KKA Rant İçin Kullanılıyor, İddiası
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili olarak bazı kesimlerin bilinçli olarak halkı panikletmeye çalıştıkları öne sürüldü. İlaçlama Koordinatörü Mehmet Nuri Alim, ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili haberlerin daha fazla gündeme gelmesi sağlanarak, rant elde edilmeye çalışılıyor” dedi.
HATALI MÜCADELENİN DOĞURACAĞI SONUÇLAR VAHİM
Hastalıkla, ilaçlama yöntemi şeklinde yapılan mücadelenin çok etkili olmadığını ve bu yüzden doğanın kirlendiğini anlatan Alim, “KKKA'ya yol açan kenelerle ilgili daha programlı ve etkili bir mücadele yöntemi varken, Türkiye'de, hayvanlardan insanlara geçen salmonella, brusella, kuduz, tüberküloz gibi hastalıkların çok daha fazla insani ve ekonomik kayba neden olmaktadır.” dedi.
HABERLER MAKSATLI
Baharla birlikte KKKA'ya yol açan kenelerle ilgili haberlere uluslararası ve yaygın medyada artık geniş yer verilmeye başlandığını ifade eden Alim, ''Bu konunun, bazı kesimlerce maksatlı bir şekilde gündeme getirildiğini düşünüyoruz. Bu tür haberlerin, toplumda panik havası oluşturmaması açısından, bilim süzgecinden geçirilerek değerlendirilmesi gerekmektedir.
KKKA bahanesiyle, kene mücadelesi adı altında kimyasal, çeşitli haşere ilaçlarının pazarlandığını biliyoruz. İlgili ve sorumlu kuruluşlar, bu yönteme öncelik vererek, diğer yapılması gerekenleri göz ardı etmektedir.” diye konuştu.
PAZAR OLUŞTURMANIN TAKTİĞİ, KKKA HASTALIĞINI GÜNDEME GETİRMEK
Kullanılan söz konusu kimyasalların bir süre sonra bu haşerelerde direnç oluşturduğunu ve buna bağlı olarak etken madde değişikliği gerektiğini vurgulayan Koordinatör M. Nuri Alim, “Türkiye'ye yaklaşık 70 yılda 450 farklı etken maddeye ait 3 bin 500 civarında haşere ilacı girmiştir. Her yıl bakanlıklar ve belediyeler tarafından yaklaşık 100 bin ton haşere ilacı kullanılmaktadır. Bunun çevrede, eko sistemdeki tahribatını ölçmek mümkün bile değildir'' dedi.
KENE MÜCADELESİ YÖNTEMİ
Türkiye'de kene mücadelesinde ''acil önlem olarak ilk akla getirilenin, insektisit, akarasit uygulamaları olduğunu ifade eden Alim, “Türkiye'de 2002 yılından itibaren haşere ilaçlarının pazarını oluşturmada, ilkbahar ve yaz aylarının en moda-magazin hastalığı KKKA hastalığının vektör keneleri kullanılmış ve kullanılmaktadır. Pazar oluşturmada taktik olarak özellikle bazı medya merkezleri devreye girerek kışın kenelerle birlikte uyuyan konuyla ilgilileri uyararak, ülkeyi ayağa kaldırırlar, bir bardak suda fırtınalar kopartırlar. 2007'de 3 milyon YTL harcama ile 26 riskli ilde, hiçbir bilimsel esasa oturtulmadan ve her ile göre değişen 3-4 farklı etken maddeli ve tek uygulamalı 30-40 ton civarında kimyasal, haşere ilacı veya zehir, sadece sığırlarda kullanıldı. Bu yıl için, belirlenen 36 riskli ilde kene ile kimyasal mücadele için 20 milyon YTL ödenek ayrıldı. Oysa kene ile ilkbahar aylarında yapılacak kimyasal mücadele, kalıcı çözüm için etkili olamaz. Yoğun ve bilinçsiz kullanmaya bağlı olarak haşerelerin kısa süre sonra haşere ilaçlarına karşı direnç kazandığını unutmamak gerekir. Yetkilileri bu konuda sağduyuya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.