AYHAN TÜRKEZ (İHA) –
Erzurum’a bağlı İspir ilçesindeki Aksu vadisine Hidro Elektrik Santralı (HES) yaptırılması üzerine Bölge İdare Mahkemesine başvuran vatandaşlar, keşif için gelen görevlileri bayrak ve dövizlerle karşıladılar.
//KEŞİF HEYETİ HES BÖLGESİ’NDE
İspir'de 4 köy, 13 mahalle ve 9 mezra ve 5 bin kişinin yaşadığı 35 kilometre uzunluğundaki yeşil Aksu Vadisine HES kurulmasına karşı vatandaşların tepkileri dinmek bilmiyor. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nde açılan yürütmenin durdurulması yolundaki dava için İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi'nden 3 bilim adamı, Erzurum Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden bir şube müdürü ile tarafların avukatlarının bulunduğu keşif heyeti, yöre halkının gösterisiyle karşılaştı. Jandarmanın sağladığı güvenlik önlemleri altında minibüsle gelen heyeti, çocuklar ve kadınlar dövizleri göstermek için birbirleriyle yarıştılar. HES kurulan Aksu deresinin üzerindeki köprülere pankartlar asan vatandaşlar, üç saat kadar süren keşif sırasında demokratik tepkilerini koydular.
//AVUKAT ÖZCAN AÇIKLAMA YAPTI
Aksu Vadisi'ne kurulmak istenen HES ve regülatörü, ÇED raporunun hukuka aykırı olarak düzenlendiğinin ve bunun iptali için bilirkişi talebinde bulunduklarını anlatan Avukat Erol Özcan, ayrıca proje tanıtım dosyasına aykırı uygulamaları da bilirkişi heyetine gösterdiklerini söyledi.
//BİLİRKİŞİ HEYETİNE COŞKULU KARŞILAMA
Ülke genelinde bir çok HES davasını aldığını ancak ilk kez bilirkişi heyetinin bayram havasında, törenler ve bayraklarla karşılanması karşısında duygulandığını anlatan Özcan,"Gerçekten Aksu'lulara yakışır olgunlukta davrandılar. Sorunlarını çok iyi biçimde anlattılar. Sanki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlar gibiydiler. Çoluk, kadınlar, yaşlı ve gençler can suyu olarak verilecek 8 teneke suyun yetmeyeceğini söylediler. Tam bir çevre hareketiydi. Takip ettiğim 7 HES davası keşiflerinin en muhteşem keşfini yaptık. Bölge İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı vereceğini umuyorum" diye konuştu.
// CANIMIZI VERİRİZ SUYUMUZU VERMEYİZ
Keşif heyetini karşılayanlar, “Hiç susuz hayat olur mu? Balık sudan çıktı mı ölür. Doğayı, hayvanları, ağaçları, meyveleri düşünün. Bizi düşünmeseniz onları düşünün. Bu toprakları Ruslar işgal etti. Ermeniler işkence yaptı. Kayınpederim 50 yıl ayağında Rus mermisiyle dolaştı. Biz böyle zulüm görmedik. Bunlar Rus'tan da Ermeni'den de beter. Canımızı veririz suyumuzu vermeyiz" dedi.
//KÖYLÜNÜN GEREKÇESİ
Keşif heyetini karşılayan köyün en yaşlılarından 67 yaşındaki Tutiye Çakal ise HES'e karşı olduğunu söyledi. Vadiye HES yapılmasına izin vermeyeceğini dile getiren Çakal, mücadeledeki kararlılıklarını "Suyumuz gidiyor, kanımızı canımızı veririz suyumuzu vermeyiz." sözleriyle dile getirdi.
Koltuk değnekleri ile keşif heyetini karşılamaya gelen 73 yaşındaki Fazile Duman ise "Suyumuz için memleketimiz, doğamız, Türkiye için buraya gelmişiz. Suyumuzu vermeyeceğiz." diye konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı. Duman, "Bu gözyaşları suyumuz, memleketimiz ve vatan çocukları için." diye konuştu.