Kış Geldi Grip Kapımızda
Soğuklarla birlikte, grip ve soğukalgınlığı da hayatı etkiliyor. Uzmanlar bulaşıcı olan bu tip hastalıklarda mikrop saçmamak için evde istirahat etmeyi öneriyor.
Üst solunum yolu hastalıklarından olan soğukalgınlığı kış boyunca sürüyor, ama gribin bir mevsimi var...
Erzurum Numune Hastanesi KBB Hastalıkları eski uzmanlarından Dr. Münir Demirci "Ülkemizde de genellikle Aralık ayında başlayıp, Ocak-Şubat'ta pik yapıp azalma şeklinde bir eğilimi var.." diye konuştu.
Kapalı ve kalabalık yerlerde daha çok vakit geçirdiğimiz bu mevsimde, üst solunum yolu hastalıkları daha çabuk bulaşıyor.
Dr. Demirci, "Okullarda, kapalı yaşanan ortamlarda bir çocuk hastalanır, diğerleri de hastalanır, küçük çocuklarla temas gerektiren meslek gruplarından öğretmenler de sık hastalanır.." dedi.
Oysa hastaların evde kalıp yakın temastan kaçınması gerekiyor. Dr. Demirci sözlerini şöyle sürdürdü: "El yıkamaya özen göstermek, hastayken mümkün olduğu kadar başkalarıyla temas etmemek. Tabii ideali öksürük hapşırık gibi durumlarda maske takmak önerilebilir.."
Bu kişisel tedbirlerin yanında grip aşısı yaptırmak da yararlı. Uzmanlar kalp, şeker ,böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar ve 65 yaşın üstündekilerin her yıl mutlaka grip aşısı olmasını öneriyor.
Bilinenin aksine grip, nezle ve soğukalgınlığında antibiyotik kullanımı hiç işe yaramıyor. Tersine birçok hastalıkta direnç gelişmesine yol açıyor.
Dr. Demirci, "Üst solunum yolu enfeksiyonları arasında antibiyotik kullanılması gereken durumlar var. Ama bunlar çok az, yüzde 80'in üzerinde antibiyotiklerin etki etmediği virüs dediğimiz daha farklı mikroorganizmalar tarafından oluşturuluyor..." dedi.