İÇİLEBİLİR SU DEPOLARINIZI TEMİZLETİN!” UYARISI
Uzmanlar, havaların ısınmasıyla birlikte su kazanları ve depolarda da çözülmeler başladığını, bunun da çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabileceğini kaydettiler. Erzurum’daki içilebilir su kazanlarının büyük bir bölümünün ciddi kirlilik tehdidi altında bulunduğunu ileri süren uzmanlar, yaz mevsimine girilmeden önce depo ve kazanlarda genel bir temizlik çalışması yapılması çağrısında bulundular.
BULAŞIÇI HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEM
Erzurum’da faaliyet gösteren ve bölge illerine yönelik olarakta hizmet veren Betis Genel İlaçlama’nın Genel Koordinatörü M. Nuri Alim, içilebilir su kazanlarındaki kirlilik nedeniyle halk sağlığının ciddi bozulmalarla karşı karşıya bulunduğunu vurgulayarak, bu hususta hem vatandaşa, hem de ilgili kuruluşlara büyük görevler düştüğünü kaydetti.
Alim, depolardaki suların, içilmese bile sebze ve meyvelerin yıkanması, banyo ve tuvaletlerde kullanımı, bulaşık ve çamaşır yıkanması için kullanılabildiğine işaret ederek, “Bu şekilde kullanılan sular yüzünden Tifo, Tifüs, Dizanteri, Kolera ve Hepatit gibi hastalıklarla karşı karşıya kalma riskimiz yükselmektedir. Ayrıca su depolarında görülen pas ve kum tanecikleri, hidrofor, arıtma cihazı, çamaşır ve bulaşık marinalarımızı tahrip etmek suretiyle bozulmalarına sebep olmaktadır.” diye konuştu.
SU DEPOLARI ZARARLI MADDELERDENARINDIRILMALI
Depo ve kazanlardaki suların ne kadar temiz olursa olsun, depolara alındıktan 4-6 ay sonra fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar sonucu bozulmaların başlayacağını dile getiren Alim, “Suda bulunan Demir, Mangan, Yosun ve Kireç gibi maddeler, sudan ayrılarak bulundukları depo ve kaplarda birer teressubat tabakası meydana getirirler. Ayrıca arıtılması tam yapılmadan verilen şehir suları ile gizli boru kırıklarından sızarak nadiren de olsa ters vakumla depolara kadar gelen pis çevresel atık sularla, depolarda gördüğümüz kedi yavrusu, fare, böcek ölüleriyle solucan ve kurtçuklar da depolarımızı mikrop yuvası haline getirmektedir” şeklinde konuştu. İçilebilir su kazanları ve depoların yılda en az bir kere bakımdan geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Betis Genel İlaçlama Genel Koordinatörü M. Nuri Alim, piyasada depo temizliğiyle ilgilendiklerini öne süren ehliyetsiz işletmelerin bulunduğunu ve vatandaşların bu hususa dikkat etmeleri gerektiğini dile getirdi.
DEPO TEMİZLİĞİNDE KİMYASAL MADDE KULLANIMINA DİKKAT
M. Nuri Alim, sözlerine şöyle devam etti: “Depoların temizliği için AB standartlarında üretilen özel kimyasallar bulunmaktadır. Ehliyetsiz olan işletmeler, bu kimyasalları kullanmak yerine, insan sağlığına ileri zarar verebilecek çeşitli temizleyici maddeler kullanmaktadırlar. Bunlara kesinlikle dikkat edilmelidir. Ayrıca emniyet tedbirlerini almadan iş yapan bu kişiler hem insanlara, hem de kendilerine zarar verebilmektedirler. Bu tip mekanik temizliklerde pas, mangan ve zararlı mikropların depo yüzeylerinden çıkarılamadığı için hijyenik bir temizlik sağlanamaz. Çünkü depoların temizliği için özel olarak üretilen temizlik maddeleri ve kimyasallar bulunmaktadır. Resmi izin belgesi olmayan işletmeler bu maddeleri alamaz ve kullanamaz. Bu yüzden depo temizliği yapılırken, işletmenin ehliyet sahibi olup olmadığı araştırılmalıdır”