Kadastroda olağanüstü tempo
15 yıllık çalışma bir yıla sığdırıldı
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, Erzurum’da 218 köyde kadastro çalışmalarının devam ettiğini belirterek, kadastro çalışmalarının üç yıl içinde bitirileceğini ifade etti.
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, Erzurum’da 218 köyde kadastro çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 15 yılda yapılan çalışmaların bir yıla sığdırıldığını ifade etti.
Bölge Müdürlüğüne bağlı illerde 510 köyün kadastrosunun devam ettiğini belirten Ataman, “ Erzincan, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde hizmetlerimizi yürütüyoruz. Bölgemizde kadastro çalışmalarının 1955’te başlamış, bugüne kadar bazı sorunlardan dolayı , kadastro çalışmaları tam anlamıyla yapılamamıştı. Şu an bölgede 510, yerleşim yerinde, Erzurum da ise 218 yerleşim yerinde kadastro çalışmaları devam etmektedir” dedi.
KADASTRONUN FAYDALARI
Her köy, belediye sınırları içindeki her mahalle bir kadastro çalışma alanı olduğunu belirten Ataman; “Kadastro çalışması yapacak ekip en az iki kadastro teknisyeni, muhtar ve üç asıl bilirkişiden oluşur. Kadastro teknisyenleri hazır bulunan mal sahipleri önünde varsa harita, tapu ve vergi kayıtları ile öteki belgeleri bilirkişi ve muhtarın bilgisinden de yararlanarak, inceler ve bu taşınmaz mal için kadastro tutanağı düzenlerler. Kadastro tutanağı ile taşınmaz mallar sınırlandırılır ve hak sahipleri belirlenir. Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra yapılan tespitlere itiraz edilebilir. İtirazlar kadastro komisyonunda incelenir. Kadastro tutanaklarına dayanılarak, askı ilanları hazırlanır ve 30 gün süre ile ilan edilir. İtirazı olanlar 30 günlük süre içinde kadastro mahkemelerinde dava açabilirler. Askı ilanı sonunda dava açılmayan taşınmaz malların sınırlandırma ve tespiti kesinleşir. Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanan kesinleşmiş kadastro tutanakları ile kesinleşmiş kadastro mahkemesi kararları en geç üç ay içinde tapu siciline kaydedilir” diye konuştu.
CİNAYETLERİN BÜYÜK KISMI GAYRİMENKUL İHTİLAFLARINDAN KAYNAKLANIYOR
Kadastronun sosyal faydalarına değinen Ataman, “İstatistiklere göre Türkiye'deki cinayet davalarının yüzde 50-60’ı asliye hukuk davalarının yüzde 70-80’i gayrimenkul ihtilaflarından ileri geldiği belirlenmiştir. Bu anlaşmazlıklar karşılıklı infial ve husumetleri kamçılamaktadır. Bu yüzden toplum bünyesinde derin yaralar açılmaktadır. Vatandaşların iş ve güçlerinden ayrılarak mahkemelerde vakit kayıp etmeleri ve huzursuz olarak yapılan işlerin verimsizliği önemli bir kayıptır. Bütün bu sakıncaların ortadan kaldırılması kadastronun yapılmasına bağlıdır. Almanya ve Rusya'da kadastro tamamlandıktan, planlar ve siciller sağlam esasa bağlandıktan sonra anlaşmazlıkların tamamen ortadan kalktığı görülmüştür” dedi.
İKTİSADİ HAYATA CANLILIK GELİYOR
Bölge Müdürü Ataman, kadastronun ekonomik ve mali faydalarını da şöyle açıkladı; “Kadastro sonucunda tesis edilecek tapu sicilleri sayesinde taşınmaz mallar tedavül kabiliyeti kazanırlar. Taşınmaz mala dayalı kredi müessesesi kolaylıkla işler ve iktisadi hayata canlılık gelir.Bina ve arazi vergileri gibi taşınmaz mala ilişkin vergilerin adil olarak gerçekleştirilmesi ancak kadastro ile mümkündür. Başkalarının elinde haksız yere bulunan Maliye Hazinesi, belediye ve özel idare mallarının durumunu ortaya çıkarmak suretiyle, maliyeye gelir getirmek mümkün hale gelir”
Kalkınma amaçlı birçok teknik hizmetin yapılması kadastral ve topoğrafik haritalara ihtiyaç duyulduğunu belirten Ataman, “Ayrıca yatırım yapılacak ilgili arazinin mülkiyet sorununun bulunmaması gerekmektedir. Şehir ve kasabaların imar planın düzenlenmesi; arazi ıslahı; sulama, kurutma, nehir ve ırmakların ıslahı; yol, demiryolu hizmetleri; toprak dağıtımı, arazi toplulaştırması ve iskan işleri vs amaçlar için kadastronun yapılmış olması zaruri bir ihtiyaçtır” diye konuştu.
TAPU İŞLEMLERİNDE KOLAYLIK
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, tapu işlemlerinde otomasyon sistemine geçileceğini de belirterek, bu yönde Erzurum’da ki çalışmalara önümüzdeki aylarda başlanacağını ifade etti.
2000 yılında otomasyon sisteme geçildiğini belirten Ataman, “ Tapu konusunda 30 ilden birinin de Erzurum olması tapu açısından çok önemli. Otomasyon çalışmalarıyla mal varlıkları daha çabuk tespit edilecek. Topnak bilgisinin kaynağı sisteme geçirilmiş olacak. AB sürecinde bu uygulamanın büyük yararları olacak. Kişi başka kentlerden de satış ve alım işlemlerini yapabilecektir” diye konuştu.
Personel sıkıntısı sorunun 20 geçici personel görevlendirilmesi ile aşılacağını belirten Ataman, “ kurumumuzdaki personel sıkıntısı 20 geçici personel atamasıyla aşıldı. Amacımız en etkin hizmeti sunabilmek, bu doğrultuda çalışmalarımıza hız verdik” dedi.