KIRSAL KALKINMA BAŞLANGIÇ TOPLANTISI’NDA KONUŞAN VALİ GÜVENÇ:
“ekonomik verim tarımla sağlanır”
Erzurum’un 40- 50 yıl önce Türkiye’nin ilk on ili arasında olduğunu ifade eden Vali Güvenç, “O dönemdeki Erzurum zenginliğinin olduğunu, köylünün rahat yaşadığı, ticaretin çok geliştiği bir il konumundaydı. Niye geçmişte Erzurum’un durumu iyiydi de sonradan gittikçe fukaralaştı ve bu günlere geldik. Bu sorunun cevabını bulduk. Erzurum geçmişte çok zengindi çünkü çok iyi hayvancılık yapılıyordu. Bölgenin cazibe merkeziydi, ticaret buradaydı.”dedi.
PROJEYİ TEMA YÜRÜTÜYOR
Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ile TEMA Vakfınca, Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Bozyazı ve Göbekören köylerinde uygulanacak Erozyonu Önleme, Teşvik ve Kırsal Kalkınma Projesi başladı. Çat'ta düzenlenen toplantıda, projenin tanıtımı yapıldı, uygulama hakkında vatandaşlara bilgi verildi.
KÖYLERE REFAH AMAÇLANIYOR
TEMA Vakfı Genel Koordinatörü Ümit Gürses, daha önce 44 köyde uygulanan projenin Bozyazı ve Göbekören köylerinde de vatandaşlara refah getireceğini söyledi.
Proje sayesinde mera ıslah çalışmaları ve hayvancılıkta büyük ilerleme olacağını anlatan Gürses, projeye 450 bin YTL ile sponsor olarak destek veren EVYAP Şirketler Grubuna teşekkür etti. Şirket adına konuşan Bekir Kılıç da ''Yapmış olduğumuz mütevazi yardımla aslında toplumsal birlikteliğimizi ortaya koyduk. İşte bu projeler sayesinde buralardaki vatandaşlarımız göç etmekten kurtulacak'' dedi.
VALİ GÜVENÇ:”KAYBEDECEK ZAMAN YOK”
Toplantıda çok zaman kaybedildiğini, boşa çok zaman harcandığını, dolayısıyla bir tek saniye boşa geçirmeden çalışılması gerektiğini ifade eden Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, "Yorulmak nedir bilmeyeceğiz. Çünkü çok daha büyük, çok daha güçlü, geleceğin dünyasında yerini alan bir Türkiye için buna mecburuz, buna borçluyuz. Dünyanın en genç nüfusuna sahibiz. Köylerde, kentlerde küçücük yavrularımıza daha iyi, daha güçlü bir Türkiye bırakmak için çalışacağız. Ben bu ülkenin insanı olarak, bu ilin Valisi olarak bu toplantıyı Çat ilçemizde yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. Gençlerimiz köylerimizin derdini dert ediniyor, fukaralığı nasıl yeneriz, verimi nasıl arttırır, köylümüzün yüzünü nasıl güldürürüz onu dert ediniyorum.”dedi.
HAYVANCILIK VAZGEÇİLEMEZ SEKTÖR
Erzurum’un 40- 50 yıl önce Türkiye’nin ilk on ili arasında olduğunu ifade eden Vali Celalettin Güvenç, “O dönemdeki Erzurum zenginliğinin olduğunu, köylünün rahat yaşadığı, ticaretin çok geliştiği bir il konumundaydı. Sonra bakıyorsunuz süreç içerisinde özellikle son 30 yılda, verim düşmüş, göç olgusuyla karşı karşıya kalınmış. Niye geçmişte Erzurum’un durumu iyiydi de sonradan gittikçe fukaralaştı ve bu günlere geldik. Bu sorunun cevabını bulduk. Erzurum geçmişte çok zengindi çünkü çok iyi hayvancılık yapılıyordu. Bölgenin cazibe merkeziydi, ticaret buradaydı. Trabzon'lu, Rize'li, Karadenizli gelip burada yatırım yapıyorlardı. O gün olduğu gibi bugün de hayvancılık bu ilin vazgeçilmez faaliyeti ve sektörüdür. Hayvancılıkta aslında en temel sorun hayvan ırkımızın verimsizliğidir. Bir tarafta 3 ay süreli ve 900 kilogram süt alabildiğimiz yerli ırk, bir tarafta 10 ay süreli ve yılda 9 ton süt alınabilen kültür ırkı hayvan. Eğer yılın 10 ayı süt çıkarabilsek büyük firmalar buradan gitmeyecek. İşte zenginliğin yolu budur.” diye konuştu.
VALİ GÜVENÇ’E COŞKULU KARŞILAMA
Toplantının ardından Vali Celalettin Güvenç ve diğer katılımcılar Göbekören ve Bozyazı Köylerine giderek burada incelemelerde bulundular. Köylerde vatandaşların sıcak ilgisiyle karşılaşan Vali Güvenç vatandaşlarla sohbet etti ve hayvan ahırlarını gezdi.