Kadın girişimciler artıyor
Erzurum’da bayan esnaf sayısı her geçen gün artıyor. Ekonomideki durgunluğa aldırmayıp, sıfır sermaye ile işyeri açan bayanlara her gün yenileri ekleniyor. Erzurum’da bayan esnaflar konusunda yaptığımız araştırma sonucunda ilginç gerçeklerle karşılaştık. Bayan esnafların büyük çoğunluğu, işyeri açmanın sanıldığı kadar zor olmadığını ifade ederek, riske girme mantığı ile hareket ettiklerini ve kısa sürede yanlarında işçi istihdam edebilecek boyuta geldiklerini ifade ediyorlar.
Girişimcilik ruhunun fazla gelişmediği Erzurum’da son dönemlerde bu yönde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Özellikle bayan esnaf sayısında önemli artışlar yaşanıyor. Her sektörde kendisini ispatlayan bayan esnaflar, gıdadan , kozmetiğe, kozmetikten tekstile her alanda faaliyet gösteriyorlar. Konuyla ilgili olarak yaptığımız araştırmada bayan girişimcilerin her birinin değişik hikayesi olduğuna tanık olduk. Bu yönde yaptığımız araştırmada ilk durağımız, iki ortak olarak yola çıkan Hamarat Eller yemek işletmesiydi.
EV HANIMLIĞINI SANATA ÇEVİRDİK
Hamarat Eller işletmesi bundan bir yıl önce açılmış, Selma Durdağ ve Solmaz Koç karşılıyor bizi. “Hamarat Eller” yemek işletmesinde kendi elleriyle pişirdikleri, yemekleri müşterilerine sunuyorlar ve bunda da büyük keyif alıyorlar.
Selma Durdağ ev hanımı, Selma Koç ise emekli memur. Selma Durdağ ve Solmaz Koç, sıfır sermaye ile işe giriştiklerini belirterek, “ İşletmemizi bir yıl önce kurduk. Çörek, köfte,mantı ve börek yaparak., müşterilerimize yemek ikram ediyoruz” diye konuşuyorlar.
ÖNEMLİ OLAN İSTİHDAMA KATK
Bu işe nasıl giriştiklerini sorduğumuzda, evlerinin karşısında boş işyerini gördüklerini ve bu işyerlerini kendileri alarak işe koyulmayı tercih ettiklerini dile getiriyorlar. Hamarat Eller de kısa sürede 5 kişi istihdam edilmeye başlanmış ve işletmelerini sıfır sermaye ile faaliyete geçirdiklerini ifade ediyorlar.
Kısa sürede büyük bir müşteri potansiyeli yakalayan Hamarat Eller İşletmesi sahipleri Durdağ ve Koç şunları ifade ediyorlar, “ Daha önce esnaflık konusunda deneyimimiz yoktu. Evimizin karşısındaki işyerini gördüğümüzde neden böyle bir işlerimiz olmasın diye düşünerek, işletmeyi açtık. Müşterilerimizin isteği doğrultusunda yemek pişiriyoruz. Kısa sürede bu kadar başarı yakalayacağımızı bizde tahmin etmiyorduk” diyorlar.
İNANMAK ÇOK ÖNEMLİ
Hamarat Eller işletmesinden ayrıldıktan sonra “Çaydanlık Kafe”ye uğruyoruz. Bu işyerinin işletmecisi de Selda Günaydın. Selda Günaydın da açtığı küçük Kafe de müşterilerinin isteği doğrultusunda hizmet sunuluyor. Üç ay önce sıfır sermaye ile açtığı işletmesinde bu gün iki kişiyi istihdam etmenin haklı gururunu yaşıyor. İnanmanın büyük önem taşıdığını vurgulayarak şunları söylüyor, “Üç ay önce işletmesini sıfır sermaye ile açtık. Daha önce izcilik faaliyetleriyle uğraşıyordum, izciliğin sosyal açıdan bana oldukça yararları oldu. Şu an iki kişiyi yanımızda çalıştırıyoruz. Bu konuda eşimin büyük desteğini aldım. Bir işte başarılı olacağına inanmak çok önemli”
Kısa sürede özelikle üniversite öğrencilerinin uğrak yerlerde biri olan Çaydanlık Kafe’de, müşteriye nezih bir mekanda hizmet sunuluyor ve işyeri estetik motiflerle tasarlarmış. İşyerinde bayan bir işyeri sahibi olduğunu anlayabiliyorsunuz. Müşterilerle iyi iletişimden de önemli olduğu söylüyor Selda Günaydın, işyeri açacaklara da inanmanın ve halkla ilişkiler kavramının önemini hatırlatıyor.
AYAKKABIYI BEĞENMEDİĞİ İÇİN İŞYERİ AÇTI
Piere Cardin işletmesi sahibi Canan Tufanç’ta işletmesini 2 yıl önce kurduğunu belirterek, işyeri açma fikrinin gittiği bir ayakkabı mağazasında ayakkabıyı beğenmemesinden, kendisinin daha iyi ayakkabı satacağına inandığından kaynaklandığını ifade ediyor.
İşyeri kuracak kişilerden de sabırlı ve halkla ilişkiler prensibine önem vermeleri gerektiğini dile getiriyor.
Bayan girişimci olmanın avantajları ve dezavantajlarını sorduğumuzda şunları söylüyor; “ Bayan girişimci olmanın avantajı müşteri size daha seviyeli davranıyor. Dezavantajları ise anne olmanın getirdiği sorumluluklar”
İşyeri kurmak isteyenlere de şu önerilerde bulunuyor Canan Tufanç, “ Ev idaresi bölümü mezunuyum. Bu konuda eğitimimin olmamasına karşın, cesaret ve sabırla bu işin üstesinden geldim. İki yıl önce açtığım işyerimle bu gün önemli bir müşteri potansiyeli yakaladım. İşleri açmak isteyen bayanlar, cesaretle, başarılara inanarak yola çıksınlar, gerçekten böyle yola çıkıldığında başarı kaçınılmaz oluyor. Esnaflığı önceleri çok zor bir meslek olarak görürdüm. İşine girdiğimde bu kadarda zor olmadığını gördüm”
HEVES BENİ BU İŞE YÖNELTTİ
Canan Tufanç’la yaptığımız söyleşiden sonra “MEG story” sahibi Güçin Özen ile esnaflığı konuşuyoruz. O da İktisat Fakültesi mezunu bir bayan ve esnaflık onun baba mesleği.
Evde oturmaktan sıkıldığından dolayı esnaf olamaya karar verdiğini anlatıyor. Tekstil sektöründe bayanlara yönelik satışlar yaptığı için avantajlı oluğunu ifade ederek, “ İnanmak ve azimle, esnaflığa atıldım, babamda bu mesleği yaptığı için pek yabancı değildim. Erkek kardeşim desteği de bu konuda oldukça fazla” diyor.
Bayanların alışverişte özellikle tekstil sektöründe daha estetik değerlendirmeler yaptığını müşterilerin bu yüzden kendilerini tercih ettiğini belirten Özen, “ İş yeri açmak isteyenler öncelikle riske girmeyi göze almalıdırlar. Sabır ve öz veride bu işin diğer formülleri” diye konuşuyor.
RİSKE GİRMEK ÖNEMLİ
Piere Cardin’ ayakkabı mağazasından ayrıldıktan sonra son olarak, bir başka işletmeye uğruyoruz. Yine bir tekstil mağazasındayız. 2003 yılında açılan mağazayı Özlem Taşkesen işletiyor. Onun da baba mesleği esnaflık. Küçük yaşında mesleği babasından öğrendiği için fazla bir zorlukla karşılaşmadığını ifade ediyor Özlem Taşkesen, riski göze almanın önemine değiniliyor, diğer esnaflar gibi.
Kaybetme riskinin de bulunduğunu belirten Taşkesen, “ Mağazamızı 2003 yılında açtık. Babamın mesleği olduğu için fazla bir zorluk yaşamadım. Bayan giyim mağazası olduğu için bayanlarla çok iyi anlaşıyoruz” diye konuştu.