Türkiye genelindeki 22 şeker fabrikasının ‘varlık satış’ yöntemiyle özelleştirilmesi için başlatılan süreç işlemeye devam ederken, Erzurum’da imza toplama kampanyası başlatılıyor. Şeker-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, fabrikaların özelleştirilmemesi ve Türkiye’de tatlandırıcıya izin verilmemesi için imza kampanyası başlatacaklarını bildirdi.
//ÖZELLEŞTİRME TEPKİSİ
28 Ekim Çarşamba günü, Cumhuriyet Caddesi’nde bir stant kurarak, arkalarına kamuoyu desteğini alacaklarını kaydeden Metin Keskin, “Çarşamba günü saat 10.00’da, Cumhuriyet Caddesi’nden başlayarak imza kampanyası sürecine giriyoruz. Bu kampanyayla, hem fabrikalarımızın özelleştirilmemesi, hem de, Türkiye’de tatlandırıcı kullanılmasına izin verilmemesini isteyeceğiz.” dedi.
//ERTELENME TALEBİ
Şeker-İş Sendikası olarak, daha önce fabrikaların özelleştirilmesi sürecinin en az 2014 yılına kadar ertelenmesini talep ettiklerini ve bunu çeşitli platformlarda dile getirdiklerini hatırlatan Metin Keskin, “Avrupa Birliği 2014 yılında şeker üretimi ve tüketimi konusunda yeni bir düzenlemeye gidecek. Dünya genelinde pancardan şeker elde edilen ülkeler arasında bir eleme yapılarak, ülke sayısı 6’ya düşürülecek” diye konuştu.
//KESKİN:ÜRETİM DÜŞER
Dünyada 22 ülkede pancardan şeker elde edildiğini ve Türkiye’nin de bu sıralamada 6’ıncı olduğuna vurgu yapan Metin Keskin, Türkiye’nin, pancardan şeker elde eden Avrupa ülkeleri sıralamasında ise 5’inci olduğunu ifade etti. 2014 yılında Avrupa Birliği’nin kota uygulama yöntemiyle söz konusu ülkeler arasında eleme yapacağını ve sadece 6 ülkenin pancardan şeker üretmesine imkan sunulacağını anlatan Keskin, “Fabrikalarımız özelleştirilecek olunursa, 2014 yılına kadar üretim düşecektir. Dolayısıyla Türkiye söz konusu elemelerde şansını kaybedecektir. Ondan sonra Avrupa Birliği Türkiye’ye, ‘sen şeker üretmeyeceksin, sadece tüketeceksin’ diyecek. Buna kesinlikle göz yumulmamalıdır. Türkiye, şekeri sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten de olmalıdır” şeklinde konuştu.
KESKİN: ERZURUM HALKI, İMZALARIYLA ŞEKERE SAHİP ÇIKSINLAR
Türkiye’de pancardan elde edilen şeker miktarının yıllık 1 milyon 900 bin ton olduğunu bildiren Keskin, yıllık tüketimin ise 2 milyon 500 bin ton olduğunu belirtti. Keskin, “Üretimin dışındaki açık, kaçak şeker ve tatlandırıcılarla kapatılıyor” diyerek, fabrikaların özelleştirilmesinin, üretimi ciddi oranda düşüreceğini öne sürdü. Keskin, “Türkiye’nin, elenecek olan ülkeler arasına sokulmaması için takip edilmesi gereken bir yol var, o da; özelleştirmeleri 2014 yılına kadar gündemden çıkarmaktır. Başlatacağımız imza kampanyasıyla buna vurgu yapacağız. Arkamıza, Erzurum halkının da desteğini alarak, merkezi hükümete sesimizi duyurmaya çalışacağız. Bu fabrikalar milletin malıdır ve millete faydaları büyüktür. Bu nedenle fabrikamıza bizlerle birlikte halkımızın da sahip çıkmasını istiyoruz. İmzalarıyla bize destek olsun ve bu sürece son verilmesini sağlasınlar.” ifadelerini kullandı.