ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
'Asil Milletimiz, 15 Temmuz'da kahramanlık destanı yazdı'
'Asil Milletimiz, 15 Temmuz'da kahramanlık destanı yazdı'
Jandarma’dan uyuşturucu operasyonu
Jandarma’dan uyuşturucu operasyonu
Tortum'da imece usulü festival
Tortum'da imece usulü festival
Koşapınar'da festival coşkusu yaşandı
Koşapınar'da festival coşkusu yaşandı
Aziziye'den 15 Temmuz'a iki yiğit Dadaş
Aziziye'den 15 Temmuz'a iki yiğit Dadaş
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Temmuz 2025 Pazartesi - 08:21

ATAUNİV'den Kendi Gök Kubbemiz Buluşmaları

İslam Alimleri Vakfı tarafından düzenlenen ve Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kendi Gök Kubbemiz Buluşmaları” kapsamında, “Fıtratın Korunması ve Aile” temalı çalıştay 11–13 Temmuz 2025 tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirildi

ATAUNİV den Kendi Gök Kubbemiz Buluşmaları

İslam Alimleri Vakfı tarafından düzenlenen ve Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kendi Gök Kubbemiz Buluşmaları” kapsamında, “Fıtratın Korunması ve Aile” temalı çalıştay 11–13 Temmuz 2025 tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirildi

Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen çalıştayın açılış programı, Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Başkanlığını Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu’nun yaptığı İslam Alimleri Vakfı tarafından koordine edilen programa; Erzurum Vali Yardımcısı Didem Dinç Özay, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ile İslam Alimleri Vakfı Yönetimi ve çok sayıda davetli katıldı.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu: “Modern Dünyada Aile, Her Zamankinden Daha Büyük Bir Sığınaktır”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, aile kurumunun yalnızca toplumsal bir yapı değil; aynı zamanda inancın, merhametin, aidiyetin ve sevginin vücut bulmuş hâli olduğunu ifade ederek: “Toplumun mayası olan aileyi, bilimin ve inancın ışığında konuşmak üzere sizleri Erzurum’da ağırlıyor olmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz. Ev, içinde sevgi varsa yuvadır; yoksa sadece duvardır. Bugün burada, Anadolu’nun kalbi olan bu kadim şehirde, bizi biz yapan en kutsal müesseseyi, aileyi konuşmak üzere bir aradayız. Aile, sadece sosyolojik ya da hukuki bir birim değil; bir çocuğun ilk duası, bir annenin merhameti, bir babanın omzudur. Modern dünyanın dijital kuşatması altında yalnızlaşan insan için, aile her zamankinden daha büyük bir sığınaktır. Bu çalıştay, yalnızca bir akademik paylaşım zemini değil, aynı zamanda insanlığın özüne yapılan bir yolculuktur” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da çevrimiçi olarak katılım sağladığı çalıştayda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ilim adamları, akademisyenler ve kanaat önderleri sunumlarını gerçekleştirdi. Üç gün boyunca farklı oturumlarda yapılan konuşmalarda, aile kurumunun günümüzde karşı karşıya kaldığı tehditler ve bu tehditlere karşı geliştirilebilecek çözüm önerileri ele alındı.

Çalıştay Kapsamında Gerçekleştirilen Oturumlar ile Aile  Kavramı Geniş Bir Yelpazede Ele Alındı

Çalıştayın sabah oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu üstlendi. Bu oturumda Prof. Dr. Saffet Köse “İdeal Bir Aile Açısından Aile İçi Hiyerarşi”, Prof. Dr. Sefa Saygılı “Eşlerin Yönetimi”, Prof. Dr. Muhammed Kızılgeçit “İdeal Ailede Çocuk-Ebeveyn İlişkisi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Ayrıca Prof. Dr. Sinan Yılmaz zihinsel dönüşüm perspektifinden aileyi ele alırken, Doç. Dr. Abdullah Trabzon ise Müslüman şahsiyetin inşasında ailenin önemine dikkat çekti.

Öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Saffet Köse yaptı. Oturumda, Prof. Dr. Emin Aşık Kutlu İdeal Ailenin İnşasında Eş Seçimi, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise fıtratın korunması bağlamında anneliğin rolü üzerine konuştu. Dr. Mustafa Ağırman, ailede babanın rolünü ele alırken; Prof. Dr. Abdullah Kahraman evlilikte boşanma süreci hakkında bilgi verdi. Oturumun son iki konuşmasında ise Dr. Mustafa Şentürk, Nisa Suresi 35. Ayet ışığında aile uzlaşmasını yorumladı; Dr. Ahmet Kaşgarlı ise İslam ve modern hukuk bağlamında arabuluculuk üzerine sunum yaptı.

Aile Yılına Anlamlı Katkı: Güncel Tehditler Masaya Yatırıldı

Çalıştayda, 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesi vesilesiyle, aile kurumunun karşılaştığı güncel tehditler ve bu tehditlere karşı alınabilecek toplumsal, hukuki ve eğitim temelli önlemler tartışıldı. Programın sonunda yayımlanan Sonuç Bildirgesinde şu temel başlıklar öne çıktı:

Aileye Yönelik Tehditler: Küresel ölçekte yaygınlaşan cinsiyetsizlik propagandası, nikahsız birliktelikler ve sapkın ilişkilere meşruiyet kazandırma çabalarının, aile yapısını doğrudan tehdit ettiği vurgulandı. Bildirgede, “Cinsiyetsiz insan, ailesiz toplum, evliliğin çeşitlenmesi” gibi dayatmaların, insanlığın fıtratına aykırı olduğu belirtildi.

İslam Medeniyetinin Rehberliği: Kur’ân ve Sünnet’in aileye dair sunduğu esasların, çağın dayatmaları karşısında güçlü bir referans kaynağı olduğu ifade edilerek, Müslüman toplumların geleneksel ve kültürel değerlerine sıkı sıkıya sarılması gerektiği vurgulandı.

Eğitim ve Hukukta Yapısal Değişim: Eğitim politikalarının aile değerlerini esas alan bir anlayışla yeniden şekillendirilmesi ve yasaların aile kurumunu koruyacak biçimde gözden geçirilmesi gerektiği bildirildi. Evliliği teşvik eden sosyal ve hukuki düzenlemelerin desteklenmesi çağrısı yapıldı.

Boşanma Son Çare Olmalı: Evliliğin kalıcılığa dayalı bir birliktelik olduğu, boşanmanın ise ancak son çare olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Taraflar arasında anlaşmazlık durumunda, aile birliğini korumaya yönelik yapıcı adımların öncelikli olması gerektiği ifade edildi.

Fıtrata Uygun Çözümler: Sonuç bildirgesinde tüm ilim adamları, kurumlar ve kanaat önderleri; toplumsal meselelerde fıtrata uygun, inanç ve kültüre dayalı çözümler üretmeye davet edildi. Aile yapısının korunması için güçlü bir toplumsal bilinç ve dayanışma gerektiği vurgulandı.

“Kalplere Dokunan Sözler, Geleceğe Umut Olsun”

İslam Alimleri Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu başkanlığında düzenlenen çalıştay sonunda yayımlanan bildiride, aile yapısının korunmasına yönelik çalışmaların sürdürüleceği ve bu alandaki akademik, toplumsal ve kültürel katkıların artırılacağı belirtildi.

Atatürk Üniversitesi olarak ev sahipliği yapılan bu anlamlı programın, yalnızca bir çalıştay olmanın ötesine geçerek, bireylerin, kurumların ve toplumun aile konusunda yeniden düşünmesine vesile olduğu ifade edildi. Programın sonunda, emeği geçen tüm kurumlara, bilim insanlarına, vakıf yöneticilerine ve katılımcılara teşekkür edilerek, kamuoyuna saygı sunuldu.

 

 
Erzinankapılılar rahat nefes aldı
 
ATANİV'den akreditasyon başarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zamana iz bırakanlara teşekkür ve plaket
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) tarafından Yakutiye ilçesinde ...
Teknik Meslek Yüksekokulundan aşure ikramı
Atatürk Üniversitesi Teknik Meslek Yüksekokulu tarafından her yıl geleneksel ...
'İsrail sürekli bölgede savaşı tetikliyor'
Rusya Adalet Bakanlığı Uluslararası Suçlar ve Terörle Mücadele Teşkilatı ...
 
Türkiye-Rusya ilişkileri Atatürk Üniversitesi’nde masaya yatırıldı
Atatürk Üniversitesi, Türkiye ile Rusya arasındaki tarihsel ve stratejik ...
Palanextreme ödül töreni ile sona erdi
Erzurum'da düzenlenen Palanextreme turnuvası düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.
Erzurum Halk Kültürü Derneği faaliyetlerine yeniden başladı
1954 yılında kurulan Erzurum Halk Oyunları ve Halk Türküleri Turizm Derneği, ...
 
Türk Eğitim-Sen’den Ziya Gökalp yılı talebi
Türk Eğitim-Sen, Ziya Gökalp'in doğumunun 150. yılı olan 2026 yılının ...
Matbaacılar Anıtkabir'de buluştu
7 Temmuz Dünya Matbaacılar Günü kapsamında Ankara’da buluşan Matbaacılar ...
Etkinlikler iptal edildi
Pençe-Kilit Harekat bölgesinde görevli 12 Mehmetçiğin şehit düşmesi, Türkiye’yi ...
 
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva