Kadastroda ciddi atılım
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, kadastroda yaşanan sorunlar konusunda açıklamalarda bulundu. Bölge Müdürlüğüne bağlı 510 yerleyim yerinde çalışmalarının devam ettiğini belirten Ataman, kadastro konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, kadastro çalışmaları konusunda önemli atımlar gerçekleştirdiklerini belirterek, şuan bölgeye bağlı 510 yerleşim merkezinde çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.Bölge Müdürlüğüne bağlı illerde 510 köyün kadastrosunun devam ettiğini belirten Ataman, “ Erzincan, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde hizmetlerimizi yürütüyoruz. Bölgemizde kadastro çalışmalarının 1955’te başlamış, bugüne kadar bazı sorunlardan dolayı , kadastro çalışmaları tam anlamıyla yapılamamıştı. Şu an bölgede 510, yerleşim yerinde, Erzurum da ise 218 yerleşim yerinde kadastro çalışmaları devam etmektedir” dedi.
KÖY SINIRLARININ BELLİ OLMAMASI EN BÜYÜK OLUMSUZLUK
Köy sınırlarının belli olmamasının bu konuda en büyük sorun olduğunu belirten Ataman, “Bölgemizde kadastro yapımında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri köy sınırlarının her köyde çok net biçimde belli olmamamsıdır. Kadastro Müdürlüklerinin köy sınırı belirleme gibi bir yetki ve sorumlulukları bulunmamaktadır. Köy sınırlarının tespiti 442 sayılı Köy Kanunu gereğince mülki idarenin yetki ve sorumluluğu altındaki bir konudur.
Bir köyde kadastro çalışması yapılacağı zaman mümkün olduğunca köyün sınırları dikkate alınarak kadastro çalışma alanı sınırı belirlenir. Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, 3402 sayılı Kadastro Kanunun 4. maddesi gereğince kadastroya tabi tutulmadık yer kalmaması ve mükerrer kadastro yapılmaması amacıyla oluşturulmaktadır” dedi.
KÖYLÜLERİMİZ DUYARLI OLMALI
Doğu Anadolu Bölgesinin, mera ağırlıklı ve geçim kaynağı hayvancılık olan bir bölge olduğunu belirten Ataman, “Pek çok köy sınırlarını geniş tutma çabası içindedir. Bölgemizde Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, köy sınırı gibi algılanmakta ve çalışmalara büyük engel çıkarmaktadır. Birçok köydeki çalışma, Kadastro Çalışma Alanı Sınırının köy sınırı olarak algılanması sebebiyle yapılamamaktadır. Köy sınırları bazı köyler arasında çok uzun yıllara -20-30 sene gibi- sari davalara neden olmaktadır. Kadastro çalışması, köy sınır davasının sonuçlanmasını bekleyemeyeceğinden kendisi bir kadastro çalışma alanı sınırı geçirmekte ve kadastro çalışmasını sonuçlandırmaktadır. Ancak kadastro yapılması amacıyla geçirilen bu sınır yalnızca kadastro çalışmaları ile ilgili olup hiçbir zaman için köy sınırı sayılmamaktadır. Köylü vatandaşların bu konuda anlayışlı olması gerekmektedir” diye konuştu.
KADASTRO KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP
Kadastro çalışmalarının köklü bir geçmişe dayandığını belirten Ataman, “Ülkemizde kadastro çalışmalarına cumhuriyetle birlikte başlanmış olmasına rağmen bugüne kadar bitirilememiştir. Kadastronun bitirilememesinin nedenleri arasında ciddi düzeylere varan personel yetersizliği, ödenek yetersizlikleri, araç-gereç yetersizliği, bazı köylerin sınır davaları başta olmak üzere orman ve mera arazileri nedeniyle kadastroya karşı isteksiz davranmalarından kaynaklanmıştır” dedi.