Kars'ta devlete ait tek fabrika olan Şeker Fabrikası'nın 2010 yılının ilk 6 ayında özelleştirilmesi kararına karşı çıkan Şeker-İş Sendikası Kars Şubesi'nin girişimleriyle imza kampanyası başlatıldı.
//SİYASİLERE İMZALI ÇAĞRI
Şeker Fabrikası çalışanları, Faikbey Caddesi üzerinde bulanan At Heykeli önünde başlattıkları imza kampanyasında özelleştirilme kararına karşı çıkarak tepkilerini dile getirdiler.
Kars Şeker Fabrikası'nın da içerisinde bulunduğu 6 fabrikası bilindiği gibi ihaleye çıkarıldığını belirten ve yaşanacak olumsuzluklar hakkında uyarıların göz ardı edildiğini anlatan çalışanlar, daha önce alınan siyasi ve hukuki kararlarının bir kez daha hiçe sayıldığını iddia ettiler.
//ŞEKER FABRİKALARININ BÖLGE İÇİN ÖNEMİ
Şeker-İş Sendikası Kars Şube Başkanı Ertan Altunoğlu; "Türkşeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda, karlı çalışanlar hariç, kalkınma sağlama ve istihdam amacıyla kurulan en az 18-20 fabrikanın kapanması kaçınılmaz hale geleceğini söyledi. Altunoğlu "Pancar ve şeker üretimiyle sektörel istihdam daralacaktır. Başta pancar çiftçileri, tarım işçileri ve şeker işçileriyle yöre esnafı ve halkı olmak üzere toplam 6 milyon insanımız bundan olumsuz etkilenecektir. Köyden kente göç hızlanacak, insanlarımız terörün kucağına itilmiş olacak, büyük kentlerde ve kırsalda güvenlik sorunları ağırlaşacaktır. Ülkemiz şeker sektöründe tüm dünyadan söz sahibi olduğu konumunu kaybedeceği gibi, Türkiye'nin şeker üretimi 5-6 fabrika ve küçük bir bölge ile sınırlandırılmış olacaktır. Mevcut pancar ve şeker üretme potansiyeli ve net şeker ithalatçısı ülkelerle yakınlığı nedeniyle büyük bir avantaja sahip olan ülkemizin bu potansiyel ve avantajı, sektöre yönelik saldırılar ve özelleştirme nedeniyle göz göre yok edilmek üzeredir. Biz bu imza kampanyamızı ilimizin tek dumanı tüten fabrikasının kapmaması için başlattık" dedi.
Şeker-İş Sendikası Kars Şube Başkanlığı'nca başlatılan kampanyada toplanan imzaların Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a gönderileceği vurgulandı. Başlatılan imza kampanyasına Karslılar yoğun ilgi gösterdi.
ŞEKER-İŞ 10 BİN İMZA TOPLADI
- Erzincan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine tepki amacıyla Şeker İş Sendikası Şube Başkanlığı tarafından imza kampanyası sona erdi. Cumhuriyet Meydanında oluşturulan stantta 4 gün içerisinde 10 bin civarında imza toplandı.
“Duyarsız Kalma Fabrikana Sahip Çık” sloganıyla yola çıkan Şeker İş Sendikası Erzincan Şubesi üyeleri fabrikanın özelleştirilmesine tepki göstermek amacıyla düzenlenen imza kampanyası ile Türk-İş’ie bağlı sendika temsilcilerinin katılımı ile yapılan basın açıklamasında Şeker İş Sendikası Erzincan Şube Başkanı İlhan Gülırmak, Erzincan ekonomisi için önemli bir yer oluşturan Erzincan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine tepki göstermek amacıyla başlattıkları imza kampanyasında kısa süre içerisinde olsa 10 bin civarında kişinin katılımının memnun edici olduğunu söyledi, Başkan Gülırmak; “Erzincan ekonomisi için büyük öneme sahip olan şeker fabrikasının özelleştirilmesi, yıllar önce satılan iplik fabrikası, Ersan, ayakkabı fabrikası gibi olmaması için Erzincan halkı ile birlikte tepkimizi ortaya koyduk. Düzenlediğimiz bu kampanya da bunu ortaya koydu” dedi.
//ÖZELLEŞTİRMELER VE DOĞU ANADOLU EKONOMİSİ
Gülırmak şunları kaydetti; “Daha önce özelleştirilen iplik fabrikası, Tercan ayakkabı fabrikasının durumuna şeker fabrikasının düşmesini istemiyoruz.Türkşeker'in gelişigüzel özelleştirilmesi halinde; Eski teknoloji, düşük ölçek ve yüksek maliyetlerle üretim yapan, büyük çoğunluğu kurulu oldukları yörelerdeki tek sanayi tesisi ve istihdam alanı olma özelliğini taşıyan pek çok fabrikanın özelleştirilmesi mümkün olmayacak, yanlış şeker politikaları nedeniyle kapanması gündeme gelecek, en az 15 ila 18 arasında fabrika kapanmak zorunda kalacaktır. Bu durumda çiftçisinden işçisine, esnafından yan sektörlerde çalışanlarına kadar doğrudan ve dolaylı şekilde aileleriyle birlikte yaklaşık 6 milyon kişi bundan olumsuz etkilenecek ve özelleştirmenin yok edici etkisi asıl olarak sosyal alanda kendini gösterecektir. Böyle bir durumda köyden kente göç olgusu hızlanacak, en büyük gelir kaynağından mahkum olan çiftçiyi köyde tutmak mümkün olmayacaktır. Büyük kentlere göç olgusu hızlanacak, büyük kentlerde hırsızlık, gasp, kap-kaç gibi güvenlik sorunları artacak, sokakta yürümek imkansız hale gelecektir. Sonuçta; mevcut ülke şeker sanayi çökecek, stratejik önemi olan pancar şekeri üretimi bitecek, gümrük duvarları koruyucu olamayacak ve sonuçta Türk şeker sanayi çökecek, Türkiye pancar şekeri üretiminde stratejik önemini yitirecek ve dev uluslar arası şirketlerin pazarı olacaktır. Bizim mücadelemiz bunun içindir. Erzincan halkından fabrikasına, çiftçisine sahip çıktığı için teşekkür ediyoruz. Topladığımız imzaları bakanlarımıza, milletvekillerimize göndereceğiz."