Şeker İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Keskin ve şube başkanları, Cumhuriyet Caddesi'nde imza kampanyası çadırı kurdu. Keskin, Erzurum ve diğer illerdeki şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alınmasına karşı olduklarını söyledi.
İki gün boyunca devam edecek kampanyada 6 bin imza toplamayı hedeflediklerini belirten Keskin, imzaları Başbakan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile mecliste grubu bulunan siyasi parti genel başkanlarına göndereceklerini kaydetti.
AHMET AKBUĞA (İHA) –
Özelleştirme kapsamında bulunan Erzurum Şeker Fabrikasının satılmaması için imza kampanyası başlatıldı.
Türkiye genelindeki 22 şeker fabrikasının ‘varlık satış’ yöntemiyle özelleştirilmesi için başlatılan süreç işlemeye devam ederken, Erzurum’da imza toplama kampanyası başlatıldı. Şeker-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, fabrikaların özelleştirilmemesi ve Türkiye’de tatlandırıcıya izin verilmemesi için imza kampanyası başlattıklarını belirtti.
//CUMHURİYET CADDESİNDE İMZA STANTI KURULDU
Cumhuriyet Caddesi’nde bir stant kurarak, daha önce fabrikaların özelleştirilmesi sürecinin en az 2014 yılına kadar ertelenmesini talep ettiklerini ve bunu çeşitli platformlarda dile getirdiklerini hatırlatan Metin Keskin, “Avrupa Birliği 2014 yılında şeker üretimi ve tüketimi konusunda yeni bir düzenlemeye gidecek. Dünya genelinde pancardan şeker elde edilen ülkeler arasında bir eleme yapılarak, ülke sayısı 6’ya düşürülecek” diye konuştu.
//BİNLER EKMEKSİZ, İŞSİZ KALABİLİR
Başkan Metin Keskin, imza kampanyasının, 30 ilde eşzamanlı olarak başlatıldığını belirterek, “Şeker fabrikaları doğrudan ve dolaylı olarak Türkiye’de 5 milyon insan için istihdam kapısı anlamına geliyor. Erzurum Şeker Fabrikası ise, bu kente yılda 80 milyon TL para kazandırıyor. 15 bin çiftçi bu kapıdan nasipleniyor, aileleriyle birlikte şeker fabrikasından geçinenlerin sayısı 100 bini buluyor. Devlete hiçbir zararı olmayan ve her yılı kârla kapatan bu kurumun özelleştirilerek atıl duruma getirilmesini istemiyoruz.” dedi.
//ERZURUM’UN SANAYİDE İFADESİ
3 ile ve 274 köye hitap eden Erzurum Şeker Fabrikası’nın, tarıma dayalı sanayiye verilebilecek en güzel örneklerden birisi olduğunu kaydeden Metin Keskin, “BU tür tesislerin sayılarının artırılması gerekirken, özelleştirilerek kapatılmak istenmesine bir anlam veremiyoruz.” dedi. Kampanyanın ilk gününde imza sayısının 5 bini bulduğunu açıklayan Metin Keskin, Erzurum’dan en az 10 bin imzayla Ankara’nın yolunu tutacaklarına dikkati çekerek, “Bu imzaları, diğer illerden toplanan imzalarla birlikte ilgili bakanlıklara ve başbakana kadar ulaştıracağız. Bu yolda sonuç alacağımıza inanıyoruz. Erzurum halkı, bu tesise, bu ekmek kapısına sahip çıksın. Cumhuriyet Caddesi’nde kurduğumuz standa gelerek bize destek olsun, fabrikasını kurtarsın.” ifadelerini kullandı.
//ÜRETİM KAYBI YAŞANACAK
Dünyada 22 ülkede pancardan şeker elde edildiğini ve Türkiye’nin de bu sıralamada 6’ıncı olduğuna vurgu yapan Metin Keskin, Türkiye’nin, pancardan şeker elde eden Avrupa ülkeleri sıralamasında ise 5’inci olduğunu ifade etti. 2014 yılında Avrupa Birliği’nin kota uygulama yöntemiyle söz konusu ülkeler arasında eleme yapacağını ve sadece 6 ülkenin pancardan şeker üretmesine imkan sunulacağını anlatan Keskin, “Fabrikalarımız özelleştirilecek olunursa, 2014 yılına kadar üretim düşecektir. Dolayısıyla Türkiye söz konusu elemelerde şansını kaybedecektir. Ondan sonra Avrupa Birliği Türkiye’ye, ‘sen şeker üretmeyeceksin, sadece tüketeceksin’ diyecek. Buna kesinlikle göz yumulmamalıdır. Türkiye, şekeri sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten de olmalıdır” şeklinde konuştu.
//ERZURUM HALKINA DESTEK ÇAĞRISI
Türkiye’de pancardan elde edilen şeker miktarının yıllık 1 milyon 900 bin ton olduğunu bildiren Keskin, yıllık tüketimin ise 2 milyon 500 bin ton olduğunu belirtti. Keskin, “Üretimin dışındaki açık, kaçak şeker ve tatlandırıcılarla kapatılıyor” diyerek, fabrikaların özelleştirilmesinin, üretimi ciddi oranda düşüreceğini öne sürdü. Keskin, “Türkiye’nin, elenecek olan ülkeler arasına sokulmaması için takip edilmesi gereken bir yol var, o da; özelleştirmeleri 2014 yılına kadar gündemden çıkarmaktır. Başlatacağımız imza kampanyasıyla buna vurgu yapacağız. Arkamıza, Erzurum halkının da desteğini alarak, merkezi hükümete sesimizi duyurmaya çalışacağız. Bu fabrikalar milletin malıdır ve millete faydaları büyüktür. Bu nedenle fabrikamıza bizlerle birlikte halkımızın da sahip çıkmasını istiyoruz. İmzalarıyla bize destek olsun ve bu sürece son verilmesini sağlasınlar.” ifadelerini kullandı.
//VATANDAŞLARDAN TEPKİ
Öte yandan imza kampanyasına katılan vatandaşlar ise, Erzurum Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin, bölgeye vurulacak bir darbe olacağını vurgulayarak, “Bu fabrikayı özelleştirip üreticiyi aç bıraktıktan sonra acaba ne yapacaklar, merak ediyoruz. Onlara da, kapı kapı kömür mü dağıtılacak yoksa dönüm başına para mı ödenecek? Çiftçinin üretmesine neden izin verilmiyor, anlamış değiliz.” dediler.