LİSELİ KIZLARIN EĞİTİM MÜCADELESİ
Erzurum'un Olur İlçesi'nde, erkek öğrenciler, okudukları lisenin pansiyon binasında kalırken, lise eğitimlerini sürdürmek için köylerden gelen kız öğrenciler, gruplar halinde kiraladıkları küçük sobalı evlerde eğitim mücadelesi veriyorlar.
KIZ ÖĞRENCİLER SIKINTIDA
Erzurum'a en uzak ilçelerden Olur'da, ilçenin tek lisesi olan Olur Pansiyonlu Lisesi'nin pansiyon bölümünün yalnızca erkek öğrencilere ait olması, ilköğretim okulundan sonra lise eğitimlerini sürdürmek isteyen kız öğrencileri zor durumda bırakıyor.
İlçede, kız öğrenciler için pansiyon binasının bulunmaması nedeniyle, kilometrelerce uzaklıktaki farklı köylerden ilçeye gelen kız öğrenciler, gruplar halinde ev kiralayarak zorlu bir mücadele sürdürüyor.
HERŞEYE RAĞMEN, OKUMAK İÇİN.
Olur İlçesi'ndeki köylerde, öğrencilerin eğitim mücadelesi ilköğretim okulunda başlıyor. Taşımalı eğitim sistemi ile okullarına gidebilen öğrenciler, her sabah saatler süren yolculuğun ardından okullarına ulaşabiliyor.
Eğitim için mücadele, ilköğretim okulunu bitirdikten sonra da devam ediyor. Ancak bu mücadelede, kız öğrenciler, erkek öğrenciler kadar şanslı değil...
Erkek öğrenciler, ilköğretim okulunu bitirdikten sonra, ilçedeki Olur Pansiyonlu Lisesi'nde, pansiyon bölümünde yatılı olarak lise eğitimlerini sürdürüyor.
İlçeye bağlı köylerdeki kız öğrenciler ise ilçede kendileri için pansiyon imkanı bulunmaması nedeniyle, ilköğretim okulunun hemen ardından ''kiracılıkla'' tanışıyorlar.
KÜÇÜK SOBALI EVLERDE EĞİTİM MÜCADELESİ
İlçeye bağlı farklı köylerden gelen kız öğrenciler, dörderli, beşerli gruplar halinde ev kiralıyorlar.
Kimi ailelerinin desteği ile kimi uzun süren çabaların ardından ailelerini ikna ederek ilçeye gelen kız öğrenciler, bir yandan ev işlerini yetiştirmeye diğer yandan ders çalışmak için vakit ayırmaya çalışıyorlar.
Olur'a bağlı Güngördü Köyü'nden gelen ve aynı okuldaki 3 arkadaşıyla evi paylaşan Hülya Küçükdemir, kış mevsiminin ağır geçtiği bölgede, ailesinden uzak, sobalı bir evde koşulların güç olduğunu, ancak okumak için mücadeleye devam edeceğini söyledi.
''Erkek öğrenciler kadar şanslı olmayı isterdim'' diyen Küçükdemir, şunları söyledi: ''Evde ikinci yılım. Okulumuzdaki erkek öğrencilerin pansiyonları olduğu için onların bütün ihtiyaçları karşılanıyor. Ama biz okuldan çıktıktan sonra, çamaşır, bulaşık, yemek yapma, evi ısıtma gibi günlük ev işlerini yapmak zorundayız. Okuldaki erkek öğrencilerin aklındaki tek şey ders çalışmak ama bizim yapmamız gereken çok iş var''
''BAZEN KAHVALTI BİLE YAPAMIYORUZ''
Aynı evde kalan Çataksuyu Köyü'nden gelen Hilal Keskin, derslerle birlikte ev işleri yetiştirmenin güç olduğunu kaydederek, ''Bazen kahvaltı bile yapamadan okula gitmek zorunda kalıyoruz'' dedi.
En büyük hayallerinin, bir gün ilçede kız öğrenciler için de pansiyon imkanının sağlanması olduğunu ifade eden Keskin, ''Biz de sabah kalktığımızda, erkek öğrenciler gibi önümüzde kahvaltımızın hazır olmasını isterdik. O zaman derslerimize daha çok vakit ayırabilirdik. Çünkü biz aynı zamanda üniversite sınavlarına hazırlanmak zorundayız'' diye konuştu.
Kavaklı Köyü'nden Nebahat Kaya ise evde en büyük sorunlarının ısınma olduğunu söyledi.
Evin tamamını ısıtamadıkları için yalnızca 1 odayı kullandıklarını anlatan Kaya da kaloriferli bir pansiyonda, soba yakma derdi olmadan eğitim görmeyi hayal eden kız öğrenciler arasında...
İhtiyaçlarının bir bölümünü Olur Kaymakamlığı'nın desteği ile sağlayan kız öğrenciler, sonuna kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını ifade ettiler.
Tüm zorluklara karşı, okuldaki derslerini ve aynı zamanda ÖSS hazırlığını ihmal etmemeye çalışan kız öğrenciler, okullarında da oldukça başarılı.
Olur Pansiyonlu Lisesi Müdürü Gürsel Özdemir, evlerde kalan kız öğrencilerinin okulun başarılı öğrencileri arasında olduğunu belirterek, ''Onlar için de pansiyon imkanı olsa, çok daha başarılı olacaklarına inanıyorum'' dedi.
PANSİYON SORUNU
Olur Kaymakamı Şaban Akça, ilçede yalnız erkek öğrenciler için pansiyon binasının olduğunu, kız öğrenciler için de böyle bir imkan sağlanması için gerekli çalışmaları yaptıklarını bildirdi.
İlçe genelinde zorunlu eğitime gelmiş, ancak okula gönderilmeyen tek bir kız öğrenci bile bulunmadığını anlatan Akça, şunları kaydetti:
''İlçemizde, kız çocuklarını okula göndermeyen zihniyette bir aile yok. Son 3 yıl içinde 220 kız, 214 erkek öğrenci ilköğretim okulunda mezun oldu. Bunlardan, erkek öğrencilerin tamamı liseye devam ederken, pansiyon sorunu yüzünden kız öğrencilerin 110 tanesi lise eğitimini sürdürebildi. Ben bütün köylere giderek aileleri, kız çocuklarını liseye göndermesi için ailelerle görüşüyoruz. Kız öğrencilerin gruplar oluşturarak kiralık ev bulmalarını biz organize ediyoruz. İlçede kız öğrenciler için bir pansiyonlu bina olsa, liseye devam eden kız öğrenci sayısında bir patlama olur...''
Akça, ilçede 7 ayrı evde kirada kalan kız öğrenci sayısının 25 olduğunu, bu öğrenciler için gereken desteği verdiklerini ve her ev için danışman bir öğretmen sistemi oluşturduklarını söyledi.