezi konumunda. Bununla birlikte 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın Erzurum'da düzenlenecek olması ilimizin önemini daha da artıracaktır. 2011 Kış Oyunlarından sonra Erzurum ikinci bir Dubai olacak.''
KÜRESEL SERMAYE UYARISI
Yıldız, 2011 için herkesin gönül birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Bölgenin, yatırım açısından cazibesinin daha da artacak olması nedeniyle özellikle küresel sermayeye karşı çok dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Yıldız, ''Birliktelik ve kardeşlik ruhu içinde hareket ederek 2011 Kış Oyunlarına hazırlık yapmalıyız. Bizi sıkıntıya sokacak olumsuz durumların ortaya çıkmaması için şimdiden tedbirlerimizi almalıyız'' diye konuştu.
KONAKLI’DAKİ SORUNLARI BAKAN KOÇ’A AKTARDIK
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, basın toplantısı düzenleyerek, 20 Ocak 2007 tarihi itibariyle oluşan yeni yönetimini tanıttı ve yerel gündemlere temas etti. Açıklamalarına, 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları ile başlayan Dursun Yıldız, 2011’in şehrin çehresini değiştireceğini kaydetti. Yıldız, “2011 sayesinde Erzurum’a büyük yatırım yapılacak. Palandöken Kayak Merkezi’nde özellikle yıllardır faaliyet geçmesi beklenen Konaklı bölgesi bitirilecek. Denizli’de Turizm Bakanı Atilla Koç’un katıldığı toplantıda, Kayak Merkezi ile ilgili sorunları biz aktardık. Konaklı bölgesindeki alt yapının bitirilmesinin ardından, Palandöken tam anlamıyla kayak merkezi haline gelecek. Konaklı bittikten sonra ise, kış kasabasının temeli atılacak.” dedi.
FAİZ PUANLARI DÜŞÜRÜLMELİ
Ekonomide büyümenin sağlanması ve istikrar sürecinin devamı açısından faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Her şeyden önce, makro ekonomide istikrar süreci, mikro ekonomide yani işletmeler düzeyinde rekabetçi üretim şartlarının tesis edilmesi ile kalıcı olabilecektir. Ancak o zaman sürdürülebilir yüksek orantılı büyüme ve gelişme mümkün olabilecektir. Mücadele alanımızın dünya ölçeğindeki rekabet ve büyüme yarışı olduğu unutulmamalıdır. Ekonomik büyüme, ihracat artışı ve istihdam artışı ekonomimizin olmazsa olmaz kırmızı çizgileridir. Bu çerçevede ‘yüksek faiz düşük kur’ çıtasında düzeltici şartlar artık oluşturulmak zorundadır. Büyümeden taviz verilmez, yüksek faize tırpan şart olup, en az 4-5 puan düşürülmelidir.” ifadelerine yer verdi.
2007 İHRACAT VE GELİŞME YILI OLMALI
2007 yılında ekonomik alandaki beklentileri ve önerilerini de sıralayan Yıldız, “Dış ticaret açığının azaltılması, rekabetçi kur, Çin ve Uzakdoğu ile ticaret enerji ithalatı üçgeninde atılacak proaktif tedbirlerle başarılabilir. Ayrıca giderek artmakta olan ithal girdilerin payının azaltılması için ara malı üreten sanayilerin desteklenmesi gerekir. 2007 KOBİ’lerin yılı olmalıdır. KOBİlere finansman ve ihracat konusunda verilecek destekler, ihracat ve istihdam artışında olumlu kazançlar sağlayacaktır. Öz sermaye ve ölçek ekonomileri büyütebilmek için KOBİLER arası ortaklıkların teşvik edilebileceği yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Sanayi işletmeleri envanteri, bölgesel ve sektörel yatırım öncelikli envanteri, işgücü nitelikli itibari ile mevcut durum ve ihtiyaç duyulan alanlar envanteri çıkarılmalıdır. Mesleki eğitimde seferberlik yapılmalıdır. Bu konudaki ideolojik barikatın bir süre devam edeceği anlaşıldığı için odalar, birlikler, sivil toplum kuruluşları mesleki eğitim için kurslar ve programlarla vasıflı işgücü açığını kapamada aktif çalışmalar yapabilir. Maliye alanında bütçe disiplininin devamı, istikrar için bir sigorta görevi görmektedir. Enerjide zam lobisine direnilmelidir. Hazinenin finansman alanları çeşitlendirilmeli, büyük mağazalar kanun tasarısı TBMM’de kanunlaştırılmalıdır.” diye konuştu.