Erzurum’un kalkınmada öncelikli sektörlerin başında bulunan tarım’da; sektörü yönlendirecek uzman ihtiyacı had safhada
TARIMDA SIKINTI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Emsen, Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığın gelişmemesinin asıl nedeninin, geleneksel yöntemlerle üretim yapan yetiştiricileri ve çiftçileri bilinçlendirecek uzman kişi sayısının yetersiz kalması olduğuna işaret etti.
ERZURUM’DA 200 VETERİNER HEKİME İHTİYAÇ VAR
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Emsen, yanlızca sığır için Erzurum'da 200 veteriner hekime ihtiyaç duyulduğunu belirterek, tarım il müdürlüklerine verilen veteriner hekim, ziraat ve veteriner sağlık teknisyeni kadrolarının ihtiyacı karşılamasının mümkün olmadığını kaydetti.
HER KÖYE VETERİNER HEKİM VERİLMELİ
Her köye öğretmen atandığı gibi bir de veteriner hekim görevlendirilmesi gerektiğini dile getiren Emsen, ''Avrupa'da 1000 hayvana, Türkiye'de ise 25 bin hayvana bir veteriner hekim düşüyor. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve bu iki setörün Avrupa tarım ve hayvancılığına entegre olmasında üreticileri ve yetiştiricileri bilinçlendirecek veteriner hekim ve ziraat teknisyenleri önemli rol oynayabilir'' diye konuştu.
HAYVANCILIĞIN CANLANDIRILMASI İÇİN VETERİNER İHTİYACI VAR
Doğu Anadolu'daki bir ili, sanayi kenti İzmit ya da İstanbul ile eşdeğerde tutmanın da yanlış olduğuna değinen Emsen, şöyle devam etti: ''Çünkü bu illerdeki hayvan varlığının sayısı ortada. Erzurum ya da Kars'ta olması gereken veteriner sağlık teknisyeni sayısı, İzmit'ten fazla olmalıdır. Doğu'da yeterince veteriner bulunmadığından hayvan hastalıklarıyla mücadele yetersiz kalıyor. Buna bağlı olarak hayvan kayıpları oranı da çok yüksek çıkmakta. Her köyde bir veteriner hekim görevlendirilirse, yetiştiricileri bilinçlendirilecek ve bu şekilde hayvancılık sektöründe büyük bir atılım gerçekleşecektir.''
Emsen, Türkiye'nin coğrafi konum olarak transit bölgede yer aldığını, dolayısıyla komşu ülkelerden kaçak ya da yasal olarak giriş yapan hayvanlardan bulaşan hastalıkların kontrol altına alınmasının çok güç olduğunu belirterek, veteriner hekimlerin çalışmalarının bu noktada büyük önem kazandığını sözlerine ekledi.
DOĞU'DA GÖREVLİ PERSONEL, TECRÜBESİZ
Erzurum Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş da, bölgede personelin kalıcı bir şekilde görev yapmadığını, mevcut personelin de büyük çoğunluğunu, ilk ataması yapılan tecrübesiz elamanların oluşturduğunu söyledi.
Asıl tecrübeli elamanların Doğu'da görev alması gerektiğine işaret eden Daş, ''Batı illerinde tecrübeli elemanlar, Doğu'da ise ilk ataması yapılan personel hizmet veriyor. Batı illerinde bölgemizdeki kadar tarım ve hayvancılık yoğun bir şekilde yapılmıyor. Bölgemizde bu işle uğraşanlar da bilinçsizce üretim yapıyorlar. Tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesi için üreticilerin ve yetiştiricilerin uzman kişiler tarafından eğitilmesi gerekir. Bunun için de yetişmiş elamana ihtiyacımız var'' dedi.
TARIM UZMANI AÇIĞI DOĞU İLLERİNİN ORTAK SIKINTISI
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarım il müdürlüklerinde uzman personel sıkıntısı yaşandığı bildirildi. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlı bölgenin tarım il müdürlüklerinde veteriner hekim, veteriner sağlık ve ziraat teknisyeni sıkıntısı yaşanırken, sanayi kentlerinde ise bu bölgeye oranla yoğunluk olduğu kaydedildi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, norm kadroya göre Ardahan'da 58, Erzincan'da 12, Ağrı'da 13, Kars'ta 42 veteriner sağlık teknisyenine ihtiyaç duyuluyor.
Sanayi kenti Kocaeli ve İstanbul tarım il müdürlüklerinde yaş ortalaması yaklaşık 40 olan toplam 87 veteriner hekim, 60 veteriner sağlık teknisyeni ve 153 ziraat teknisyeni hizmet verirken, Erzurum, Ağrı, Erzincan, Kars ve Ardahan'da ise yaş ortalaması yaklaşık 25 olan toplam 71 veteriner sağlık teknisyeni ile 122 ziraat teknisyeni hizmet veriyor.