İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ BULUT:
BASIN TÜRKÇEYİ DOĞRU VE GÜZEL KULLANMALI
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Murat Bulut, ''Yazılı ve görsel basında her gün birçok yanlış yapılıyor. Anadolu Ajansı, medya kurumları arasında Türkçeyi en iyi kullanan kurum olarak dikkat çekiyor'' dedi. Bulut, yaptığı açıklamada, Türkçenin yazıldığı gibi okunan bir dil olmadığını, özellikle fiillerin yazıldığı gibi okunmadığını belirtti.
TÜRK DİLİ KORUNMALI
Türkçenin yazımında olduğu gibi konuşma dilinde de bir takım kuralları olduğunu anlatan Bulut, özellikle yazılı ve görsel medyada her gün birçok yanlışın yapıldığını söyledi. Murat Bulut, bu yanlışların Türk diline zarar verdiğine işaret ederek, ''Anadolu Ajansı medya kurumları arasında Türkçeyi en iyi kullanan kurum olarak dikkat çekiyor'' dedi.
TÜRKÇE’NİN KURALLARINI HERKES İYİ BİLMELİ
Büyük Önder Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin bile genellikle yanlış okunduğunu savunan Bulut, şunları kaydetti: ''Türkçenin konuşma ve yazımındaki kurallarını çok iyi bilmek zorundayız. Özelikle görsel medyada konuşma kurallarına çok dikkat edilmeli. Her gün milyonlarca insan, izlediği televizyonlarda yapılan Türkçe hataları doğru gibi algılıyor. En önemlilerinden birisi ise Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde yer alan başkasının kötülüğünü isteyen, kötü yürekli anlamındaki bedhah kelimesi, bahtsız anlamındaki bedbaht olarak kullanılıyor. Yine doğru yoldan sapma anlamındaki dalalet kelimesi de kılavuzluk ve aracılık anlamındaki delalet şeklinde kullanılmakta.''
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARDAN ÖRNEK
Tat ve niteliği belirleyen kişi olarak çeşnicibaşı kelimesinin günümüzde çok sık kullanıldığına işaret eden Bulut, bu kelimenin asıl anlamının ''sık sık eş değiştiren erkek'' anlamında olduğunu belirterek, ''Doğru bildiğimiz yanlışlardan birisi de bu. Çeşnici başka çeşnicibaşı başka anlamdadır'' diye konuştu.
Alçak gönüllü anlamında kullanılan mütevazi kelimesinin ''birbirine paralel olan'' anlamını taşıdığını kaydeden Bulut, şöyle konuştu: ''Alçak gönüllü anlamını taşıyan mütevazıdır. Bu tür örnekleri artırmak mümkün. Türkçemizi güzel ve doğru kullanmak vatandaşlık görevlerimizden birisidir. Türkçenin doğru kullanımı için ilköğretimin ikinci kademesinden itibaren diksiyon dersi konulmalıdır. Çocuklarımıza bu ders ile Türkçeyi doğru kullanmayı öğrenir. Ayrıca özellikle eğitim fakültelerinde bu dersin zorunlu olarak okutulması büyük önem taşıyor.''