GENÇ BİLİM ADAMI TÜRKEZ
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NİN GURURU OLDU
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Hasan Türkez, Yunanistan'ın Skiathos Adası'nda düzenlenen 12. Uluslararası Toksisite Kongresi'ne katılan tek Türk bilim adamı oldu.
ÇALIŞMALARI AVRUPALI BİLİM ADAMLARINDAN TAKDİR GÖRDÜ
12-19 Haziran tarihleri arasında Skiathos Adası'ndaki Skiathos Prıncess Oteli'nde yapılan kongrenin ikinci gününde "Genotoksisite, mutajenite ve ımmunotoksisite" oturumuna başkanlık eden 26 yaşındaki araştırma görevlisi Hasan Türkez, kongrede ayrıca bizmut ağır metalini içeren ilaçların genetoksik etkileri üzerine bir sunum yaptı. Toksikoloji alanında dünyanın önde gelen bilim adamlarının katıldığı kongrede, Erzurumlu genç bilim adamının çalışması katılımcılardan büyük ilgi gördü.
DÜNYANIN ÖNDE GELEN BİYOLOGLARIYLA BİRARADAYDI
Kongrede ayrıca, Avustralyalı Prof. Dr. İan R. Falcıoner, Polonyalı Dr. Beata Romanoska, ABD'li Prof. Dr. Robert H. Kennedy ve Japon Dr. Hirokazu Takanashı gibi dünyanın önde gelen bilim adamları da birer sunum yaptı.
TÜRKEZ: “BAŞARI ÜNİVERSİTEYE AİT”
Bizmut ağır metalini içeren ilaçların uzun süre kullanılmasının insan vücudunda geri dönüşümü olmayan olumsuzluklara sebep olabileceğini belirten Türkez, "Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Tıp Fakültesi Genetik Anabilim Dalı'nda yaptığımız çalışmalarla bizmut metalini ihtiva eden ilaçların düşükte olsa bir genetoksik ajan olduğunu tespit ettik. Daha önceki çalışmalarımda bu ilaçların karaciğerde patolojik etkiler ortaya çıkardığını ortaya koymuştuk. Bu çalışmayla da bu bileşiklerin invitro şartlarda genetik yapımızı da olumsuz etkilediğini kanıtladık. Kongrede yaptığımız çalışmaları bu alandaki uzmanlara sunduk" dedi.
“ÜNİVERSİTEMİ TEMSİL ETMEK GURURUNU YAŞADIM”
Yaptığı çalışmalarda Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ö. Faruk Algur, Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fatime Geyikoğlu ve Uzman Dr. A. Gani Tatar'ın büyük katkıları olduğunu ifade eden Türkez, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nün resmi görevlendirmesiyle katıldığı kongrede çalışmanın ilgi görmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Atatürk Üniversitesi'ni yurtdışında başarıyla temsil etmenin gururunu yaşadığını söyleyen genç bilim adamı Türkez, çalışmalarını önümüzdeki dönemlerde daha ileriye taşımak için çaba göstereceğini belirtti.
''BİZMUT'' İÇEREN MADDELER GENLERİ BOZUYOR
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi'nde yapılan araştırmada, ilaç sektörü ve kozmetik sanayiinde yaygın olarak kullanılan ''Bizmut'' adlı ağır metalin, insan genlerini bozarak, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğu belirlendi.Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fadime Geyikoğlu ve araştırma görevlisi Hasan Türkez ile Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Abdulgani Tatar, yaptıkları araştırmada, bizmut adlı ağır metalin insan genlerini bozduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada, sağlıklı insanlardan alınan kan örneklerinin bir kısmına ''bizmut'' maddesi içeren ilaç enjekte edilerek 72 saat sonra kan örneklerinde yapılan analizde, bizmut metalinin insanın genetik yapısını olumsuz etkilediği tespit edildi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü araştırma görevlisi Hasan Türkez, yaptığı açıklamada, araştırmalarında özellikle mide, bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ilaçlarda bulunan bizmut metalinin insan sağlığına olumsuz etkisi olduğunu belirlediklerini söyledi. Günlük yaşamda kullanılan birçok eşyanın yapısında bulunan bizmut metalinin, insan kromozomlarında kırılmalara, parça kayıplarına neden olduğuna dikkati çeken Türkez, şunları kaydetti: ''Bizmut metali, özellikle mide ve bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılıyor. 72 saat sonra bizmutlu ilaçların katıldığı kan örneklerinde, bu metalin insanın genetik yapısına zarar verdiğine göre, uzun süreli kullanılan bu metali içeren ilaçlar, dönüşümsüz olarak insan kromozomlarına zarar verecektir. Bu da başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.'' Kozmetik ürünlerden saç boyası bileşeninde de bizmut metali bulunduğunu belirten Türkez, bu boyadaki metalin deriden vücuda sızabildiğine işaret ederek, ''İnsan sağlığına olumsuz etkisi olan ve insan vücudundan atılması uzun yıllar alan bizmutlu ilaçlardan vazgeçilmelidir. Bu ilaçların alternatifi aranması, insan sağlığı açısından önem taşımaktadır'' diye konuştu.