KIŞ DAĞCILIĞI UZMANLIK İSTİYOR
Dağcılık sporunda zaman zaman kazaların yaşandığı ''kış dağcılığında'', metot ve teknik kurallara uymanın yanında, geri dönme erdemine de sahip olmak gerekiyor.
Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Erzurum’da yaptığı açıklamada, dağcılığın yaz ve kış dağcılığı olarak ikiye ayrıldığını belirterek, kış dağcılığının daha zor olduğunu ve daha çok bilgi ve teknik beceri istediğini söyledi.
Kışın malzeme, araç ve gereçlerin de önemli olduğuna dikkat çeken Karaca, şunları kaydetti: ''Bizim sporumuz tehlike ve ölümle gündeme geliyor. Biz bu durumu istemiyoruz, ancak bu durum da kaçınılmaz bir olay. Nasıl ki trafiğe çıkanlar kaza riskiyle karşı karşıya ise dağcılık sporu için de bu durum geçerlidir. Özellikle kışın tırmanış yapacak olanlar dikkatli olmalıdır. Kışın tırmanış yapacak sporcularda fiziki güç olarak hazır olmak çok önemlidir.''
Karaca ayrıca, kış tırmanışlarında işin metodu ve tekniğinin iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, kışın malzeme açısından çok iyi donatılmış bir şekilde tırmanış yapılması gerektiğini ifade etti.
ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK VE DAĞLARLA YARIŞMAMAK-
Karaca, bir dağcının her şeyden önce iyi bir sporcu kültürüne sahip olması gerektiğini anlatarak, dağcılıkta alçak gönüllü olmanın ve dağlarla yarışılmaması gerektiğinin unutulmamasını söyledi.
''Başaramadığınız zaman geri dönme erdemini göstermek gerekir'' diyen Alaattin Karaca, şöyle devam etti: ''Dağcılıkta alçak gönüllü olmak ve ne oldum havasına girmemek gerek. (Ben bu dağa tırmanırsam bana şunu söylerler bunu söylerler) denmesi, dağcının kendisine vereceği en büyük zarardır. Bunu bilmek lazım. Ayrıca, fiziki güç olarak hazırlıklı olunmalıdır. Normal bir vatandaş gibi fiziki gücünüzü devam ettirip, sonra da kalkar Ağrı Dağı'na giderseniz olmaz. Dağcının en azından normal vatandaştan farklı bir yaşantısı olmalıdır. Planı, programı ve bir antrenman çizelgesinin olması lazımdır. Bunları uygulayıp dağlara gittiğiniz zaman kaza risklerini de en aza indirirsiniz.''
''KAZALAR DAĞCILIK SPORUNU OLUMSUZ ETKİLİYOR''
Karaca, dağcılık sporunda tedbirin büyük öneminin bulunduğunu belirterek, yaşanan kazaların dağcılığa olumsuz etki ettiğini ifade etti.
İnsanların kaza oldu diye dağlardan vazgeçmesinin mümkün olamayacağını anlatan Karaca, ''Kazalar dağcılık sporunu olumsuz etkiliyor. En önemli olumsuz etkisi ailelerin bu spora endişeli bakmalarıdır. Aileler çocuklarını göndermekten çekiniyor veya çocuklar ailelerinden saklama yoluna gidiyor. Bu durum da bir yerde spor ruhuna uymuyor'' diye konuştu.
Karaca, son olarak, dağcılık sporunda gelişen teknolojiyle birlikte her türlü tedbirin alınabileceğini belirterek, kullanılan malzemeden ve uygulanan teknikten emin olunduğu zaman kaza riskinin de azaldığını bildirdi.