MMO AKREDİTASYON SÜRECİNDE YETKİSİNİ ARTIRIYOR
Makine Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Abdulgaffur Yeniay, oda olarak ulusal ve uluslararası tanınırlık, hizmetlerde uluslararası standardizasyon ve kurumsallaşmayı ifade eden akreditasyon süreçlerinde başarıyla ilerlediklerini belirterek, asansörlerde CE İşaretlemesi konusunda çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Makine Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Abdulgaffur Yeniay, MMO, ulusal ve uluslararası tanınırlık, hizmetlerde uluslararası standardizasyon ve kurumsallaşmayı ifade etti. MMO Ana Yönetmeliği’ne değinen Yeniay, “İş ve işçi güvenliği, ergonomi, çevrenin korunması ve enerjinin üretimi ve yönetimi, ölçüm ve test cihazlarının kalibrasyonu v.b. sanayiye yönelik araştırma, geliştirme konularında teknik ve bilimsel her türlü çalışmalarda bulunmak, gereksinilen ölçüm, test ve kontrolleri yaparak belge vermek, Oda’nın üyelerinin bu konudaki uzmanlık çalışmalarını toplum yararına sunmak, araştırma, eğitim ve testlere yönelik uygulama merkezleri ve laboratuarlar kurmak açık bir şekilde belirtilmiş, Merkez Laboratuarı da bu çerçevede kurulmuştur. Endüstriyel Kaynaklı Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği” kapsamında gerçekleştirilen Baca Gazı Emisyon Ölçümlerinin ilgili standartlara uygun olarak yapılması için gereken çalışmalar Odamız tarafından tamamlanmış ve TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliği İçin Genel Şartlar Standardı kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiştir” dedi.
MÜHENDİS YETKİLEME VE BELGELEME ÇALIŞMALARI
Mühendis yetkileme ve belgeleme çalışmalarına da değine Yeniay, “6235 sayılı yasa ile kurulmuş Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı odamız, “mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak” ve mühendislik hizmetlerinin daha üst düzeylere çıkarılması için yürüttüğü Mühendis Yetkilendirme ve Belgelendirme faaliyetlerini, 1998 yılından bu yana Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM) aracılığıyla yürütmektedir. Odamız, günün ve mesleğin gerektirdiği içeriklerde gerçekleştirdiği meslek içi eğitimler ile mühendislik hizmetlerinin gelişimini hedeflemiş ve bu yönde bir dizi eğitim ve belgelendirme faaliyeti yürütmüştür” diye konuştu.
KALİTELİ HİZMET AÇISINDAN
Odalarının yaptığı diğer çalışmalara da değinen Yeniay, “Mühendislik hizmetleri alanında, kaliteli ve güvenilir hizmetin verilmesi ve yanlış uygulamaların önlenmesi için üniversite eğitimini aşan bir mesleki yeterlilik gereği söz konusudur. Mühendislik lisans eğitiminin, bilim ve teknolojinin günümüzde ulaştığı düzeyde ve meslek yaşamı boyunca sürecek meslek içi eğitime olanak sağlayacak temel bilimsel eğitim olduğu gerçeğinden hareketle, üyelerimiz, Odamız tarafından ek eğitimlere tabi tutulmakta, bu eğitimler sonrasında, yasa ve yönetmeliklerle tanımlanmış uzmanlık yetki belgeleri kendilerine verilmektedir.
Odamız bu kadarla yetinmemiş, mühendis yetki ve sorumluluklarını geliştirme yanı sıra mühendis faaliyetlerini denetlenebilir ve güvenilir kılma; toplumun can ve mal güvenliğini sağlama ve uluslararası standartlar doğrultusunda kurumsallaşmayı hedeflemiştir. Odamız Personel Belgelendirme Kuruluşu’nu bu çerçevede ve TS EN ISO/IEC 17024 Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar Standardı kapsamında kurumsal bir kimlikle oluşturmuştu” diye konuştu.
ASANSÖRLERDE CE İŞARETLEMESİ
CE işaretinin zorunlu hale geldiğini belirten Yeniay, “Ülkemizde AB Teknik Mevzuatı uyum çerçevesinde yürürlüğe giren mevzuat gereği, ilgili ürünlere CE işaretlemesi zorunlu hale getirilmiştir. Ancak yerli onaylanmış kuruluşumuzun olmamasının yarattığı sıkıntılar çeşitli sektörlerde yıllardır dile getirilmekte, üreticilerimiz uygunluk değerlendirme faaliyetlerini çok yüksek bedellerde AB test ve belgelendirme kuruluşlarına yaptırmak zorunda kalmakta ve bu alandaki mühendislik hizmetleri yurt dışından satın alınmaktadır. Odamız meslek alanlarımıza giren 6 konuda, asansörler, basit basınçlı kaplar, gaz yakan cihazlar, sıvı ve gaz yakıtlı sıcak su kazanları, basınçlı ekipmanlar ve makina emniyeti konularında, Onaylanmış Kuruluş olmak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na başvurmuştur. Bunlardan biri ve toplumun can güvenliğiyle doğrudan bağlantılı olan asansörlere ilişkin Odamızca oluşturulan Asansör Kontrol Merkezi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına yapılan denetimi başarı ile tamamlamıştır.
Şimdi Bakanlığın, Odamızı, Asansör Yönetmeliği kapsamında Onaylanmış Kuruluş olarak Avrupa Komisyonu’na bildirmesi beklenmektedir. Avrupa Komisyonu kararından sonra Odamız bünyesindeki AKM, başvuru kapsamında olan B, F, G ve H modüllerinde asansörlere CE işaretlemesi yapmak üzere AB ve Türkiye'de Onaylanmış Kuruluş olarak tanınmış olacaktır. Bu sürecin tamamlanması ile yerli onaylı kuruluş bulunmaması nedeniyle üreticimizi yıllardır sıkıntıya sokan bir konuda ülkemiz lehine önemli bir adım atılmış olacaktır” dedi.