ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
'Aile, en büyük dayanışma noktamızdır'
'Aile, en büyük dayanışma noktamızdır'
Yargı mensuplarından Çiftçi’ye veda ziyareti
Yargı mensuplarından Çiftçi’ye veda ziyareti
 Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı
 Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı
Küresel Bilimsel Ağ’da ATAUNİV farkı
Küresel Bilimsel Ağ’da ATAUNİV farkı
Aziziye Belediyesi’nden saha araştırması
Aziziye Belediyesi’nden saha araştırması
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Ocak 2009 Çarşamba - 01:23

Kazım Karabekir Gönüllerde Yaşıyor

Prof. Dr. Enver Konukçu, “Kazım Karabekir Paşa, Milli Mücadele’de Erzurum ve Doğu halkının yegane dayanağı olmuştur” dedi.

Kazım Karabekir Gönüllerde Yaşıyor

M. Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı olan ve Erzurum’un düşman işgalinden kurtarılışında büyük rol oynayan Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 61’inci yıldönümünde anılmaya devam ediliyor.

KONUKÇU KARABEKİR PAŞA’YI ANLATTI

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, 26 Ocak 1948 Pazartesi günü vefat eden Kazım Karabekir Paşa’nın, Rus işgallerine karşı örülmüş adeta çelik bir zırh olduğunu söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin, 19 ve 20’inci yüzyıllarda sıcak denizlere inmek isteyen Rusların defalarca istilasına uğradığını belirten Konukçu, her bir istilanın büyük Türk kumandanları tarafından geri püskürtüldüğünü söyledi.

ATATÜRK’ÜN EN YAKIN SİLAH ARKADAŞI

Gazi Ahmet Muhtar Paşa’dan sonra bu tarihi görevin, halk arasında ‘Kara Kazım’ olarak bilinen Kazım Karabekir Paşa’ya düştüğünü vurgulayan Konukçu, “Büyük Komutanımız, Atatürk’ün silah arkadaşı, 1918’de 1. Kafkas Kolordusu Komutanı ve 1919-1921’de 15. Kolordu ile Şark Cephesi Komutanı olarak, Ruslar ve Ermenileri saf dışı etmiş, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile de, kesin sınırın çizilmesinde rol oynamıştır. Kazım Karabekir, Milli Mücadele’de, Erzurum ve Doğu halkının yegane dayanağı olmuştur. Bunu İstiklal Harbi’mizden takip etmek mümkündür” diye konuştu.

PAŞA’YI SON YOLCULUĞUNDA DADAŞLAR YALNIZ BIRAKMADI 

Kazım Karabekir Paşa’nın, sadece bir komutan değil, aynı zamanda bir eğitimci, yönlendirici ve siyasetçi olduğunu ve tarihteki yerini, bu özellikleriyle de aldığını vurgulayan Prof. Dr. Enver Konukçu, “Ölüm tarihi 26 Ocak 1948’dir. Ankara’da geniş katılımlı devlet töreni ile toprağa verilen Kazım Karabekir Paşa, hem Türk askeri hayatı, hem de siyasi tarih açısından büyük bir kayıptır. Kendisinin ölüm haberi yurt genelinde büyük bir yankı ve üzüntü uyandırmıştır. Paşa’nın öldüğü andan itibaren ailesine ve TBMM’ne ilk başsağlığı dileyenler arasında Kazım Yurdalan da vardır. Ayrıca Eyüp Sabri Akgöl, Mesut Çankaya, Raif Dinç, Nafiz Dumlu, Münir Hüsrev Göle General Vehbi Kocagüney ve Şükrü Koçak’tan oluşan Erzurum Milletvekilleri, Karabekir Paşa’nın cenaze töreninde toplu halde bulunmuşlardır. Cenaze törenine Erzurum’dan da gruplarla katılımlar olmuş, Erzurum halkı Paşa’yı son yolculuğunda da yalnız bırakmamıştır” diye konuştu.

PAŞA’NIN TABUTU, KARS KALESİ’NE ÇEKİLEN BAYRAĞA SARILDI

Kalp rahatsızlığı dolayısıyla yaşamına veda eden Kazım Karabekir Paşa’nın tabutunun, Kars’ın kurtarıldığı gün Kars Kalesi’ne çekilen bayrağa sarıldığını ve Hacı Bayram Camii’nin musallasına kadar ellerde taşındığını anlatan Prof. Dr. Konukçu, Paşa’nın cenaze namazının da, Diyanet İşleri Başkanı A. Hamdi Akseki tarafından kıldırıldığını kaydetti. Konukçu, eşi görülmemiş bir kalabalık, askeri ve mülki protokolün tamamının hazır bulunduğu cenaze töreninde, gözyaşlarının sel olup aktığını ifade ederek, “Kazım Karabekir Paşa’nın naaşı, Anafartalar Caddesi’nden Dörtyol ağzına kadar halkın elleri üzerinde taşınmış ve orada askeri kıta tabutu eller üzerinde taşımaya devam ederek TBMM önüne kadar getirmiştir. TBMM Başkanvekili Feridun Fikri Düşünsel, merhumun kısa hayat hikayesini anlatmış, alay sancağı, Harp Okulu Piyade Taburu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Taburu, Bandosu ve çelenkler, cenazeyi taşıyan top arabasının önünde bekletilmiştir” şeklinde konuştu.

VEFATI DERİN ÜZÜNTÜ DOĞURDU

Cenaze törenindeki kortejin en önünde Kazım Karabekir Paşa’ya ait İstiklal Madalyası’nın taşındığını bildiren Prof. Dr. Enver Konukçu, “Kortejin önünde Paşa’nın ailesi, Protokol Genel Müdürü, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Başbakan, Bakanlar Kurulu, Yaverler, Genelkurmay Başkanı, Yargıtay-Danıştay-Sayıştay Cumhuriyet Başsavcıları, Ankara Üniversitesi Rektörü, Başbakanlık Müsteşarı, Ankara Valisi, Belediye Başkanı ve TBMM memurları tarafından taşınan tabut, Atatürk Bulvarı geçildikten sonra tekrar top arabasına konulmuş ve 28 Ocak günü toprağa verilmiştir” dedi.

Vefat ettiğinde TBMM Yüksek Başkanı olan Kazım Karabekir’in ölümünün ardından bu göreve silah arkadaşı General Ali Fuat Cebesoy’un seçildiği bilgisini veren Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, TBMM’de düzenlenen yemin törenine de, yine Kazım Karabekir Paşa’nın damgasını vurduğunu ifade etti.

İNÖNÜ, MERHUM KAZIM KARABEKİR’İN ARDINDAN MAKALE YAZDI

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün, Kazım Karabekir Paşa’nın ölümünün ardından Ulus Gazetesi’nde bir makale kaleme aldığını anlatan Konukçu, İnönü’nün kaleme aldığı makaleden bir paragrafı ise şöyle aktardı: “Büyük Komutanın, devlet ve siyaset adamı ve kemal sahibi bir insan olarak yüksek vasıfları ve hiçbir güçlük karşısında yılmayan iman ve iradesi hafızamızda canlı olarak yaşayacaktır”

ERZURUM KARABEKİR SEVDALISI

Öte yandan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Kazım Karabekir’in Erzurum’la olan ilişkilerinin henüz tam anlamıyla ortaya konulamadığına işaret ederek, “ama vefakar Erzurumlular, Paşa’nın adını Atatürk Üniversitesi’nde, ilköğretim okulları ve liselerde, caddelerde yaşatmaktadırlar. Atatürk Müzesi’ndeki Kazım Karabekir Köşesi de, herkesin uğradığı bir ziyaret yeridir” dedi.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TRT’den "İnsanlık Aşkına Gazze"
TRT Erzurum Müdürlüğü'nce, "İnsanlık Aşkına Gazze" programı kapsamında ...
Ali Çavuş'un Dilinden 1919'un Erzurm'u
Erzurum, Atatürk döneminin başlarına ait yeni bir hatırata daha kavuştu. ...
Milli Kahraman Paşamız Kazım Karabekir
Birinci Dünya savaşında ve öncesinde birçok cephede büyük başarılar gösteren ...
 
Dadaş Bir General: Asım Altuğ
Erzurum, sosyal, kültürel ve siyasal alanlarda olduğu gibi, yüksek beşeri ...
Edebiyatçılar Filistin Dramı’nı Anlattılar
Üniversite Kitabevi’nin Pazar Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Doç. ...
EDT’de Prömiyer Hazırlığı
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” isimli oyunun ...
 
Düğün Coşkusu Soğuğu Dinlemedi
Düğünlerin genellikle yaz mevsimlerine ertelendiği Erzurum’da, kışın yapılan ...
A.Ü.’de Uluslar Arası Baskı Resim Sergisi
Atatürk Üniversitesi sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslar ...
ADT’den ''Tek Kişilik Şehir''
Ankara Devlet Tiyatrosu, ''Tek Kişilik Şehir'' adlı oyunu da Erzurumluların beğenisine sunacak.
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Gazze Sınavı ve Tarihin Suskun Ortakları
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
İran’dan alınacak ders
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Bunun Adı Medeniyet mi Şimdi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Medeni insanın çöple imtihanı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva